Global Visions International Education tüm gün boyunca online ve ofis görüşmeleri ile sizlere hizmet vermektedir. Yapmanız gereken tek şey online yada yüz yüze görüşmenizin randevusunu önceden oluşturmanız. Lütfen ofis görüşmeleriniz ya da online görüşmeleriniz için randevu oluşturunuz. Ocak, Mayıs ve Eylül 2024 dönemi için ÇOK ÖZEL FİYATLARLA DIL OKULLARI, ÇALIŞMA İZİNLİ DİPLOMA PROGRAMLARI, WORK AND STUDY, WORK AND TRAVEL, MAAŞLI STAJ kayıtlarımız ve YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERİNİN ÖZEL TÜRKİYE BURSLARIYLA GÜZ 2024 AKADEMIK KAYITLARI devam etmektedir. Uzman danışmanlarımız sizlere aşağıdaki numaralardan telefon veya WhatsApp yoluyla destek vermekte, hem ofiste yüz yüze görüşme hem de çevrimiçi video kanalları ile görüşme yapmaktadır. Work and Study ve Akademik Programlar hakkında detaylı bilgi almak için yapmanız gereken tek şey ofis yada online randevusu oluşturmak yada aşağıdaki numaralardan uzman danışmanlarımıza telefon yada WhatsApp ile ulaşmak. Danışmanlarımızın uzmanlık alanlarını ve GSM/Whatsapp numaralarını aşağıda bulabilirsiniz . Dilerseniz yüz yüze yada online görüşme yapmak için kendileri ile direk iletişime geçebilirsiniz. Türkiye'nin Her Yerinden Ulaşabileceğiniz Santral : 0212 244 25 72
Çalışma İzinli Programlar – Work and Study – Akademik Programlar- Dil Okulları- Yaz Okuları- Work and Travel – Maaşlı Staj Tüm Departmanlar için Randevu oluşturabileceğiniz Direk Santral Numaralarımız GSM & WhatsApp
Merkez Santral Hattı: +90 212 249 1981
Merkez Santral CEP Hattı (Sadece Aramalar için): +90 533 747 64 21
Merkez Whatsapp Hattı (Sadece Whatsapp Yazışmaları için): +90 535 643 31 81
(İngiltere, Kanada, İrlanda, Malta, Amerika, Dubai, Avustralya Çalışmalı Diploma Programları, Work and Study , Dil Okulları , Yaz Okulları- İngiltere Childcare Programları)
GSM & WhatsApp
Akademik Üniversite Departmanı
GSM & WhatsApp
Yurtdışı Lise Departmanı
Güler Taylan Akar : +90 533 276 58 82
Work and Travel Work and Study Departmanı
Merkez Santral: 0212 244 25 72
Evrak Hatti(Sadece WhatsApp) : +90 507 388 4405
Global Vize Departmanı
Merkez Santral: 0212 244 25 72
ŞUBELERİMİZ
Ankara Şube – +90 541 571 03 90
Izmir Şube – +90 530 774 46 01
Antalya Şube – +90 242 316 48 87
Bodrum İrtibat - +90 535 643 31 81
İngiltere İrtibat - +44 7908 577897
Toronto - +1 437 830 07 28
TURSAB A grubu seyahat acentemiz uçak biletleri için:
Erkut Sahin - erkutsahin@globalvizyon.com
Muhasebe Departmani
Erkut Sahin - erkutsahin@globalvizyon.com
Ayrica mail adresimizden ya da web sitemizde yer alan başvuru formumuzdan da bizlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
E-mail : info@globalvizyon.com
Ön Başvuru Formu :globalvizyon.com/yurtdisi-egitim-ve-kariyer-programlari/
Hemen Bize Ulaş
Global Vizyon Yurtdışı Üniversite Rehberi
- Global Vizyon
-
Feb. 27, 2023, 6:50 p.m.
Global Vizyon Yurtdışı Üniversite Rehberi
UNESCO 2019 verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 5 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında, farklı bir ülkede üniversite eğitimi yapmaktadır. Yurtdışında Üniversite eğitimi küreselleşmiştir. Her yıl yüz binlerce öğrenci farklı ülkelerde lisans veya yüksek lisans eğitimi tercih etmektedir. UNESCO tahminleri 2025 yılında kendi ülkesi dışında eğitim yapan öğrenci sayısının 7 milyonu bulacağı yönündedir.
Yurtdışı eğitimde tercih edilen ülkeler arasında ilk altıda; Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Avustralya ve Kanada yer almaktadır. Amerika yılda 1,000.000 civarında öğrenci alırken, İngiltere 700.000, Avustralya ise 400.000 civarında uluslararası öğrenci kabul etmektedir. Son yıllarda, Asya ve Doğu Avrupa ülkeleri önemli atılımlar yapmış ve yabancı öğrenci çekmeye başlamışlardır.
Türk öğrenciler için Yurtdışında Eğitim denilince akla ilk gelen ülkeler; Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya, İrlanda ve Almanya gibi Avrupa ülkeleridir. Ancak Türk öğrencilerin tercih edebileceği Doğu Avrupa, İskandinav ülkeleri ve Asya ülkelerinde cazip eğitim olanakları vardır.
Türkiye’de iyi bir üniversite eğitimi almak isteyen, ancak sınav sistemi veya istediği bir bölümde okuyamama riski nedeniyle istediği üniversiteye veya bölüme giremeyen binlerce öğrenci, yurtdışında lisans ve yüksek lisans eğitimi yapmak istemektedir. Türk öğrenciler için son yıllarda, yurtdışında yüksek lisans daha büyük önem kazanmaktadır. Ülkemizde vakıf ve devlet üniversite sayısı artması ile lisans eğitimini Türkiye’de yapan öğrenciler yoğun olarak yurtdışında yüksek lisans programlarına ilgi göstermektedirler. Ancak öğrencilerin ve ailelerinin zihinlerini kurcalayan birçok soru vardır; yurtdışında üniversite eğitimi kolay mıdır? Maliyeti nedir? Ne zaman ve nasıl başvuru yapmak gerekir? Hangi ülkelerde ekonomik ve başarılı bir eğitim yapılabilir? Yurt dışındaki eğitim kurumlarının kabul koşulları nelerdir? vb gibi...
Global Vizyon Üniversite Departmanı olarak yurtdışı eğitimde önde gelen ülkeler konusunda öğrencileri ve velilerimizi bilgilendiren bu rehberi dikkatlerinize sunmak istiyoruz. Rehberimizdeki pek çok farklı ülke, üniversite ve eğitim programları hakkında detaylı bilgiyi uzman danışmanlarımızdan ve internet sitemizden elde edebilirsiniz. Özellik Global Visions İnternet sitesinde bulunan Yurtdışı Üniversiteler Lisans ve Yüksek Lisans arama sistemini kullanmanızı tavsiye ederiz.www.globalvizyon.com
Yurtdışında Üniversite Hazırlık Eğitimi
Yurtdışında Üniversitelere doğrudan kabul için yeterli olmayan öğrenciler “Foundation” “Access” veya “Bridging” veya “A Level” olarak adlandırılan ve genelde bir akademik yıl süren üniversite hazırlık kurslarını takip etmek zorundadır. Bu hazırlık kursları üniversiteler ve bazı özel kolejler, dil okulları tarafından düzenlenir. Genelde Ekim ve Ocak aylarında başlayan Yurtdışı Üniversiteler Hazırlık Kursları sayesinde öğrenciler en iyi üniversiteler giril yapabilirler. Yurtdışı Üniversite Hazırlık kurslarında öğrenciler hem İngilizcelerini geliştirir hem de üniversite eğitimine temel teşkil edecek dersleri izlerler.
Yurtdışı Üniversite Pathway Programlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler akademik yurtdışı eğitim danışmanlarımız tarafından Yurtdışı Üniversitelerine yerleştirilir. Program İngiltere, Amerika, Kanada, Almanya, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, Avustralya, Malta, Yeni Zelanda ve diğer ülke okullarında verilir. Üniversiteye hazırlık kursları 6 ya da 8 ay devam eder. Programı başarıyla tamamlayan öğrenci başarı seviyesine, yapmak istediği eğitim alanına göre bir üniversiteye yerleştirilir. Bu program özellikle yurtdışında doğrudan üniversite eğitimi yapmak için İngilizce dil ve/ veya akademik seviyeleri yetersiz olan öğrencilere tavsiye edilir. Bu kurslar, özellikle bir üniversite kampüsünde ya da bağımsız bir kolejde verilir. İngiltere, Amerika ve Avustralya’daki okullardan bazıları sadece yaz aylarında üniversite hazırlık eğitimi vermektedir. Bu nedenle program daha kısa; 12 hafta civarında sürmektedir. Programlara kabul edilen öğrenci aynı zamanda bir veya birkaç üniversiteye şartlı kabul edilebilir.
Yurtdışı Üniversitelerine Hazırlık Eğitimi Veren Üniversiteler ve Kolejler
Foundation, A Level veya Pathway Kursu veren Üniversiteler ve Kolejler
• Kaplan International College
• Study Group
• King’s College London
• INTO Foundation
• On Campus
• Navitas Group
• ILAC Kanada
İngiltere Üniversitelerinde Pre-Sessional Kursları
İngiltere Üniversiteleri Pre-Sessional kursları Haziran ve Eylül ayları arası 4, 8 veya 12 hafta olarak yapılabilir. İngilizce dil yeterlilik sınavı olan IELTS veya TOEFL IBT sınavlarında, İngiltere üniversitelerinin istemiş olduğu puanı çok az bir puan farkı ile alamayan öğrenciler, sınav sonuçlarına göre 4, 8 veya 12 hafta Üniversite Pre-Sessional kurslarına katılıp ve akabinde lisans veya yüksek lisans programlarına başlayabilir. Örneğin “Art and Design” Kurslarında 7.0 IELTS isteyen bir İngiliz Üniversitesi, öğrenci 6.5 IELTS sonucu sunduğunda 4 hafta pre-sessional kursuna katılmasını isteyebilir. Sosyal Bilimlerde 6.5 IELTS istenen bir bölümde 6.0 alan bir öğrenci yine 4 hafta pre-sessional takip etmek zorundadır. Hukuk bölümleri 7 IELTS ister ancak öğrenci 6.0 IELTS elde ederse 12 hafta pre-sessional yapması gerekir.
İngiltere Üniversiteleri Pre-Sessional Kurslarında amaç, yurtdışında lisans veya yüksek lisans eğitimi başvurusu yapmış, ancak üniversitenin istemiş olduğu İngilizce dil yeterlilik sınav sonucunda istenilen seviyede not alamamış öğrencileri 4, 8 veya 12 haftalık bir yaz kursu ile yeterli Akademik İngilizce seviyesine ulaştırmaktır.
İngiltere Üniversiteleri Pre-Sessional kursları genelde haftada 20 saatlik bir ders planı içerisinde verilir. Dersler haricinde öğrenciye ödevler verilir ve “self-study” yapması istenir. Sınıflarda ortalama 12 öğrenci bulunur.
İngiltere Üniversiteleri Pre-sessional kurslarında ileri seviyede İngilizce dersleri, Akademik İngilizce, İngilizce yazma yeteneğinin geliştirilmesi, konuşma İngilizcesinin özellikle sunumlar, seminerler ile geliştirilmesini hedefler.
Yurtdışında Ön Lisans Eğitimi
Yurtdışında Ön Lisans Eğitimi genelde üniversite bünyesinde verilmez. 2 yıllık “Community Colleges” veya “TAFE” ya da “HND” okullarında verilir.
“Community Colleges” Amerika ve Kanada’da yaygın olan okullardır. Devlet-Eyalet sistemine bağlı olan “Community Colleges” te 2 yıllık Ön Lisans (Associate Degree) yapan öğrenciler, dilerlerse 2 yıllık eğitim sonrası kariyerlerine başlarlar veya bir devlet ya da özel üniversiteye 3. sınıftan transfer olup lisanslarını tamamlayarak üniversite mezunu olurlar.
Yurtdışında Lisans Üniversite Eğitimi
Yurtdışı üniversitelerinin pek çoğu öğrenci seçimini çok titiz bir şekilde yaparlar. Özellikle dünyanın en iyi üniversiteleri olarak bilinen Amerika’da “Harvard, MIT, Yale, UC-Berkeley, UCLA”, İngiltere’de “Cambridge, Oxford, London School of Economics, London Business School, King’s College London”, Kanada’da “Victoria Universitesi, Toronto Üniversitesi , Univeristy of British Columbia ve Mc Gill Üniversiteleri” başvuru yapan öğrencilerin çok başarılı olmasını ister. Her yıl dünyanın dört bir yanından on binlerce başarılı öğrenci bu üniversitelere başvuru yapar. Bunlardan ancak çok az bir kısmı adı geçen üniversitelere kabul edilir.
