Bize Ulaşın
Duyurular
Kampanyalar
Başvuru Formları
Hemen bize ulaş

Bize Ulaşın

Whatsapp’dan
Ulaşın

Mesaj Atın

Sizi Bilgilendirelim

Ön Başvuru Whatsapp
Kişisel Bilgileriniz
Yurtdışı Eğitim Programları hakkında bilgilendirme maili almak istiyorum.
Lütfen Onay Kodunu Giriniz

Bilgilerinizin bize iletilmesi için Kullanıcı Veri Koruma Kanunu gereği numaralı telefonunuza SMS olarak gönderilen onay kodunu lütfen aşağıdaki kutucuğa giriniz:

Size En Yakın Zamanda Döneceğiz.

Global Visions ön bilgi formunu doldurduğunuz için çok teşekkür ederiz. Yurtdışı eğitim, çalışma ve vize programlarına son aylarda büyük talep olduğu için sizlere dönüş yapmakta bazen gecikmeler yaşanabiliyor. O nedenle sizden ricamız uygun bir zamanda mutlaka ofislerimize doğrudan ziyaret etmeniz olacaktır. Yüz yüze görüşmelere daha fazla zaman ayırabilmekteyiz. Yurtdışı eğitim ve çalışma vizeleri zaman alabilmekte ve özellikle maddi durumla ilgili belgeler konsolosluklar tarafından sorulmaktadır. Bu nedenle görüşmelere gelirken eğitim durumunuz, kariyer durumunuz ve bankada bulunan para miktarını gösteren belgeleri de sunarsanız, çok daha hızlı çözümler üretebiliriz.

Anasayfa
Global Visions International Education

Global Visions International Education tüm gün boyunca online ve ofis görüşmeleri ile sizlere hizmet vermektedir.


Yapmanız gereken tek şey online yada yüz yüze görüşmenizin randevusunu önceden oluşturmanız. Lütfen ofis görüşmeleriniz ya da online görüşmeleriniz için randevu oluşturunuz.


Ocak, Mayıs ve Eylül 2024 dönemi için ÇOK ÖZEL FİYATLARLA DIL OKULLARI, ÇALIŞMA İZİNLİ DİPLOMA PROGRAMLARI, WORK AND STUDY, WORK AND TRAVEL, MAAŞLI STAJ kayıtlarımız ve YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERİNİN ÖZEL TÜRKİYE BURSLARIYLA GÜZ 2024 AKADEMIK KAYITLARI devam etmektedir.


Uzman danışmanlarımız sizlere aşağıdaki numaralardan telefon veya WhatsApp yoluyla destek vermekte, hem ofiste yüz yüze görüşme hem de çevrimiçi video kanalları ile görüşme yapmaktadır.


Work and Study ve Akademik Programlar hakkında detaylı bilgi almak için yapmanız gereken tek şey ofis yada online randevusu oluşturmak yada aşağıdaki numaralardan uzman danışmanlarımıza telefon yada WhatsApp ile ulaşmak.


Danışmanlarımızın uzmanlık alanlarını ve GSM/Whatsapp numaralarını aşağıda bulabilirsiniz . Dilerseniz yüz yüze yada online görüşme yapmak için kendileri ile direk iletişime geçebilirsiniz.


Türkiye'nin Her Yerinden Ulaşabileceğiniz Santral : 0212 244 25 72
Merkez Santral Hattı: +90 212 249 1981
Merkez Santral CEP Hattı (Sadece Aramalar için): +90 533 747 64 21
Merkez Whatsapp Hattı (Sadece Whatsapp Yazışmaları için):
+90 535 643 31 81 


Çalışma İzinli Programlar – Work and Study – Akademik Programlar- Dil Okulları- Yaz Okuları- Work and Travel – Maaşlı Staj Tüm Departmanlar için Randevu oluşturabileceğiniz Direk Santral Numaralarımız


GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


(İngiltere, Kanada, İrlanda, Malta, Amerika, Dubai, Avustralya Çalışmalı Diploma Programları, Work and Study , Dil Okulları , Yaz Okulları- İngiltere Childcare Programları)


GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


Akademik Üniversite Departmanı

 

GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


Yurtdışı Lise Departmanı

Güler Taylan Akar : +90 533 276 58 82


Work and Travel Work and Study Departmanı

Merkez Santral: 0212 244 25 72

Evrak Hatti(Sadece WhatsApp) : +90 507 388 4405


Global Vize Departmanı

Merkez Santral: 0212 244 25 72


ŞUBELERİMİZ

Ankara Şube – +90 541 571 03 90

Izmir Şube – +90 530 774 46 01

Antalya Şube – +90 242 316 48 87

Bodrum İrtibat - +90 535 643 31 81
İngiltere İrtibat - +44 7908 577897

Toronto - +1 437 830 07 28


TURSAB A grubu seyahat acentemiz uçak biletleri için:

Erkut Sahin - erkutsahin@globalvizyon.com


Muhasebe Departmani

Erkut Sahin - erkutsahin@globalvizyon.com


Ayrica mail adresimizden ya da web sitemizde yer alan başvuru formumuzdan da bizlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