Bu nedenle akademik olarak çok başarılı olmayan öğrencilerin dünyanın en iyi 100 üniversiteasine başvuru yapmamaları tavsiye edilir. Amerika’da yaklaşık 000, İngiltere’de 300, Kanada’da 100, Avustralya’da ise 60 civarında üniversite ve kolejde eğitim yapmak mümkündür. Bu nedenle yurtdışı üniversitelerinde mutlaka öğrencinin durumuna uygun bir program bulunur. Önemli olan, öğrencinin gerçekçi olması ve kendisini kabul edebilecek üniversitelere başvuru yapmasıdır.
Yurtdışı üniversitelerinde lisans programına başlayabilmek için öncelikle lise diploması sahibi olmak gerekir. Dünyanın en iyi üniversitelere başvuru için lise not ortalaması 5’li sistemde en az 4,5 olmalıdır. En iyi üniversitelerden kasıt, dünyanın en iyi 200 sıralamasına giren üniversitelerdir.
Lise not ortalaması yeterli olmayan öğrenciler, kesinlikle çok iyi bir üniversitede eğitim yapmak istiyorlarsa mutlaka, A-level, IB, SAT gibi İngiliz ya da Amerikan öğrencilerinin hazırlandığı sınavların kurslarına gitmeli ve bu kurslarda başarılı olmalıdırlar. Bu durumda, en iyi üniversitelere not ortalamalarına bakılmaksızın girebilirler.
Yabancı öğrencilerin en iyi üniversitelere giriş için bir diğer yolu ise International Baccalaureate (Uluslararası Bakalorya) yapmalarıdır. IB, İngiltere veya diğer ülkelerde hazırlık kursu olarak verilmekte ve en az bir akademik yıl sürmektedir.
İngiltere, Amerika, Kanada, Hollanda, İsveç ve Avustralya’nın en iyi üniversitelerinde eğitim için Hazırlık “Foundation- Pathway” eğitimi de önemli bir geçiş programı olmaktadır. Özellikle İngiltere’nin pek çok üniversitesi hazırlık programında başarılı olan öğrencileri, lise ders ortalamasına bakmadan üniversitelerine kabul etmektedir.
Kanada üniversitelerine giriş için herhangi bir hazırlık eğitimi zorunlu olmasa da, Kanada’nın en iyi üniversitelerine giriş çok zor olduğu için öğrencinin 6 veya 9 ay süren hazırlık programlarına katılmaları tavsiye edilir. Özellikle, University of Toronto, University of British Columbia ve Simon Fraser üniversiteleri kendi hazırlık eğitimlerini vermektedirler. Ancak Kanada Üniversitelerine geçiş için ILAC – International Language Academy of Canada Kanada üniversitelerine hazırlık – pathway programı çok büyük ilgi görür ve Kanada’nın en başarılı üniversite hazırlık okuludur.
Yurtdışındaki iyi üniversitelere giriş için bir diğer pratik yol ise, lise eğitiminin en az son yılını yurtdışında yapmaktır. Eğer lise eğitiminizi yurtdışında tamamlarsanız daha kolay bir şekilde üniversitelere giriş yapabilirsiniz. Örneğin Kanada’da Bodwell College, İngiltere’de Mill Hill School London, Queens Ethelburgh College, St Micheals College, Amerika’da Seatle Central Community College, Mc Dufy School, Avustralya’da Taylors College’de lise eğitimini tamamlayan öğrenciler adı geçen ülkelerin en iyi üniversitelerine geçiş yapabilirler.
Yurtdışı Lisans Programlarına Kabul İçin Gerekli Evraklar
1. Lise diploması veya bazı ülkeler için bir yıllık hazırlık (Foundation- IB, SAT, Access veya A-Level) kursunu tamamlamış olmak.
2. İngilizce dil düzeyini bir yeterlilik sınav sonucuyla kanıtlamak.
3. IELTS 6 - 6.5 veya TOEFL IBT 80 veya Cambridge Advanced & Proficency sınavlarından birinden geçerli not almak.
4. Öğretmenlerden alınmış iki adet akademik referans.
5. Kendisini ve eğitim amaçlarını açıklayan bir “Essay” (niyet mektubu)
6. Lise derslerinin not dökümü -transkript- (Not ortalaması 5 üzerinden en az 3 olmalıdır)
7. Amerika veya Kanada’da çok iyi üniversitelere başvuru yapacak öğrenciler, mutlaka SAT ve ACT sınavına girmelidirler.
8. İngiltere’nin en iyi üniversiteleri olan Cambridge, Oxford, Imperial College, University College London veya LSE gibi üniversitelere başvuracak öğrencilere, A – Level hazırlık yapmaları tavsiye edilir.
Yurtdışında Yüksek Lisans Eğitimi
urt dışında Yüksek Lisans Eğitimi, lisans eğitimi tamamlandıktan sonra ülkelere göre full-time, 1 veya 2 yıl devam etmektedir. Bazı ülkelerde 1,5 yıl sürmektedir. Part-time yüksek lisans programları ise 2-4 yıl arası devam edebilir. Ancak, öğrenci vizesi gerektiren ülkelerde Türk öğrenciler sadece “full-time” yüksek lisans programlarına katılabilir.
Part-Time yüksek lisans programlarına katılabilmek için ülkede oturum veya çalışma iznine sahip olmaları gerekir.
Yurtdışında Yüksek Lisans programları, İngiltere’de “full-time” olarak bir akademik yıl devam eder. Genelde ders izleme süreci 9 ay sürer. Bazı yüksek lisans programlarında yaz döneminde de dersler izlenir ve program 12 ay devam edebilir. Yüksek lisans derslerini başarıyla tamamlayan ve sınavlarını veren öğrenciler, 3-6 ay süren bir tez aşamasına geçerler. Tez aşamasında öğrenci, tez danışmanının yardımıyla tezini tamamlar ve tez kurulu tarafından tezinden de geçer not aldıktan sonra yüksek lisans sahibi olur.
Amerika ve Kanada’da yüksek lisans programları genelde 2 yıl sürer. Nadiren 1 yıl süren master programları vardır. Avustralya’da ise genelde 1 yıl devam eder ancak bazı alanlarda yüksek lisans programı 1,5 hatta 2 yıl sürebilir.
Yurtdışında Yüksek lisans programlarına yabancı öğrencilerin katılımı son yıllarda İngiltere, Amerika, Kanada, Almanya ve Avrupa ülkelerinde büyük artış göstermektedir. Bu ülkeler, yüksek lisans programlarını diğer ülkelere göre yabancı öğrencileri de göz önünde bulundurarak hazırlamaktadır. Ayrıca, İngiltere’de eğitimin diğer ülkelere göre daha kısa sürmesi öğrencilere cazip gelmektedir. İngiltere ve Avustralya’nın, öğrencilere çalışma izni vermesi ve yüksek lisans sonrası da 2 yıl çalışma izni sağlaması tercih edilmelerinde önemli bir etkendir. Amerika, Kanada ve Almanya’da lisans ve yüksek lisans sonrası öğrenciler 2 ya da 3 yıl oturum ve çalışma hakkı vermektedir.
Amerika ve Kanada’da yüksek lisans programlarında uluslararası öğrenci olmasına rağmen İngiltere ve Avustralya’ya oranla daha azdır. Amerika’da çok fazla sayıda üniversitede yüksek lisans programları verilmektedir. Özel Üniversiteler ve Devlet Üniversiteleri pek çok farklı alanda yüksek lisans eğitimi vermektedir.
Amerikan Üniversitelerinde yüksek lisans yapacak öğrencilerden pek çok üniversite GRE veya GMAT sınav neticesi isteyebilir. Bu sınavlar Kanada üniversiteleri tarafından da istenebilir. Ancak, İngiltere ve Avustralya üniversitelerinden birkaçı haricinde bu sınav neticeleri istenmez. Amerika, Kanada ve Avrupa üniversitelerine yüksek lisans başvurusu için tüm kriterlerin tamamlanması gerekir. Örneğin, mezuniyet, TOEFL IBT veya IELTS sınav sonucu, GMAT veya GRE sonuçları eksiksiz olmak koşuluyla başvuru yapılmalıdır. Amerika ve Kanada’da pek az üniversite bunlardan birisi veya birkaçı eksik olursa “şartlı kabul” verir.
Ancak, İngiltere, Avustralya üniversitelerinin büyük kısmı, öğrencinin bir veya birkaç şartı gerçekleştirmemiş olmasına rağmen “şartlı kabul- conditional acceptance” vermektedir. Öğrenci, kendisine sunulan şartları, belirli bir tarihe kadar- deadline- tamamlayıp üniversiteye sunduğu takdirde “conditional offer” “unconditional offer” a dönüşür.
Hollanda, Almanya, Fransa, İsveç, İtalya, İspanya, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve İsviçre gibi ülkelerde İngilizce eğitim dilinde yüksek lisans programları verilmektedir. Bu ülkelerde de yüksek lisans eğitimi bir ya da iki akademik yıl sürmektedir. Almanya’da son yıllarda özel üniversitelerde lisans ve yüksek lisans programlarına ilgi çok artmıştır.
Türkiye’den YÖK tarafından tanınan her üniversitenin 4 yıllık bölümlerinden mezun, lisans diplomasına sahip öğrencileri, yurtdışında yüksek lisans programlarına başvuru yapabilir. Bazı Türk öğrenciler, kendi üniversitelerinden aldıkları diplomaların yurtdışında yüksek lisans yapmasına yeterli olmadığı gibi yanlış bir kanıya sahiptir. Bu bilgi kesinlikle yanlıştır. 4 yıllık bir üniversiteden mezun olan öğrenci, hangi üniversiteden olursa olsun- yurtdışı yüksek lisans programlarına başvuru yapabilir. Önemli olan yurtdışı üniversitelerin yüksek lisans için istemiş oldukları kriterlere uygun olup olmadıklarıdır. Bu kriterler yurtdışındaki tüm ülkelerin üniversiteleri için aynıdır;
• Öncellikle 4 yıllık üniversiteden mezun olmak veya son sınıf öğrencisi olmak
• Not ortalaması en az 2.2 ve üzeri olmalıdır
• Yurtdışında yüksek lisans yapmak istediği bölümün eğitimi dilini bildiğini bir belge ile kanıtlamalıdır. Bu belge olmadan da ön başvuru yapılabilir ancak eğitim başlamadan belgenin sunulması gerekir. Türkiye’de İngilizce eğitim veren bazı üniversitelerinden mezun olanlardan resmi TOEFL IBT veya IELTS belgesi istenmeyebilir.
Yukarıdaki temel kriterlere sahip her öğrenci yurtdışında yüksek lisans programlarında başvuru yapabilir.
Yurtdışında Yüksek Lisans Programlarına Kabul için Gerekli Evraklar
• İyi derecede bir lisans diploması-mezun ise. 4. sınıf öğrencileri eğer Haziran döneminde mezun olacaklar ise başvurularını yapabilirler
• Not dökümü - Transkript
• İngilizce yeterlilik belgesi (TOEFL IBT 80 - IELTS en az 6) veya diğer ülkeler için ülkenin eğitim dilinde bir yeterlilik belgesi
• 2 adet akademik referans
• Kendinizi ve yüksek lisans amaçlarınızı tanıtan bir “Essay” (niyet mektubu)
• İş deneyimi (eğer varsa)
Yurdışında Üniversite Transfer Programı
Türkiye veya Kıbrıs’taki vakıf veya devlet üniversitelerinde eğitim yapan öğrenciler, dilerse üniversitenin 1. 2. veya 3. sınıfında yurtdışındaki bir üniversiteye transfer olabilir. Yurtdışı Üniversiteleri, özellikle İngiltere üniversitelerine yapılan transferlerde 2 önemli nokta vardır. Bunlar; öğrencinin İngilizce dil seviyesi ve not ortalaması. Eğer öğrenci en az 6 veya üzeri IELTS sonucuna sahip ve not ortalaması olarak 4 üzerinden 2.3 ve üzeri ortalamaya sahip ise üniversiteler tarafından kabul edilirler.
Eğer, öğrencinin İngilizcesi yeterli değil ise yaz aylarında düzenlenen “İngiltere Üniversiteleri pre-sessional” programlarına katılabilir. Amerika, Kanada gibi ülkelerde transfer göreceli olarak daha zordur.
Yurtdışı Üniversitelere transfer yapılırken en önemli kurallardan birisi, öğrencinin not dökümü ve aldığı derslerin, üniversitenin programına giriş için yeterli ve izlenen derslerin uygun olmasıdır. Yurtdışı üniversitelere transfer sadece aynı bölümler veya birbirine yakın bölümler için mümkündür.
İngiltere üniversiteler genelde 3 yıllık lisans verdikleri için, 1. sınıftan transfer isteyen bir öğrenci tekrar 1. sınıftan başlar, 2. sınıftan transfer isteyen bir öğrenci eğer çok başarılı ise 3. sınıfa veya tekrar 2. sınıftan eğitime başlayabilir. 3. Sınıftan transfer isteyen bir öğrenci ise 2. veya 3. sınıftan başlayarak eğitimine devam edebilir.
Amerikan ve Kanada Üniversitelerine transferler için öğrencinin Türkiye’de almış olduğu derslerin bağımsız bir derecelendirme ajansına gönderilmesi ve “credit evolution” larının yapılması gerekir. Öğrencinin Türkiye’deki üniversitesinden alınmış olan derslerin Amerika ve Kanada sistemiyle karşılaştıran ve Amerika veya Kanada’da hangi yıldan eğitime başlayacağına bu değerlendirme sonucu karar verilir.
Yurtdışında 2 Yıllık Mezunlara Lisans Tamamlama- Yurtdışı Üniversitelerinde Top- up programları
Türkiye’de pek çok öğrenci 2 yıllık “ön lisans” eğitimi veren meslek yüksek okullarından mezun olmaktadır. Ancak, çok az bir kısmı Türkiye’de eğitim veren 4 yıllık üniversitelere geçiş yapabilmektedir. Oysa, yurtdışında pek çok üniversite, 2 yıllık “ön lisans” eğitimini yapmış Türk öğrencilere, 2-3 yıl daha eğitim yaparak “lisans” diploması elde etme hakkı vermektedir.
2 yıllık ön lisans mezunu bir öğrenci, İngiltere’de 1 veya 2 yıl eğitim yaparak, lisans tamamlama hakkı elde eder. Bu süre Kanada veya Amerika’da 3-4 yıl olabilir.
İngiltere Devlet Üniversiteleri, 2 yıllık ön lisans tamamlamış öğrencilere hazırlık yılı okuma şartı koymaz .Doğrudan 1. veya 2. sınıftan eğitime başlarlar. Ancak, İngilizce dil seviyesinin genelde en az 6.0 IELTS seviyesinde olması gerekir.
2 yıllık ön lisans mezunlarının yurtdışı üniversitelere lisans tamamlama başvuru prosüdürü, aynen lisans programına veya transfer sistemine başvuru ile aynıdır. Öğrenci; 2 yıllık ön lisans eğitiminde almış olduğu derslerin not dökümü- yani transkript, 2 adet referans, mezuniyet diploması ve varsa İngilizce yeterlilik belgesi sunmak zorundadır. Bu belgeleri sunan öğrencilerin lisans tamamlama başvuru prosüdürü en fazla 2-3 ay sürer. Özellikle, İngiltere ve Avustralya üniversitelerinden çok daha hızlı cevap alınır.
Yurtdışı Üniversitelerinde “Summer Session” Yaz Okulu
Yurtdışı Üniversitelerinde Summer Session- yaz okulu programlarına her yaz on binlerce öğrenci katılmaktadır. Çok farklı ülkelerden gelen öğrenciler yüzlerce farklı alanda akademik dersler seçebilirler ve kredi olarak saydırabilirler.
Yurtdışı Üniversiteleri Summer Session programlarına genelde lise veya üniversite öğrencileri katılabilir. Bazı Üniversiteler, örneğin LSE- London School of Economics and Political Sciences, yetişkin profesyonelleri de “summer session” programlarına kabul etmektedir. Üniversiteyi yeni kazanmış bir öğrenci de “summer session” programlarına katılabilir.
İngiltere Üniversiteleri Summer Session- yaz okulu programlarına katılmak için ortalama IELTS 6.0 sonucu istenir. Ancak bazı üniversiteler resmi bir dil sınavı yerine kendi sınavlarıyla öğrenciyi kabul edebilirler.
LSE- London School of Economics gibi okullar resmi sınavın alınmasını talep etmektedirler.
LSE London gibi üniversiteler, profesyonel çalışan kişileri de Summer Session kurslarına kabul eder ancak bu kişilerinde akademik seviyelerine büyük önem verir. İş deneyimi yeterli de olsa, lisans eğitiminde almış olduğu dersler ve not ortalaması önem arz etmektedir.
Türkiye’de İngilizce eğitim veren üniversitelerin öğrenciler veya mezunları yurtdışı üniversiteleri “summer session “ programlarına katılmak için dil yeterlilik testine girmek zorunda değildirler.
Yurtdışında Summer Session- yaz okulu veren bazı Üniversiteler:
• London School of Economics – Summer Schools
• Kings College London Summer School
• Cambridge University Summer School
• Sussex University Summer School
• Harvard University/Summer School
• University Of California – Los Angeles (Ucla) Summer Sessions And Special Programs
• University Of California – Berkeley Summer Sessions
• Yale University-English Language Institute
• San Diego State University – American Language Institute
• University of California - San Diego Summer Session
• University of California - San Diego Summer Session
Yurtdışı Üniversite Ücretleri
Yurtdışı Üniversite ücretleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Yurtdışında en iyi 200 üniversiteler bazen çok yüksek ücretler talep etmektedir. Ama daha az bilinen ve daha az ücret talep eden ülkelerde veya okullarda da iyi bir eğitim almak mümkündür. Aşağıda farklı ülkelerde asgari ve azami üniversite eğitim ücretleri verilmektedir. Yurtdışında devlet üniversiteleri genelde düşük eğitim ücretleri uygularken, özel üniversiteler yüksek ücretlerle eğitim vermektedir.
Amerika | 10,000-60,000 USD |
| Rusya | 1,000-6,000 USD |
İngiltere | 9,500-45,000 USD |
| Ukrayna | 1,000-4,000 USD |
Kanada | 9,000-25,000 USD |
| Bulgaristan | 2,000-4000 USD |
Avustralya | 15,000-25,000 USD |
| Çin | 1,000-6,000 USD |
Almanya | 1,000-10,000 USD |
| Finlandiya | 6000-8000 USD |
Fransa | 1,000-10,000 USD |
| Norveç | 1000-3000 USD |
İtalya | 1,000-10,000 USD |
| Polonya | 2000-7000 USD |
Hollanda | 7,000-12,000 USD |
| Macaristan | 5000-10000 USD |
İsveç | 7,000-15,000 USD |
| Güney Kore | 1000-10000 usd |
Belçika | 1,000-8,000 USD |
| Japonya | 6000-30000 usd |
Amerika’da Üniversite Eğitimi
Amerika’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
Amerika, araştırma üniversiteleri ve sağladığı burs imkanlarıyla öne çıkıyor. Yıllardır yabancı öğrencilere ev sahipliği yapan Amerikan üniversiteleri, en çok tercih edilen eğitim kurumlarının başında geliyor. Amerika’da üniversite, bölge ve program seçimi yapmak bir hayli zordur. Zira bu ülkede 4 binin üzerinde üniversite ve kolej var. Amerika Üniversitelerin kabul şartları arasında öğrencinin ders notları, İngilizce dil düzeyi (en az TOEFL IBT 80, ortalama 90), bilgi ve yetenek test sonuçları (SAT) ve referans mektupları kadar ders dışı etkinliklere katılım düzeyi, özel ilgi alanları ve hobilerini açıklayan belgeler de yer alıyor. Amerika’da üniversite eğitimin yıllık maliyetiyse 10 bin dolardan başlayıp 60 bin dolara kadar yükseliyor. Amerika’da akademik açıdan başarılı olan öğrencilere burs imkanları da vardır. Türk öğrenciler özellikle New York, Kaliforniya, Boston, Florida bölgelerinde eğitimi tercih etmektedirler. Her yıl 10,000 bin Türk öğrenci, Amerika’da lisans veya yüksek lisans eğitimine başlar.
Amerika üniversitelerinin pek çoğu son yıllarda STEM (science, technology, engineering and math) programları başlatmıştır. Eğer lisans ve yüksek lisans programı STEM hakkı veriyor ise uluslararası öğrenciler mezuniyet sonrası 3 yıl oturum ve çalışma hakkı kazanırlar. STEM’li lisans ve yüksek lisans programları sunulmaya başlandıktan sonra Amerikan Üniversitelerine ilgi büyük artış göstermiştir.
Detaylar: educationusa.state.gov/
Amerika’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi veren Türk öğrencilere kısmi burs sağlayan Üniversiteler;
• Colorado State University (401-500.sıra)
• University of Arizona (100.sıra)
• George Washington University (181.sıra)
• South Florida University (251-300.sıra)
• Pace University New York (316.sıra)
• Stony Brook University (351-300.sıra)
• New York Institute of Technology (USD’DA 396)
• George Mason University (301-350.sıra)
• Oregon State University (301-350.sıra)
• State University of New York (401-500.sıra arasında)
• University of Tulsa (401-500.sıra)
• Point Park University, Pittsburgh (601-800.sıra)
• West Virginia State University (600-800.sıra)
• Virginia Wesleyan University (600-800.sıra)
• Stevens Institute of Technology New Jersey (600-800.sıra
• New York Institute of Technology (601-800.sıra)
• Hofstra University (351-400.sıra)
• Washington State University (351-400.sıra)
• Lincoln University San Francisco
• Binghamton University (801-1000.sıra arasında)
• Arizona State University (155.sıra)
• University of South Carolina (401-500.sıra)
• University of South Florida (201-250.sıra)
• Northeastern University (179.sıra)
• California State University, Long Beach
• Central Washington University
• University of Illinois at Chicago (251-300.sıra)
• Webster University (601-800.sıra)
• Stony Brook University
• University of California, Irvine
• San Francisco State University
• University of California Davis
• State University of New York at Fredonia
• Cleveland State University
• University at Buffalo, The State University of New York
• California State University, Stanislaus
• University of Portland
• Long Island University New York
• University of Colorado, Colorado Springs
• University of Connecticut
• Rochester Institute of Technology (RIT)
• University of Maryland, College Park
• The University of Tulsa
İngiltere’de Üniversite Eğitimi
İngiltere’de Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
İngiltere’de birkaç özel üniversite dışında üniversitelerin tamamı devlet okullarından oluşuyor. İngiltere Eğitim sistemi yıllık ders sistemi üzerine kurulu ve bu nedenle ders yerine yıl seçiliyor. İngiltere’de eğitim yapmak isteyen Türk öğrenciler daha çok Londra’ya en fazla 3-4 saat mesafedeki bölgeleri ve üniversiteleri tercih ediyorlar. İngiltere’de yüksek öğrenim imkanı sağlayan 300’ü aşkın kurum
bulunuyor. Programların fiyatlarıysa 9 ila 30 bin sterlin arasında değişiyor.
İngiltere’de eğitim yapan Türk öğrencilerin eğitim esnasında haftada 20 saat çalışma izni var. İngiltere Üniversitelerinde konaklama için de çeşitli alternatifler bulunuyor. “Homestay” adı verilen aile yanında pansiyoner olarak konaklamanın bedeli haftalık 150-200 sterlin arasında değişiyor. Özel öğrenci yurtlarının haftalığı ise azami 250 sterlin civarında. Üniversite yurtlarının yıllığı ise 5-10 bin sterlin arasındadır. İngiltere lisans veya yüksek lisans mezuniyeti sonrası 2 yıl çalışma ve oturma izni vermektedir. 2020 yılında başlayan bu uygulama sayesinde Türk öğrenciler İngiltere Üniversitelerinde lisans ve yüksek lisans eğitimine büyük ilgi göstermektedirler.
Türk öğrenciler ağırlıklı olarak yüksek lisans eğitiminde İngiltere’yi tercih etmektedirler. İngiltere üniversiteleri yüksek lisans programları 1 yıl sürdüğü için ilgi görmektedir.
Lisans eğitimin 3 yıl sürdüğü İngiltere’de çok iyi üniversitelere girmek için A level, IB, ya da foundation programı yapmak gerekir. Detaylar: www.globalvizyon.com
İngiltere’de en çok tercih edilen Üniversiteler
King’s College London 38.sıra
Durham University 114
University of Leeds 153
University of Sussex 161
University of Leicester 167
University of Liverpool 181
University of East Anglia 190
University of Surrey 250
Swansea University 251-330
University of Stratchclyde 401*500
Brunel University 401*500
Nottingham Trent University 601*800
Kingston University 601-800
SOAS University of London/ 401-500
Royal Holloway University of London/251-300
University of Glasgow/93
University of Exeter/141
University of York/119
Queen Mary University of London/130
University of Bath/201-250
University of Kent/351-400
University of Portsmouth/401-500
University of Plymouth/401-500
Bournemouth University/501-600
University of Greenwich/601-800
University of Salford/601-800
Newcastle University/171
University of Westminster/601-800
University of Bradford/601-800
De Montfort University/601-800
Northumbria University/401-500
Middlesex University/401-500
Oxford Brookes University/501
Avustralya'da Üniversite Eğitimi
Avustralya’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
Avustralya’ya gelen yabancı öğrenci sayısı da her geçen yıl artıyor. 2021’de Avustralya’da okuyan yabancı öğrenci sayısı 400 bini aşıyordu. Avustralya adalarında okuyan öğrencileri de katarsak bu sayı 500 bini buluyor.
Avustralya’da eğitim masrafları, ABD ve İngiltere’den biraz daha düşüktür. Yaşam masrafları ise yılda 10-12 bin dolar civarındadır. Geniş kapsamlı dil ve belli başlı bilim dallarında teknik, lisans ve yüksek lisans programları bulunmaktadır. Öğrencilerin eğitim gördükleri süre içerisinde çalışma olanakları da vardır. Nitekim eğitim görmeye başlar başlamaz çalışma iznine de hak kazanmış oluyorlar. Ayrıca Avustralya üniversitelerinde lisans veya yüksek lisans tamamlayan Türk öğrenciler 3 yada 5 yıl full time çalışma ve oturum hakkı kazanırlar.
Avustralya’daki üniversitelerin birkaçı hariç tamamı devlet tarafından finanse edilmektedir. Ve devlet tarafından çok sıkı bir şekilde denetlenirler. Avustralya üniversiteleri kalite standartlarını korumak zorunda. Bu yüzden Avustralya, tüm yabancı öğrencilerin akreditasyon sorunu yaşamadan gönül rahatlığıyla eğitim alabildikleri bir ülke. Türk öğrenciler ağırlıklı olarak yüksek lisans eğitiminde Avustralya’yı tercih etmektedirler.
Detaylar: https://www.studyinaustralia.gov.au/
Avustralya’da en çok tercih edilen Üniversiteler
• University of Melbourne (32.sıra)
• University of Wollongong (201-250.sıra)
• Curtin University (301-350.sıra)
• Griffith University (251-300.sıra arasında)
• University of Newcastle (301-350.sıra arasında)
• University of Sydney Foundation (71-80.sırada)
• Macquire University (200-250.sırada)
• CHARLES STURT UNIVERSITY
• LA TROBE UNIVERSITY
• MELBOURNE INSTITUTE OF TECHNOLOGY
• Swinburne University of Technology
• University of Western Sydney
• CANBERRA INSTITUTE OF TECHNOLOGY
• RMIT University
• University of New South Wales
Kanada’da Üniversite Eğitimi
Kanada’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
Kanada’daki üniversitelerde Türk öğrenciler tarafından en fazla talep edilenler arasında yer alıyor. Kanada üniversitelerinden alınan lisans ve yüksek lisans diplomaları dünya çapında tanınıyor. Kanada üniversitelerinde Türk öğrencilere yüksek standartlarda ve çok çeşitli eğitim imkanları sunuluyor. Güvenli ortamı, eğitim maliyetlerinin diğer ülkelere göre daha düşük olması ve 2 resmi dil (İngilizce ve Fransızca) bulunması Kanada’yı tercihte Türk öğrenciler için üst sıralara taşıyor. Kanada üniversitelerinde yıllık öğrenim ücretleri programlara göre 10 ila 50 bin Kanada Doları arasında değişiyor. Ayrıca Kanada’da öğrencilere eğitim esnasında part time çalışma hakkı da tanınıyor. Kanada üniversitelerinde lisans ve yüksek lisans sonrası ise Türk öğrencilere 3 yıl çalışma ve oturma hakkı verilir. Kanada ‘da part time çalışan öğrencilerin kazanabileceği ücretse saat başına yaklaşık 15-20 Kanada Doları civarındadır. Kanada lisans ve yüksek lisans eğitimi sonrası 3 yıla kadar oturum ve çalışma izni vermektedir.
Kanada’da lisans ve yüksek lisans eğitimi harici başka ülkelerde pek olmayan lise sonrası diploma yada 4 yıllık üniversite eğitimini tamamlayan Türk öğrencilere 1-2 yıllık lise yada üniversite sonrası diploma programları verilir. Kanada devlet kolejlerinde verilen ve program sonrası 1 yada 3 yıl çalışma hakkı sağlayan bu devlet kolejlerine çok sayıda Türk öğrenci gitmektedir. Seneca College, Lampton College, Humber College, Centennial College, Fleming College, Georgian at ILAC college, George Brown College, TSOM college gibi Kanada okullarında 1-2 yıl diploma programı yapan Türk öğrenci sayısı binleri geçmiştir. Detaylar: educanada.ca
• The University of British Columbia Foundation (37.sıra)
• Western University
• University of Manitoba (401-500.sıra arasında)
• University of Windsor (601-800.sıra)
• Queen’s University (251-300.sıra)
• York University (401-500.sıra)
• Carleton University
• King's University College at Western University Canada
• Huron University College at Western University
• Lakehead University
• University of Waterloo
• Royal Roads University
• University of Victoria English Language Center
• Memorial University of Newfoundland
• Capilano University
• University of Canada West
• University of Prince Edward Island (UPEI,
• University of Guelph
• Lampton College
• Seneca College
• George Brown College
• Centennial College
• Georgian at ILAC College
• Niagara College
• Humber College
• Fleming College
• Cornerstone College
• TSOM Collehe
• Dalhousie University ESL Programs
Yeni Zelanda’da Üniversite Eğitimi
Yeni Zelanda’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
Yeni Zelanda’nın yüksek eğitim sistemini devlet destekli 8 üniversite, kolejler, politeknikler ve teknoloji enstitüleri oluşturuyor. Bu kurumların birçoğunda yabancı öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun hizmet vermek için oluşturulmuş yabancı öğrenci ofisleri var. Üniversitelerin tamamı, lisans, master ve doktora düzeyinde programlar sunuyor. Üniversiteler, öğrenciye bağımsız çalışma ve araştırma yapma yeteneği kazandırmayı hedefliyor.
Yeni Zelanda’da gerek gündelik hayat giderleri gerekse okul masrafları, diğer ülkelere göre oldukça düşük. Bu ülkede eğitim görmek isteyen uluslararası öğrencilere, yıllık yaşam giderleri için ortalama 12-15 bin Yeni Zelanda Doları yetiyor.
Detaylar: studyinnewzealand.govt.nz/
Almanya’da Üniversite Eğitimi
Almanya’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
Almanya’da; 233’ü devlet, 42’si kilise destekli, 65’i de İngilizce eğitim veren özel üniversite olmak üzere toplam 330 üniversite bulunuyor. Almanya devlet üniversiteleri ücretsizdir. Almanya’da Özel üniversitelerin yıllık ücreti ise ortalama 10 bin Euro civarındadır. Almanya’da İngilizce eğitim veren üniversitelerin sayısı her geçen yıl artıyor.
Almanya’daki üniversitelere kayıt yaptırmak isteyenlerin, dil yeterliliklerini TestDaF (yabancılar için Almanca yeterlilik sınavı) testinden geçerek kanıtlaması gerekiyor. TestDaF sınavının sonucu tüm Alman üniversiteleri tarafından kabul ediliyor. TestDaf, Alman üniversitelerine giriş için TOEFL IBT veya IELTS olarak kabul ediliyor. İlk sınavda başarılı olamayan öğrencilere eksik yönleri bildiriliyor. Böylece öğrenci, ikinci sınava zayıf yönlerini güçlendirerek girme fırsatı buluyor. Bu sınav dinleme, okuma, konuşma ve yazma bölümlerinden oluşuyor. Sınava giriş için herhangi bir sınır yok.
Düşük veya başlangıç seviyesinde Almanca bilgisine sahip bir öğrenciye, bu testten geçer not alıp bir Alman üniversitesine kabul edilebilmesi için en az 7-8 ay yoğun Almanca kursu takip etmesi öneriliyor. Almanya’da Almana Devlet Üniversitelerine giriş için Almanca hazırlık eğitimi veren Alpedia başta olmak üzere pek çok özel hazırlık okulu vardır.
Almanya’daki özel üniversiteler son yıllarda Türk öğrenciler hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde büyük ilgi göstermektedirler. Özellikle Berlin’de İngilizce dilinde eğitim veren BSBI – Berlin School of Business and Innovation ve University of Europe for Applied Sciences Berlin üniversitelerinde çok sayıda Türk öğrenci yıllık 7-15 Euro arası değişen eğitim ücretleri ile lisans ve yüksek lisans yapmaktadır. Berlin özel üniversitelerinde eğitim yapan Türk öğrenciler eğitimleri esnasında part time eğitim sonrası ise 2 yıla kadar full time çalışma ve oturum izni hakkı kazanırlar.
Detaylar: daad-turkiye.org/tr/
Türk Öğrenciler tarafından En Çok Tercih Edilen Almanya Üniversiteleri
• TH Wildau/ Technical University of Applied Sciences Wildau
• EAH Jena/ University of Applied Sciences Jena
• FH Zittau-Görlitz/ University of Applied Sciences Zittau/Görlitz
• FH Erfurt/ Fachhochschule Erfurt
• TU Clausthal/ Clausthal Technical University
• Rostock University/University of Rostock
• Cologne Business School
• Heidelberg University/ Heidelberg Ruprecht Karls University
• Hamburg University
• HAW Hamburg/Hamburg University of Applied Sciences
• FH Coburg/ Coburg University of Applied Sciences
• HAW Munich/Munich University of Applied Sciences
• TH Ingolstadt/ Technical University Ingolstadt
• HAW Landshut/ University of Applied Sciences Landshut
• UDK Berlin/Berlin University of the Arts
• FH Potsdam/ Potsdam University of Applied Sciences
• Düsseldorf University/University of Düsseldorf
• TU Munich/ Technical University of Munich
• FH Hof/ Hof University of Applied Sciences
• OTH Amberg-Weiden/ University of Applied Sciences Amberg-Weiden
• Jacobs University Bremen
• Hochschule für angewandte Wissenschaften Coburg
• FH Würzburg-Schweinfurt, Ansprechpartner
• Test-DaF Institut
• BAU International Berlin
• Hochschule der Wirtschaft für Management University of Applied Management Studies
• Bielefeld University
• Berlin School of Economics and Law
• Rhine-Waal University of Applied Sciences
• Studying in Baden-Württemberg, South West Germany
• Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
• Wilhelm Büchner University of Applied Sciences Darmstadt
• CBS- Cologne Business School - Germany
• MHMK Macromedia University
• MARTIN-LUTHER-UNIVERSITAT HALLE- WITTENBERG
• Macromedia University of Media and Communication
• BSBI – Berlin School of Business and Innovation
• University of Europe for Applied Sciences Berlin
• WHU - Otto Beisheim School of Management
Malta’da Üniversite Eğitimi
Malta’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
Malta’daki tek devlet üniversitesi University of Malta’nın kökeni, 1592 yılında kurulan “Collegium Melitense” okuluna dayanıyor. 80 ülkeden 1000’den fazla yabancı öğrenci, bu üniversitede tam zamanlı olarak eğitim görüyor..
University of Malta’nın lisans programları için 80 TOEFL, 6 IELTS gerekiyor. Yüksek lisans programları içinse 90 TOEFL, 6.5 IELTS C gerekiyor.
Yıllık ücretler bölümlere göre değişiyor. Örneğin, tıp ve eczacılık programları 15 bin Euro’dur. Master programları ise 8 bin 15 bin Euro arasında değişiyor.
Malta son yıllarda İngilizce kursları ile popüler bir ülke olmuştur. Özellikle yaz aylarında çok sayıda Türk ve diğer ülkelerden öğrenci Malta’yı tercih etmektedirler.
Malta’da birkaç tane özel üniversite bulunur. Bunların en önemlileri London School of Commerce Malta ve Global Banking School Malta’dır.
•The American University of Malta
• LSC Malta
• GBS- Global Banking School
• Institute of Tourism Malta
Avusturya’da Üniversite Eğitimi
Avusturya’da Lisans ve Yüksek Lisans Kursları
Sanat eğitiminde yüzlerce seçenek sunan Avusturya üniversitelerinde başkent Viyana bu alandaki en önemli merkez.
Aynı zamanda Avusturya araştırma merkezleri olan sanat kolejleri ve üniversitelerde gençlere mesleki nitelik kazandırılıyor. “Halka açıklık” ilkesini benimseyen Avusturya üniversitelerinde, eğitimsel gerekleri yerine getirebilen herkes üniversite, fakülte ve kolejlere kabul ediliyor. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesini sağlama amacını taşıyan Avusturya üniversitelerinde öğrencilere, kitap ve diğer eğitim materyaller parasız olarak dağıtılıyor. Almanca eğitim yapılan Avusturya üniversitelerine gitmek isteyen Türk öğrencilerin, YGS’de baz puanı almış olmaları gerekiyor. Özel üniversitelerin yıllık ücretleri ise 7-15 bin Euro arasında değişiyor. Öğrencilere aylık 1000 Euro civarı maaşla sigortalı çalışma hakkı da veriliyor.
Detaylar: studyinaustria.at/
Güney Kore’de Üniversite
Güney Kore’de Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
Özellikle bilgi iletişim teknolojisi ve mobil iletişim alanında eğitim almak isteyenler son yıllarda Güney Kore’yi tercih etmeye başladı. Güney Kore’de 80 üniversite var. Bunlar teknoloji üniversiteleri ve normal üniversiteler olmak üzere ayrılıyor. Bu okulların laboratuvar, kütüphane ve araştırma merkezi gibi donanımları son derece ileri seviyede. Güney Kore, Amerika, Kanada ya da İngiltere gibi ülkelerle kıyaslandığında gerek okul ücreti gerek genel harcamalar açısından oldukça ekonomik bir ülke. Üstelik Güney Kore hükümeti, yabancı öğrencilere sunduğu burs, yurt, yarım gün çalışma, mezuniyetten sonra iş bulabilme gibi imkanlar sayesinde cazibeyi daha da artırmış durumda. Son yıllarda Güney Kore Üniversitelerine çok sayıda Türk öğrenci özellikle yüksek lisans eğitimi için gitmektedir.
Detaylar: studyinkorea.go.kr/tr/main.do
Güney Kore’de Türk Öğrencilerin Tercih Ettiği Üniversiteler
• Ulsan National Institute of Science and Technology (201-250. sıra arasında)
• Hankuk University of Foreign Studies (446.sıra)
• Chonbuk National University (801-1000. sıra arasında)
• Seoul National University of Science and Technology/271-280
• Korea University/83
• Chungnam National University/1000+
• University of Seoul/801-1000
• Yonsei University/104
• Sungkyunkwan University (SKKU)/82
• Changwon National University
• Chonbuk National University
• Gyeongsang National University
• Hankuk University of Foreign Studies
• Ulsan National Institute of Science and Technology
• Hanbat International University
İsveç’de Üniversite Eğitimi
İsveç’de lisans ve yüksek lisans eğitimi
İsveç, Avrupa’nın refah oranı en yüksek ülkelerinden birisidir . Eğitime verdiği önemle dikkat çeken bu ülkede, lisans ve yüksek lisans eğitimi veren 27 devlet üniversitesi var. Tüm üniversitelerde eğitim yıllarca ücretsiz devam etmiştir ancak son yıllarda uluslararası öğrencilerden 7000-13000 Euro arası bir eğitim ücreti tahsil etmektedirler . Yıllık yaşam maliyetleri 7-10 bin Euro civarındadır. Tüm İsveç devlet üniversiteleri YÖK tarafından onaylıdır. Yani öğrencilerin almış oldukları diplomalar Türkiye’de ve tüm dünyada geçerlidir. Ancak eğitim kalitesi yüksek olduğu için üniversiteler öğrenci kabulünde çok seçici davranıyor. İngilizce programlara katılacak öğrencilerin TOEFL en az 90, IELTS en az 6.5 not almaları gerekiyor. Yüksek lisans eğitimi yapmak isteyenlerin üniversite not ortalaması da en az 4 üzerinden 3 olmalıdır. İsveç son yıllarda Türk öğrencilerin yüksek lisans için tercih ettiği bir ülkedir. Yüksek Lisans seviyesinde İngilizce eğitim veren İsveç’te öğrenciler için part-time çalışma hakkı verilir. İsveç Üniversitelerine direkt giriş için yeterli olmayan öğrenciler bazı üniversitelerin bünyesinde düzenlenen hazırlık eğitimine katılabilirler.
• Uppsala University (87.sıra)
•Lund University (98.sıra)
• Chalmers University of Technology (201-250.sıra arasında)
•Jonkoping University (800-900.sıra)
• KTH Royal Institute of Technology (201-250.sıra)
•Linkoping University (401-500.sıra)
• Stockholm University (175.sıra)
•Umea University
• Malardina University
•Linnaeus University
• University of West
•Malmo University
Detaylar: studyinsweden.se/
Fransa’da Üniversite Eğitimi
Fransa’da lisans eğitimi 4 yıl, yüksek lisans eğitimi
2 yıl sürüyor. Doktora eğitimi ise 3 yıldır. Devlet üniversiteleri dışında Fransa’ya özgü GrandesEcoles isimli özel eğitim kurumları var. Çok seçici olan bu okullarda devlet üniversitelerine paralel eğitim veriliyor. Bunların dışında çok sayıda sanat, moda, tasarım, turizm ve mimarlık alanlarında lisans ve yüksek lisans eğitim veren okul bulunuyor. Fransa’daki okullarda eğitim dili Fransızca. Ancak pek çoğunda İngilizce dilinde eğitim verilen bölümler bulunuyor. Yıllık özel okul ücretleri 7 bin 500-17 bin 500 Euro arasında değişiyor. Devlet okulları ise ücretsizdir. Devlet üniversitelerine girmek için öncellikle SILC gibi bazı özel dil okullarında üniversite hazırlık Fransızcası eğitimi yapılabilir. Fransa’yı en çok Fransız liselerinden mezun olan öğrenciler tercih etmektedirler. Son yıllarda İngilizce eğitim veren işletme okulları çok popüler olmuştur.
Fransa’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
• Montpellier Business School
• IDRAC Business School
• Ipag Business School
• FRANCE BUSINESS SCHOOL
İtalya’da Üniversite
İtalya’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
sanat alanlarında çok fazla sayıda eğitim programı var. Birçok ders uygulamalı olarak veriliyor. İtalya’da okuyan öğrenciler, eğitimleri süresince part-time çalışma hakkına sahip. Ayrıca programları bittikten sonra bir yıl yasal çalışma izinleri de var. İtalya’da lisans eğitimi 3, yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürüyor. Lisans eğitimi ücretleri özel üniversitelerde 8-9 bin Euro, yüksek lisans eğitimi ise 8-10 bin Euro arasında değişiyor. Devlet üniversitelerinde ise çok az bir harç ücreti ile eğitim yapılabilir. Örneğin, University of Bologna’ya her dönem başında harç ödenerek kayıt yapılıyor. İlk kayıt anında lisans eğitimi için 900 Euro, yüksek lisans için 1300 Euro gerekiyor. İtalyan devlet üniversitelerine giriş için İtalyanca hazırlık eğitimi veren çok sayıda okul vardır. Türk öğrenciler son yıllarda İtalya’ya büyük ilgi göstermektedirler.
• Florence University of the Arts
• Ca' Foscari University of Venice
• University of Bergamo
• Università di Bologna
• Institute Marangoni
• University of Padova
Detaylar: uni-italia.it/en/
Norveç’de Üniversite Eğitimi
Norveç’te üniversite eğitimi, 4 ulusal üniversite, 6 araştırma üniversitesi ve 26 devlet koleji tarafından verilir. Ayrıca 2 adet Ulusal Sanat Akademisi bulunur. Norveç’te eğitim ücretsizdir. Okul harcı söz konusu değildir. Fakat özel üniversiteler ücretlidir. Yaşam maliyetleri için de yıllık 9.000 Euro civarında bir para gerekir.
Norveç’te üniversite ve kolejlerin büyük kısmı lisans veya yüksek lisans seviyesine hem kendi dillerinde hem de İngilizce olarak eğitim verirler. Norveç’e gelen yabancı öğrenci sayısı her yıl artmaktadır. Yurtdışından gelen öğrencilerin büyük bölümü tüm üniversite hayatlarını ülkede geçirirler veya bir kısmı Sokrates Erasmus programı ile 1 yıllık değişim programlarına katılırlar.
Norveç’te üniversite başvuruları nerdeyse 1 yıl öncesinden başlar, genelde 1 Şubat son başvuru tarihi olarak görünmektedir. Başvurulmak istenen okul ve bölümle yaklaşık 1 yıl öncesinden irtibata geçmekte fayda vardır.
Norveç’teki bir üniversitede lisans okumak isteyen öğrencilerin Türkiye’de üniversite sınavında bir üniversiteye yerleşmiş olmaları şartı aranır. Bunun yanı sıra İngilizce testi IELTS’ten 6.0 veya muadili bir sınavdan geçer not getirmesi gerekir. Bu şartları yerine getiren öğrenci Norveççe dersleri takip edebilmesi için kabul edildiği üniversitenin hazırlık sınıfına başlar ve Norveççe öğrenir.
Norveç’te 400’den fazla İngilizce eğitim dilinde yüksek lisans programı vardır. Yüksek lisans öğrenci alım prosedürü ise diğer ülkelerle aynıdır. Başvurular, doğrudan istenilen bölüme yapılır. Norveççe şartı aranmaz. Yüksek lisans programları 1.5-2 sene arası sürmektedir. Kabul kriterleri bölümden bölüme değişse bile akademik transkriptler ve İngilizce düzeyi önemli bir yere sahiptir. İngilizce sınavı IELTS’ten en az 6.0 puan almış olma şartı vardır.
Öğrenciler, oturma izinlerini almalarıyla beraber haftada 20 saati aşmamak üzere part-time çalışma hakkını da almış olurlar. Dönem tatillerinde ise tam zamanlı çalışabilirler.
• University of Thromso (400-500. Sırada)
• Norwegian University of Science and Technology (401-500. Sırada)
• Universty of Oslo (131. Sırada)
• BI Norwegian School of Management
• University of Bergen
Çek Cumhuriyeti Üniversiteleri
ek Cumhuriyeti son yıllarda uluslararası öğrenci sayısını artıran ülkelerden biridir. Özellikle Erasmus programında Türk öğrenciler Prag üniversitelerini tercih ederler. Çek Üniversiteleri lisans ve özellikle yüksek lisans seviyesinde İngilizce eğitim vermektedirler. Prag’da bulunan Charles University dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamalarında yer bulur. Czech Technical University, Masarsky University, University of Economics Prag diğer gözde üniversiteleridir. Eğitim ücretleri devlet üniversitelerine neredeyse ücretsizdir. Bazı özel üniversitelerde ise 10-20 bin Euro arasında değişir.
• Czech Technical University in Prague (801-1000. sıra arasında)
• Charles University in Prague (401-500. Sıra)
• Palacky University Olomouc (601-800. Sıra)
• Masaryk University (601-800. Sıra)
• University of Chemistry and Technology
• University of Economics Prague
Japonya Üniversiteleri
Özellikle mühendislik, tıp ve genetik alanlarında dünyanın en iyi üniversitelerine sahip olan Japonya’da, her yıl 100 bin uluslararası öğrenci eğitim görüyor. Konaklama, yiyecek, kitap masraflarının yanı sıra burs alan öğrencilere, okul bittikten sonra dünyaca ünlü Japon şirketlerinde çalışma imkanı sunuluyor.
Türk öğrenciler, bu ülkede deniz biliminden deprem mühendisliğine, Uzakdoğu ekonomilerinden robot teknolojilerine kadar pek çok spesifik konuda eğitim alabiliyor. Japonya’da lisansüstü eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler için Japon hükümeti ve üniversite, burs imkanları sağlıyor. Japon’ya eğitim ücretleri düşük olmasına rağmen yaşam maliyetleri göreceli pahalıdır.
Japonya uluslararası öğrenci kabul eden ve öğrencilere lisans ve yüksek lisans seviyesinde burs veren bir ülkedir. Japonya’da hem devlet hem özel ünivesitelerde eğitim verilir. Özellikle Tokyo ve Kyoto gibi şehirlerde dünya sıralamalarında yer alan üniversiteler bulunur. Teknoloji, IT, Mühendislik gibi alanlarda özellikle Asya ülkelerinden çok sayıda öğrenci kabul eden Japonya üniversiteleri yüksek lisans programlarının ciddi sayıda bir kısmını İngilizce olarak vermektedir. Lisans eğitimi 4 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. İngilizce eğitim en çok mühendislik alanlarında verilmektedir. Özellikle yüksek lisans programlarında İngilizce programlara dünyanın pek çok ülkesinden öğrenci katılmaktadır.
En çok İngilizce program veren üniversiteler:
Akita International University, RitsumeikanAsia Pacific University, Miyazaki International College, OhkagakuenUniversity, NagoyaUniversity of Commerce & Business Internationa,lChristianUniversity Osaka, JogakuinUniversity , SophiaUniversity, KansaiGaidaiUniversity, HitotsubashiUniversity,
studyjapan.go.jp/en/
Malezya Üniversiteleri
Asya’nın yükselen ülkesi
urtdışında Eğitim denilince ilk akla gelen ülkeler Batı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleridir. Dünya genelinde İngilizce eğitime gösterilen ilgi, gelişmişlik seviyesi ve üniversitelerin eğitim kalitesi nedeniyle, Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya ve Fransa gibi ülkeler her zaman yabancı öğrenciler için bir çekim merkezi olmuştur.
Ancak son yıllarda Uzak Doğu ülkelerinde eğitime ilgi yoğun bir şekilde artmıştır. Özellikle Malezya, Singapur, Çin, Japonya ve Kore gibi ülkelere yabancı öğrenciler büyük ilgi göstermektedirler. Malezya’ya 2018 yılında 120,000 civarında yabancı öğrenci eğitim amaçlı gelmiştir. UNESCO verilerine göre dünya sıralamasında yabancı öğrencilerin tercihlerinde 11. sırada bulunmaktadır.
Malezya kolej ve üniversiteleri mühendislik, tıp, eczacılık, sağlık bilimleri, islam çalışmaları, islam bankacılık ve finans, gazetecilik, psikoloji, hukuk, turizm ve otelcilik, sanat ve tasarım gibi konularda çok çeşitli eğitim olanakları sunmaktadır. Malezya’da eğitim fırsatlarıyla ilgili kapsamlı ve ücretsiz rehberlik hizmeti almak üzere tüm öğrencileri ve velileri ofisimize davet ediyoruz. Malezya Üniversiteleri, Malezya Eğitim Bakanlığının vermiş olduğu büyük destek ile son yıllarda önemli atılımlar yapmış ve üniversite kampüsleri hem sosyal hem de teknolojik olarak dünya standartlarının üzerine taşınmıştır.
Ülke genelinde 20 devlet, 40 özel üniversiteye sahip olan Malezya’da 5 adet farklı ülke üniversitelerinin kampüsü bulunmaktadır. Üniversiteler; İngilizce hazırlık, lisans, yüksek lisans, öğrenci değişim, online eğitim, kısa dönem program sunmaktadırlar.
Eğitim dili pek çok üniversitede İngilizcedir. Eğitim ücretleri yıllık 15-30 bin dolar arası değişir.
• Universiti Teknologi Petronas/601-800
• Asia Pacific University of Technology and Innovation (APU)
• Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS)
• Universiti Putra Malaysia (UPM)
• MAHSA University
• Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
• Universiti Teknologi Petronas (UTP )
• Universiti Malaysia Kelantan
• Universiti Malaysia Sabah
• Universiti Teknologi Malaysia
• Management & Science University (MSU)
Detaylar: educationmalaysia.gov.my
Rusya Üniversiteleri
lkedeki birçok üniversite uluslararası standartlarda eğitim sunuyor. Rusya dünyanın bilim ve teknoloji alanında en güçlü akademik altyapıya sahip ülkelerinden biridir. Bu özelliği ile ABD ile her zaman rekabet edebilmiştir.
Rusya’da 900 üniversite ve yüksek öğrenim kurumu eğitim var. Okulların çoğu Avrupa veya Amerika okullarıyla anlaşmalı çalıştığı veya uluslararası okul birliklerinin üyesi olduğu için çift diploma verebiliyor.
Ayrıca okulların çoğu YÖK denkliğine sahip. Rusça eğitim almak isteyenler içinse üniversitelerin 1 yıllık dil hazırlık bölümü var. Özellikle tıp ve mühendislik bölümlerinde eğitim, hem Rusça hem de İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak veriliyor. Üniversitelerin fiyatlarıysa oldukça düşüktür. Rusya’da üniversiteler devlet tarafından finanse edilir ve çok ekonomiktir. Yıllık 1500-4000 Dolar civarında ödeyerek istediğiniz bölümde okuyabilirsiniz.
Eğitim almak istediğiniz üniversite ve programa göre fiyatlar değişse de çoğu programın bedeli 2 bin dolar civarlarında. Yurtta konaklamanın bedeli 500 dolardan başlayıp 1000 dolara kadar çıkıyor. Rusya’da üniversiteler çok güçlü akademik kadrolara sahiptir. Rusya öğrenci başına düşen profesör sayısının dünyada en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Rusya üniversiteleri Bologna anlaşması gereği Avrupa ve Türkiye’de tanınmaktadır. YÖK denkliği alabilirsiniz.
Rusya’da eğitim alarak hem istediğiniz bölümde okuyacak hem de Türkiye’de çok önemli bir ticari dil olan Rusçayı öğrenmiş olacaksınız. Rusya’da eğitim almak için sadece YGS sınavından barajı geçmeniz yeterlidir. Herhangi bir üniversite kazanmanız ya da yerleştirilmeniz istenmez. Rusya özellikle spor alanında dünyanın en önde gelen ülkelerinden biridir. Üniversiteler sporculara önemli imkânlar sağlamaktadır.
Rusya’da yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Yabancı öğrencilerin eğitime başlayabilmeleri için Rusça ya da İngilizce yeterliliklerini belgelemeleri istenir. Dil eğitimine ihtiyacı olan öğrenciler ilk yıllarında hazırlık eğitimine alınırlar. Rusya Üniversiteleri son yıllarda büyük atak yapmış ve ilk 1000’e çok sayıda üniversitesini sokmuştur. Rusya üniversitelerinde özellikle Moskova ve St. Petersburgh’dakiler İngilizce yüksek lisans programları vermektedirler.
• Higher School of Economics National Research University (301-350. sıra arasında)
• Tomsk Polytechnic University (501-600. sıra arasında)
• RUDN University- Peoples Friendship University Moscow (601-800. sıra arasında)
• Ural State University
Detaylar: 5top100.ru/en/
Hollanda’da Üniversite Eğitimi
Hollanda’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
Hollanda’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi sunan Batı Avrupa ülkesi Hollanda da hayli dikkat çekici. Bu küçük ülke 16 milyonluk iyi eğitimli nüfusu ile dünyadaki en varlıklı 15 ülke arasındadır.
Hollanda, eğitim ve araştırma geleneğiyle önemli bir geçmişe sahiptir. Bugün yaklaşık 1300 alanda İngilizce dilinde eğitim verilmektedir ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Hem sınıfta hem de günlük yaşamınızda çevrenizdekilerle İngilizce iletişim kurmanız mümkündür. Hollanda’nın ana dili İngilizce olmadığı halde, Avrupa’da eğitim dili İngilizce olan programlar sunmaya başlayan ilk ülkedir. Hollanda’daki yüksek öğrenim okullarında, tamamı İngilizce dilinde 1.300 uluslararası eğitim programı ve dersleri sunulmaktadır. Bu programlar, çok çeşitli eğitim dallarını kapsamaktadır.
Üniversiteler, kendi serbestlikleri içerisinde araştırmaya dayalı akademik ya da profesyonel temelli eğitimler sunar. Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri ise, öğrencileri doğrudan kariyerlerine hazırlayan, pratiğe dayalı eğitimler sunar.
Hollanda’daki 20 üniversitesinin çoğunda YÖK denkliği bulunuyor. Eğitim masrafları diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça ekonomik. Örneğin, lisans programı ücretleri 7 bin 500 ila 12 bin Euro arasında değişiyor. Yüksek lisans eğitim ücretleri ise 15 bin Euro’ya kadar yükseliyor. Başarılı öğrencilere tam veya kısmi burs veren Hollanda, gençler için part-time çalışma imkanı da sunuyor. Hollanda İngilizce eğitiminde çok ilerlemiş bir ülkedir. Ülkenin üniversiteleri hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde İngilizce eğitim vermektedirler. TOEFL ve IELTS sonucuna göre ve not ortalamasın göre öğrenci kabul ederler. Hollanda üniversitelerine direk giriş için yeterli olmayan öğrencilere StudyGroup ve ON Campus hazırlık okullarında üniversite hazırlık programı verilir.
• Leiden University (68.sıra)
• Utrect University (74.sıra)
• Maastrich University (100-150.sıra)
• University of Twente (100-150.sıra)
• Vrije University of Amsterdam (138.sıra)
• Eindhoven University of Technology (186.sıra)
• Avans University of Applied Sciences
Detaylar: studyinholland.nl/
İrlanda’da Üniversite Eğitimi
İrlanda’da Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
İrlanda üniversitelerinin eğitim dili İngilizce’dir. İrlanda’da üniversite eğitimi genelde devlet tarafından veriliyor. İrlanda üniversitelerinden alınan lisans ya da yüksek lisans diplomaları tüm dünyada geçerlidir. Türkiye’de de YÖK tarafından onaylıdır. Üniversiteler pek çok farklı alanda lisans, yüksek lisans ve doktora programları sunuyor. İrlanda’da eğitim ücretleri yıllık 8 bin ila 10 bin Euro arasında değişiyor. Yıllık yaşam maliyetleri ise ortalama 8 bin Euro civarında.
İrlanda, Avrupa’nın son yıllarda büyük atılım gösteren ülkelerinden biri. The Economist dergisinin yaptığı araştırmaya göre, dünyanın en yaşanabilir ülkesi seçilmiştir. Facebook, Google gibi pek çok IT firması Avrupa merkez ofisi olarak İrlanda’yı tercih etmiştir.
İrlanda Türk öğrencilere part-time çalışma izni vermektedir. Türk öğrenciler için İngilizce dil kurslarında çok gözde bir ülke olmuştur. Dublin bir öğrenci şehri olarak onbinlerce uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.
• Trinity College Dublin
• Griffith University Dublin
Detaylar: educationinireland.com/en/
Litvanya’da Üniversite Eğitimi
Genel olarak Litvanya’da 2 tür yüksek öğrenim kurumu bulunmaktadır; üniversiteler ve yüksekokullar. Üniversite eğitimleri üç dönemden oluşmaktadır: ilk dönem (lisans) eğitimi, ikinci dönem (master, araştırma) eğitimi, üçüncü dönem (doktora, lisansüstü ve lisansüstü sanat) eğitimi. Yüksek eğitim veren toplamda 48 kurum bulunmaktadır ve bunlar şu şekilde sınıflandırılabilir: 15 devlet üniversitesi, 9 özel üniversite, 16 devlet yüksekokulu ve 11 özel yüksekokul.
Litvanya’da bir senelik eğitim ücreti 1000-5000 Euro arasında olup yaşam maliyeti 5.000 - 7.000 Euro civarıdır.
• Kaunas University
• Vilnius University
• Kaunas University of Technology
Detaylar: studyin.lt/
Finlandiya’da Üniversite Eğitimi
Finlandiya, dünyada eğitim kalitesi en yüksek ülkedir.
7 milyon civarı nüfusa sahip geniş topraklara sahip sakin, huzurlu ülkede İngilizce ana dil gibi konuşulur. Finlandiya üniversitelerinde İngilizce lisans ve özellikle yüksek lisans eğitimi için onbinlerce uluslararası öğrenci okumaktadır. Özlelikle Helsinki ve ülkenin diğer güney şehirlerinde dünyanın en iyi üniversiteleri bulunur. Türk öğrenciler özellikle Erasmus programında tercih ederler. Ancak son yıllarda yüksek lisans seviyesinde önemli sayıda öğrenci gitmektedir. Eğitimin uzun yıllar ücretsiz olduğu Finlandiya son yıllarda uluslarası öğrencilerden yıllık 5-10 bin Euro civarı eğitim ücreti tahsil etmektedir. Araştırma üniversiteleri yanısıra mesleki formasyon veren teknik üniversiteleri dünya çapında ünlüdür.
Üniversiteler İngilizce dil yeterlilik ve not ortalamasına göre öğrenci kabul ederler. Finlandiya’da bir akademik dönem yaşam maliyeti, 8.000 – 10.000 Euro arasıdır. Uluslararası öğrenciler part-time çalışma iznine sahiptir ve ayda 1000 Euro kazanabilirler.
• University of Helsinki (96. sırada)
• University of Turku (351-400.sırada)
• Aalto University (184.sırada)
• Hanken School of Economies (500-600. sırada)
• Centria University Applied Sciences
• University of Oulu
• Tampere University of Applied Sciences
• HAMK UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES
Detaylar: studyinfinland.fi/
Estonya’da Üniversite Eğitimi
vrupa’nın yükselen değeri Estonya’da, 9 üniversite bulunmaktadır. Bunlardan 7’si uluslararası öğrencilere yönelik %100 İngilizce eğitim veren programlar yürütmekte.
Ülke nüfusu yaklaşık 1,3 milyon olan Estonya’da, üniversitelerdeki toplam öğrenci sayısı yaklaşık olarak 100.000’dir. Estonya, her geçen yıl yabancı öğrenciler için daha ilgi çekici bir ülke haline gelmektedir. Üniversitelerde eğitim kalitesinin yüksek olması, yıllık eğitim ücretlerinin cazip, yaşam masraflarının da diğer Avrupa ülkelerine göre daha uygun olması nedeniyle, Estonya’da bulunan üniversitelerde yabancı öğrenci sayısı hızla artmaktadır.
Estonya’nın eğitim alanında sunmuş olduğu cazip olanaklardan haberdar olan Türk öğrenciler de hem lisans hem de yüksek lisans eğitimleri için Estonya’yı tercih etmektedir. Aynı zamanda Estonya her yıl Erasmus aracılığıyla pek çok Türk öğrencisini ağırlamaktadır. Bugünlerde Estonya’da yüksek öğrenim amacıyla yüzlerce Türk öğrenci bulunmaktadır.
Estonya üniversitelerinde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde İşletme’den Endüstri Mühendisliği’ne, Hukuk’tan Uluslararası İlişkiler’e farklı alanlarda İngilizce eğitim verilmektedir. Yukarıda sıralanan bölümlerin yanı sıra, henüz ülkemizde yüksek öğretim düzeyinde eğitimi yaygınlaşmayan Nükleer Enerji ve Nükleer Güvenlik, Sürdürülebilir Enerji Araçları ve Süreçleri gibi bölümler yabancı öğrenciler arasında oldukça popülerdir.
Estonya’da eğitim ücretleri seçilen bölüme göre değişmektedir. Lisans ve yüksek lisans düzeyinde ücretler yaklaşık olarak yıllık 3000 ila 4,000 Euro arasında değişmektedir. 1 yıllık yaşama maliyeti 5.000-6.000 Euro civarı olarak bildirilmektedir. Aynı zamanda Estonya üniversitelerinin sunmuş olduğu eğitim ve öğrenim bursları nedeniyle de bu ülke yabancı öğrencilerin dikkatini çekmektedir. Estonya’da doktora eğitimi ise ücretsizdir. Bazı doktora programı öğrencileri için ise devletin vermiş olduğu öğrenim bursları da vardır.
• University of Tartu (301-350.sıra)
• Tallin University of Technology (601-800.sıra)
• Tallin University (801-850.sıra)
Detaylar: studyinestonia.ee/en
Danimarka’da Üniversite Eğitimi
Danimarka, Avrupa’da uzun yıllar ücretsiz üniversite eğitimi veren ülkelerden birisi idi ama son yıllarda Danimarka üniversiteleri de ücretli olmaya başlamıştır. Ancak kaliteli eğitimi uygun ücretlerle vermektedirler. İngilizce dilinin en iyi konuşulduğu ülkelerden birisi olan Danimarka dünyanın en iyi üniversite sıralamalarında önde gelen ülkelerden birisidir.
Danimarka’da 17 civarında devlet üniversitesi, bir o kadar üniversite koleji ve 50 civarında araştırma enstitüsü bulunmaktadır. Pek çok üniversite ve teknik kolejler eğitimlerini İngilizce dilinde vermektedir. Danimarka dilinde eğitim yapmak isteyen öğrenciler en az 1 yıl ülkenin dilinde eğitim yaptıktan sonra üniversiteye geçiş yapabilirler.
İngilizce eğitim veren üniversiteler genelde yüksek lisans seviyesinde programları İngilizce dilinde vermektedir. İngilizce dilinde verilen yüksek lisans programlarına kabul için en az 80 TOEFL veya 6.5 IELTS notu gerekir.
• Aurhus University
• University of Copenhagen
• Technical University of Denmark
Macaristan’da Üniversite Eğitimi
ğitim kurumlarından 14 Nobel ödüllü bilim adamı ve 169 olimpiyat şampiyonu çıkaran Macaristan, yüksek entelektüel potansiyeli ile hayatın her adımına tanıklık etmektedir.
Köklü eğitim sistemi, tüm devlet üniversitelerinin YÖK denkliği, YGS şartı aranmaması, 2004 yılından beri Avrupa Birliği üyeliği, Türkiye’ye sadece 1 saat 45 dakika mesafede olması, çoğu üniversitenin eğitim dilinin İngilizce olması, ülkede Erasmus değişim programı ile gelenlerin dışında 10 bin yabancı öğrencinin eğitim alması, İngilizce ve akademik hazırlık kursları, uygun fiyatlar ile konaklama, güvenli, rahat, ucuz ve modern yaşam koşulları, düzenli ve hızlı toplu taşıma, 1100 yıllık köklü bir tarih, ortak tarihten gelen Türk sempatisi, Schengen vizesi ile eğitim hayatı boyunca Avrupa’da serbest dolaşım imkanı Macaristan’da eğitim almanın avantajları arasındadır.
Macaristan’da 72 üniversite ve kolej bulunuyor. Bunlarda 12’si düzenli olarak İngilizce program açmaktadır. Erasmus programına tüm üniversiteler katılmaktadır. En eski üniversitelerden Pecs Üniversitesi 1367’de kurulmuş olup Osmanlı hakimiyeti zamanında bir süre kapalı kalmakla birlikte faaliyetine bugüne dek 34.000 öğrenci ile devam etmekte.
Yabancı öğrenci sayısı 30.000 civarında olup, Avrupa Birliği ve denizaşırı ülkeler hariç, Türkiye, İran ve Sırbistan’dan sonra en kalabalık öğrenci grubu yollayan ülkedir. Yabancı öğrencilerin en kalabalık olduğu üniversite, Debrecen Üniversitesi’dir, tüm yabancı öğrencilerin %19’u burada eğitim görmekte.
En çok tercih edilen bölümler arasında Tıp, Diş Hekimliği, Fizyoterapi, Yazılım, Makine, Elektronik Mühendislikleri gelmektedir. Macaristan’da eğitim kalitesi çok yüksek olan Psikoloji, Müzik ve Spor programları Türkiye’den henüz hak ettiği ilgiyi görmüyor.
Üniversitelerin senelik eğitim ücretleri 3000 – 18.000 Euro arasında değişiyor. Macaristan’da bir senelik yaşam maliyeti 6.000- 8.000 Euro arası olarak belirtilmektedir.
• University of Pecs
• University of Debrecen
• University of Szeged
• Budapest Metropolitan University
• Eötvös Loránd University
Detaylar: /studyinhungary.hu/
İsviçre’de Üniversite Eğitimi
urizm ve Otelcilik dalında oldukça iyi eğitim verilen İsviçre’de 2018 yılında 10.000’den fazla öğrenci Turizm ve Otelcilik kurslarına kayıt yaptırmıştır. Almanca, Fransızca ve İngilizce verilen kurslarda diploma programları olduğu gibi üniversitelerde Turizm ve Otelcilik Lisans eğitimi de yapılabilir. İsviçre otelcilik okulları birliği (ASEH) eğitim ve staj programlarının profesyonel derecede iyi yapılması için çalışmalarda bulunur.
Bir yıllık Turizm ve Otelcilik kurs fiyatı ortalama olarak 23.000 Euro’dur.
• HTMI Hotel and Tourism Management School
• Glion Les Roches Switzerland
• B.H.M.S Business and Hotel School
• Geneva Business School
Detaylar: studyinswitzerland.plus/
Polonya’da Üniversite Eğitimi
50’den fazla yüksek öğretim veren okul ve eğitim kurumu bulunan Polonya’da, ileri derecede uzmanlaşmış kadrolara sahip üniversiteler yer alıyor. Resmi dili Lehçe olan Polonya’daki birçok üniversitede, İngilizce eğitim de veriliyor. Lisans eğitiminin 3 yıl, bazı bölümlerin ise 4-6 yıl sürdüğü Polonya’da, öğrenciler için çok önemli olan yaşam giderlerinin, çoğu Avrupa ülkesine göre daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Öğrenim ücretlerinin yıllık 2000-6000 Euro arasında değiştiği, MBA programlarının da yıllık 8000-12.000 Euro arasında olduğu ülkede, çok sayıda yabancı öğrenci bulunuyor. Polonya’daki lisans programlarına kabul edilmek için Türkiye’de herhangi bir sınava girme zorunluluğu da bulunmuyor. Lise diploma puanının, 60 GPA ve üzeri olmasını bekleyen Polonya üniversiteleri, İngilizce dil yeterliliği için 6-6.5 IELTS puanı istiyor. Ayrıca; Polonya’daki eğitim sona erdiğinde, 2 yıl kadar çalışma ve oturma izni alınabiliyor.
• Lazarski University (601-800.sırada)
• SWPS Social Science and Humanities Univer- sity (750-1000. sırada)
• Warsaw University of Technology (750-1000.
• Cracow University of Technology
• University of Lodz
• Wroclaw University of Technology
• Poznan University of Technology
• University of Warsaw (601-800.sırada)
• University of Economics and Human Sciences in Warsaw
• Jagiellonian University (601-800.sırada)
• University of Wroclaw (801-1000.sırada)
• Medical University of Lodz
• Kozminski University
Detaylar: studyinpoland.pl
İspanya’da Üniversite Eğitimi
spanya’da devlet üniversiteleri çoğunlukta olduğu için program ücretleri düşük. Eğitim ücretleri program ve okul seçeneklerine göre 2 bin euro’ya kadar çıkabiliyor. Öğrenciler uygun bütçeyle, hem kaliteli eğitim hem de yeni bir dil ve kültür deneyimi yaşıyor. Üniversitelerin çoğu YÖK tarafından onaylıdır. İspanyol devlet üniversiteleri İspanyolca eğitim vermektedir. Bu nedenle öğrenciler İspanyolca hazırlık eğitimini Enforex İspanyolca dil okulalarında yapabilir ve sonrasında üniversitelere geçiş yapabilirler. İspanya’da önemli sayıda özel üniversite vardır. İngilizce eğitim veren özel üniversiteler lisans ve yüksek lisans eğitiminde tercih edilir.
Yıllık eğitim ücretleri 7000-12000 Euro arası değişir. Türk öğrenciler özellikle İspanyolca eğitimi sonrası devlet üniversitelerinde yüksek lisans tercih etmektedirler.
İspanya Üniversiteleri ve Hazırlık okulları:
• Nebrija University, Madrid
• EuropeanUniversity
• UniversidadAutonoma de Barcelona
• University of Murcia
• UniversitatPolitècnica de Catalunya
• International University of Catalonia
• IE Business School
• ESEI BUSINESS SCHOOL
• Enforex UniversityPlacement
• IED (IED IstitutoEuropeodi Design)
Detaylar: sepie.es
YURTDIŞINDA EĞİTİM ALMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLERE BURS VEREN KURUMLAR
Yurtdışında yüksek öğretim yapmak isteyen öğrencilere birçok burs imkanı sunulmaktadır. Kısmi ve tam olarak değişen bu burs imkanları başarılı öğrencileri bu şekilde hem ödüllendirmekte hem de maddi olarak yüklerini azaltmaktadırlar. Burs imkanlarından yararlanabilmek için okullar genel olarak mezun olunan okuldan iyi bir ortalama, iyi bir dil skoru (IELTS, TOEFL, TestDaf) ve bazı özel sınavlar (SAT, GRE, GMAT) istemektedirler. Ancak bu kriterler burs veren kurumlara göre değişmekte olduğu için başvurulacak olan burs kriterlerini detaylı şekilde danışman ekibimizle birlikte incelemeniz gerekmektedir.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BURSLARI
Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dört yıllık lisans mezunu olan, ALES sınavından en az 70 almış olup, 1987’den sonraki yıllarda doğmuş ve lisans öğretimini 4 üzerinden en az 2.50 ortalama ile tamamlamış olan her Türk vatandaşı bu bursa başvurabilir.
Ayrıntılı bilgi için: yyegm.meb.gov.tr/
FULBRIGHT BURSU
Türk öğrenciler Amerika’da yüksek lisans, doktora ve doktora tezi araştırması yapmak için bu bursa başvuruda bulunurlar. Bursiyerlerin Amerika’daki üniversitelere başvuru ve yerleştirme işlemleri Amerika’daki Institute of International Education (IIE) tarafından yapılmaktadır. Öğrencilerin programlarına daha önce başlamaları mümkün değildir. Burslar; öğrencinin seçildiği ders yılı için geçerlidir. Fulbright master bursu bir yıl süre için verilir. Bursu kazanan öğrencilere programa göre bir ya da iki yıl boyunca yıllık $30.000’a kadar destek ile gidiş-dönüş uçak bileti ve sağlık sigortası sağlanır.
Detaylar: fulbright.org.tr/
CHEVENING BURSLARI
British Council tarafından verilen Chevening bursu, Birleşik Krallık’ın ileri gelen ünivesitelerinde bir yıllık Master eğitimi almak isteyen, geleceğin sıradışı liderlerine yönelik bir burs programıdır. 2 yıl iş tecrübesine sahip olan ve İngilizce yeterliliğe sahip tüm öğrenciler bu bursa başvurabilir.
Ayrıntılı bilgi için : gov.uk/ government/news/applications-for-20202021- chevening-turkey-awards-are-now-open.tr
YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERDEN BURSLAR
Yurtdışında üniversiteler kendi içlerinde öğrencilere burslar sunmaktadır. Bu burslar için direkt olarak okula başvuru yapılması gerekmektedir. Burslar genellikle başarı derecesi baz alınarak verilse de, uluslararası öğrencilere özel, ya da ülke bazlı burslar verilebilmektedir. Üniversitelerin burs başvuru süreçleri üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle güncel bilgiler için okulların web siteleri takip edilmelidir.
JEAN MONNET BURSU
23 yıldan beri yürütülmekte olan ve AB konusunda bilgi sahibi personel ihtiyacının karşılanmasına destek sağlayan Jean Monnet Burs Programı, Türkiye’deki en köklü ve en prestijli burs programlarından biridir. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Jean Monnet Burs Programı, sadece Türkiye’ye özel bir programdır. 1989 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu arasında yapılananlaşma ile başlatılmış olan Jean Monnet Burs Programı Türkiye-AB ilişkilerinin en dinamik boyutlarındandır. Türkiye’deki kamu ve özel sektör çalışanları, sivil toplum kuruluşu mensupları, üniversite öğrencileri ile akademik ve idari personele, AB üyesi ülkelerde eğitim imkânı sağlayan Jean Monnet bursları, Türkiye’de toplumun her kesiminden AB ile ilgili konularda uzmanlar yetiştirilmesine katkı sağlayan özel bir programdır. Bursiyerler en az 3, en fazla 12 aylık dönemlerde AB üyesi ülkelerdeki bir üniversitede veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta yüksek lisans eğitimi görmekte veya araştırma programlarına katılabilmektedirler.
Ayrıntılı bilgi için: jeanmonnet.org.tr/tr/
GREAT YÜKSEK ÖĞRENİM BURS PROGRAMI
Birleşik Krallık kültür heyeti British Council tarafından organize edilen GREAT Scholarship programı lisans, yüksek lisans veya doktora okumak isteyen 15 Türk öğrenciye eğitim bursu sağlamaktadır.
Burslar okulların yıllık eğitim ücretlerinin tamamını kapsamaktadır. Toplamda 17 Türk öğrenciye verilen burslar mühendislik, hukuk, işletme, sanat ve tasarım ve bilgi teknolojileri dahil pek çok alanı kapsamaktadır.
Ayrıntılı bilgi için: britishcouncil. org.tr/study-uk/scholarships-financial- support/great-scholarships-2019
TÜRK EĞİTİM VAKFI BURSLARI
TEV (Türk Eğitim Vakfı); ülkemizde üst düzey yönetici ve mesleğinde uzman kişilerin yetişmesi ve ülkemizin insan gücü kaynağını zenginleştirmek için 1969 yılından beri yurt dışında yüksek lisans, tıp alanında da üst ihtisas ve araştırma çalışmaları için burslar verir. Burslar yalnızca burs verilen ABD ve Batı Avrupa ülkelerindeki en iyi üniversitelerden kabul almak şartıyla verilir. Yurtdışındaki üniversitelerle temasa geçen adaylar kendilerine verilecek süre içinde kabullerini alıp TEV’e vermek zorundadır. Adaylar, yükseköğrenim süresince aldıkları genel not ortalamaları, yabancı dil seviyeleri ile mesleki bilgilerini ölçen sınav sonuçları (GMAT, GRE, TOEFL, IELTS gibi), mülakat sonuçları ve ailelerinin mali durumuna göre değerlendirilir.
Detaylar:.tev.org.tr
Yurtdışında Üniversitelere Hazırlık Eğitimi
Yurtdışında en iyi üniversitelere girmek için en iyi yollardan birisi IB – International Bachelorya mezunu olmaktır. Ya da İngiltere’de A level sınavlarına katılmak ve en az 3 alanda A veya A+ not almaktadır. Ayrıca Amerika’nın en iyi üniversiteleri için yüksek puanlar SAT veya ACT sınavlarında başarılı olmak gerekir. Eğer bunların hiçbirini yapmak istemiyorsanız korkmayın. Hala en iyi 500 Üniversiteye girmek için bir yolunuz var…
Yurtdışı Üniversite Hazırlık Kursları- Foundation Programları
Yurtdışında en iyi üniversitelerde lisans eğitimi yapmak için (yani Dünya’nin en iyi 500 üniversitesine girmek için) en iyi yollardan birisi bu üniversitelerin hazırlık ‘foundation’ programlarına katılmaktır. En iyi ilk 200 üniversiteye direkt 1. sınıftan kabul almak çok zor olabilir, ilk yıl aynı üniversite bünyesinde 6-9 aylık bir hazırlık eğitimi yapılırsa bu üniversitelerden çok daha rahat kabul alınabilir. Örneğin Amerika’nın en iyi 50 üniversitesinden birisi olan Oregan State University veya İngiltere’nin ilk 5’índe yer alan Durham Universitesinde yada King’s College London’dan direkt kabul edilmek çok zordur. Fakat INTO- Oregan State University hazirlik yılı veya Study Group Durham University veya King’s College London hazırlık yılı eğitimi yapılırsa bu üniversitelere rahatlıkla 1. sınıftan hatta 2. sınıftan başlamak mümkündür. Adı geçen üniversitelerin lisans programlarına direkt kabul için IELTS 7.0 veya not ortalaması 4 üzerinden 3.5 gerekirken, hazırlık yılı eğitimi için 5.5 IELTS veya 2,5 veya üzeri bir not ortalaması yeterli olabilir.
Global Vizyon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak aşağıdaki dünyanın en iyi sıralamalarında ön sıralarda yer alan üniversitelerin hazırlık yılına öğrencilerimizi yerleştiriyor ve hazırlık yılı sonrasında 1. sınıf veya 2. sınıftan eğitimlerine başlamalarını sağlıyoruz:
Yurtdışı Üniversitelerine Hazırlık- Foundation Eğitimi veren okullar
• Durham University
• University college Dublin Irlanda
• Lancaster University
• University of Sheffield
• University of Surrey
• Erasmus University Rotterdam- Hollanda
• Vrije University Amsterdam Hollanda
• Istituto Marangoni- Italya
• The City College of New York
• Texas A&M University Corpus Christie
• West Virginia University
• Charles Stuart University Sydney
• City University, London
• University of Birmingham
• Bournemouth University
• University of Glasgow
• University of Nottingham
• University of York
Kaplan Patways Foundation Amerika
• Arizona State Universitesi
• Northeastern Universitesi
• Tulsa Universitesi
• Adelaide Universitesi
• Newcastle Universitesi
• Exeter Universitesi
• Stirling Universitesi
• Drew Universitesi
• Illinois State Universitesi
• Oregon State Universitesi
• Suffolk Universitesi
• University of Alabama Birmingham
• Washington State Universitesi
• Birkbeck College Londra Universitesi
• The Courthall Institute of Arts Londra
• Goldsmith College Londra
• Londra Southbank Universitesi
• Amsterdam Universitesi
• Lund Universitesi İsvec
• Rhode Island Universitesi
• California State Universitesi
• Brunel Universitesi
• Plymouth Universitesi
• Portsmouth Universitesi
• Curtin Universitesi
• Curtin Universitesi Singapur
• University of Massachusetts Lowell
• University of Massachusetts Dartmouth
• Sae Institute
• University of New Hampshire
• University of The Fraser Valley
• New York Institute of Technology
• Thompson Rivers University
• University of Northern British Columbia (UNBC)
• Vancouver Island University
• George Brown College
• Humber College
• King’s University College at Western University
• Lambton College
• Niagara College
• Toronto Film School
• University of British Columbia- Vancouver Foun- dation
YURTDIŞINDA EN POPÜLER OLAN LİSANS VE YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI
MBA
MBA in Financial Services
MBA in Science and Technology MBA in Marketing
MBA in IT
Executive MBA Business Management Marketing
International Human Resources Management Strategic Supply Chain Management Strategic Information Systems
International Accounting and Financial Management Leadership and Management
E-Logistics and Supply Chain Management, International Business in China International Business,
Management Studies,
Masters in Public Administration Project Management for Logistics,
Small and Medium Enterprise Management, Strategic Management,
Transport and Logistics Management, Professional Services Marketing, Strategic Marketing
Strategic Marketing Communications, Real Estate
International Accounting & Strategy for Consulting International Accounting and Financial Management International Banking and Financial Services International Business and Economic Development International Business and Finance
International Business
International Economic Development International Law and World Order International Management and Accounting
International Management and Strategy for Consulting International Management
Entrepreneurship
Financial Services Management Food Management
Health Care Management Human Resource Management
International Business Management International Financial Management International Hotel Management International Marketing Management International Retail Marketing Management Information Systems Marketing Management
Master of Business Administration (MBA) Hospitality Master of Business Administration (MBA) Retail Master of Business Administration (MBA) Tourism Retail Management
Tourism Development Tourism Management Tourism Marketing
Politics
European and International Politics European Politics
European Politics, Business and Law International Politics
Comparative Politics Global History
Global Media and Communications Global Politics
Global Studies Human Rights
International Political Economy International Relations International Relations Theory NGOs and Development Political Science
Political Economy of Late Development Political Sociology
Political Theory
Politics and Communication
Politics and Government in the European Union Population and Development
Public and Economic Policy
Public Management and Governance Public Policy and Management Public Policy and Administration International Politics of Middle East International Politics of Central Asia International Politics of Africa International Politics of Far East American Politics
British Politics
Education and Democracy European Parliamentary Studies International Affairs
Gulf Studies Turkish Studies
Sexuality and Gender Studies American Foreign Policy Diplomacy
Internatonal Security and Terrorism
Media and Communications
Media, Communication and Development Global Media and Communications Media and Communications
Corporate Communication Consumer Marketing Broadcast & Film Management Interactive Marketing Interactive Media
Post Production – Composing Post Production - Sound Design Post Production – Editing Radio Production
Multi-Media Journalism International Broadcasting European Media Studies
Applied Music Education Art Therapy
Art, Craft and Design Education Audiovisual Translation Children’s Literature
Clinical Neuroscience
Clinical Neuroscience with Immunology Counselling and Psychotherapy Counselling and Psychotherapy Counselling Psychology
Creative and Professional Writing Dance Anthropology
Dance Choreography: Master of Fine Arts Dance Movement Therapy
Dance Studies Dance: Ballet Studies
Documentary Practices Early Childhood Studies Education
Education; Special and Inclusive Equality and Diversity: Management Information Systems
Integrative Counselling and Psychotherapy Music and Culture
Music Therapy Neuroscience: Clinical
Neuroscience with Immunology: Clinical Play Therapy
Psychotherapy and Counselling Specialised Translation
Sport and Culture Sport and Culture
Sport and Exercise Biomechanics Sport and Exercise Physiology Sport and Exercise Science
Sport and Exercise Science Sport Psychology
Sport Science and Medicine Teaching
Translation: Specialised Translation: Audiovisual Applied Psychology
Applied Psychology Supervision and Consultation Environmental Psychology
Forensic Psychology Health Psychology
Occupational and Organisational Psychology Practitioner Doctorate in Clinical Psychology
Practitioner Doctorate in Psychotherapeutic and Counselling Psychology Research Methods in Psychology
Social Psychology
Health and Medical Sciences Advanced Gynaecological Endoscopy Advanced Practice
Applied Toxicology
Clinical Biochemistry with Molecular Biology Clinical Pharmacology
Doctorate of Clinical Practice Health and Social Care Health Ergonomics
Learning and Teaching for Professional Practice Medical Microbiology
Medical Microbiology Nutritional Medicine Occupational Health and Safety Pharmaceutical Medicine Public Health Practice
Short Courses in Health Ergonomics Systems, Safety and Ergonomics Toxicology
Law
International Commercial and Business Law International Trade Law
Information Technology and Intellectual Property Law International Competition Law and Policy Employment Law
General Law European Union Law
Economics and Finance
Economics
Experimental Economics Industrial Economics Environmental Economics Political Economy
Finance and Economics International Business Economics
International Business Finance and Economics Economics and International Relations
Media Economics Development Management Development Studies
Econometrics and Mathematical Economics Econometrics and Mathematical Economics (Research)
Econometrics and Mathematical Economics (Two-year programme) Economic History
Economics
Economics and Philosophy Finance
Finance and Economics Finance and Economics Financial Mathematics Financial Economics
Economics and International Relations
Computer and IT
Computer Security and Audit Computing and Information Systems Computing
Data Warehousing and Data Mining Distributed Computing Systems Enterprise Software Engineering
Mobile Computing and Communications Internet Engineering and Web Management Internet Technology and E-Commerce Internet Technology
Web Design and Content Planning Enterprise Systems and Data Warehousing
Information and Communications Technology Information Systems Management Information Technology with E-Business Information Technology with Security
Management of Business Information Technology Computer Networking,
Computer Systems and Networking, Computer Systems and Software Engineering, Digital Signal Processing,
Digital Performance Bioinformatics
New Media Interaction Software Engineering Information Management Intelligent Imaging Systems Intelligent Web Technologies
Electronic Engineering
Communications Networks and Software Electronic Engineering
Medical Imaging
Microwave Engineering and Wireless Subsystems Design Microwaves and Optoelectronics
Mobile and Satellite Communications Mobile Communication Systems
Multimedia Signal Processing and Communications Multimedia Technology and Systems Nanotechnology and Nanoelectronic Devices Satellite Communications Engineering
Satellite Engineering
Signal Processing and Machine Intelligence Space Technology and Planetary Exploration
Engineering
Electrical and Communications Engineering Electrical and Electronic Engineering Electrical Power Engineering,
Embedded Systems
Mobile Communications Systems Engineering, Wireless Communications Systems,
Civil Engineering Advanced Materials Biomedical Engineering Bridge Engineering Civil Engineering
Corporate Environmental Management Doctor of Engineering
Environmental Life Cycle Management Environmental Strategy
Information and Business Systems Engineering Information and Process Systems Engineering Process and Environmental Systems Engineering Process Systems Engineering
Short Courses in Engineering Structural Engineering Sustainable Development Technology Management Transport Planning and Practice
Water and Environmental Engineering Water Regulation and Management Automotive Engineering
Aurospace Engineering
Uzman Danışmanlarımız ile Şimdi İletişime Geç
-
June 12, 2021, 3:37 a.m.
Kaplan English Los Angeles Dünyanın En İyi Üniversitelerinde UCLA’ya Komşu Bir Okulda Eğitim Almak Ayrıcalık Olacak!
Global Vizyon
Devamı -
June 12, 2021, 3:37 a.m.
Kings English Oxford Dil Kursları
Global Vizyon
Devamı -
June 12, 2021, 3:37 a.m.
St Giles English Colleges Eastbourne
Global Vizyon
Devamı
Dilediğiniz lisans projesini birlikte oluşturmaya başlayalım.