E-mail : info@globalvizyon.com


Ön Başvuru Formu :globalvizyon.com/yurtdisi-egitim-ve-kariyer-programlari/




Hemen Bize Ulaş
  • yurtdışı eğitim

Kanada'da Eğitim

Kanada’da Eğitim

Dünyanın yaşam kalitesi en yüksek ülkesi

Birleşmiş Milletler yaptığı araştırmalar sonucunda, Kanada pek çok yıl "dünyanın en yaşanılır ülkesi” olarak seçilmiştir. Bu değerlendirme Kanada'nın eğitim, yaşam standardı, gelir seviyesi ve dağılımı gibi konular göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Ayrıca Kanada'nın doğa ile bütünleşmiş sağlıklı kentleşmesi, suç oranı düşüklüğü, çok çeşitli kültürlerden gelen insanların barış içinde bir arada yaşamaları da ülkeye bu ünvanın verilmesini son derece haklı kılmaktadır. Kanada'ya gelen öğrenciler dünyanın en güzel doğal ortamlarından birine şahit olacaktır. Kanada son derece farklı ekosistemleri barındıran geniş bir kıta ülkesidir. Kanada İngilizce ve Fransızca'nın resmi dil olduğu tek ülkedir. Fransızca konuşan Kanadalı nüfusu %75 ile Quebec eyaletinde yaşamaktadır. Ayrıca Kanada Fransızca ve İngilizce eğitim programlarına sahiptir.

Kanada hakkında

Kanada 10 eyaletten ve 2 bölgeden meydana gelen bir ülkedir. Başkenti Ottawa'dır. Federal Parlementer Demokrasiyle yönetilir ve devlet başkanı Birleşik Krallık (Kraliçe Elizabeth II) Hükümdarıdır. Ancak diğer Commonwealth üyesi ülkelerde olduğu gibi Birleşik Krallık Hükümdarı temsilidir ve yetki başbakandadır. Ulusal amblemi Çınar Yaprağıdır. 1996 yılında ülke nüfusu 30 milyon olmuştur. Dünyanın en geniş ikinci ülkesinin kilometrekareye düşen insan sayısı sadece 2.9'dur.


Kanada Eyaletleri

Başkent           Nüfus              Yüzölçüm

British Columbia                     Victoria           3.300.000       950.000

Saskatchewan                        Regina             1.000.000       651.900

Alberta                                   Edmonton      2.500.000       600.000

Ontario                                   Toronto          10.000.000     1.100.000

Manitoba                                Winnipeg         2.977.000        650.000

Quebec                                   Quebec City    7.800.000       1.450.680

New Foundland                      St. John's        570.000          406.000

New Brunswick                      Fredericton     723.900          77.924

Prince Edward Island             Charlottetown130.000          280

Nova Scotia                            Halifax            920.000           55.491

Northwest Territories            Yellowknife     52.000             3.426.320

Yukon                                     White Horse   28.000              483.450

CANADA                                 OTTAWA         30.000.000     9.975.000


Kanada’da Yaşam

Kanadalılar, dünyanın pek çok farklı yöresinden gelmiş ve yerleşerek ortak bir Kanada ruhu yaşatan insanlardan oluşur. Tipik bir Kanadalı aile imajı oluşturmak son derece zordur, öyle ki bir Kanadalı aile Asyalı, Hispanik hatta Çinli bir kökene bile sahip olabilir. Ancak bu Kanadalıları rahatsız etmez. Onlar bu farklılıkları ülkenin zenginliği olduğunu bilirler. Kanadalıların büyük bir kısmı hrıstiyandır, ancak her din ve dil bu ülkede temsil edilmektedir. Kanadalılar arkadaşları olsun olmasın tanıştıkları insanlarla el sıkışmayı tercih ederler. Evlerinde ise ayakkabı giymezler. Sigara kullanımı toplumda kabul görmeyen bir alışkanlıktır ve pek çok resmi dairede yasaktır.

Beraber kaldığınız aile sizin onlarla beraber yemek yemenizi isteyecektir. Farklı ihtiyaçlarınızı aileye söylemeniz gereklidir. Eğer diyet yapıyorsanız veya bazı yiyecekleri yemek istemiyorsanız bunu da mutlaka kayıt olurken belirtmelisiniz.


Niçin Kanada ‘da Eğitim?

Son yıllarda eğitimde liderliğe oynayan Kanada, yelpazesini genişletmiş durumdadır. Eğitim kalitesinin yanı sıra ekonomik açıdan da diğer ülkelere alternatif olması birçok öğrencinin tercihini bu ülkeye yapmasıyla sonuçlanmaktadır.

Kanada okulları düşük ücretlerle yabancı öğrencilere kaliteli eğitim sunmaları açısından önem taşımaktadır. Yaşam maliyetinin düşüklüğü, hayat standartının yüksek olması, dogal güzelliklerin büyüleyiciliği, suç oranının düşük olması, son beş yıldır Birleşmiş Milletlerce dünyanın yaşanabilir en iyi ülke ünvanını almasını sağlamıştır.

1. Kanada eğitiminde Yüksek kalite

Kanada'daki üniversite ve kolejler yüksek standartları ve kaliteleriyle ünlüdür. Bilgisayar mühendisliği, işletme, telekomünikasyon, tıp ve ziraat en çok ilgi gören ve kalitesi dünyaca tanınmış bölümlerin başında geliyor. Ayrıca kullanılan son teknoloji sayesinde öğrenciler bilgiye daha rahat ulaşabiliyor. Kampüs dahilindeki sportif aktivitelerin çeşitliliği ise yüksek kalitenin bir diğer göstergesidir.

2. Kanada Okullarında Uygun Ücretler

Kanada'da eğitim ve yaşam masrafları ABD, İngiltere, Fransa veya Avustralya'ya kıyasla daha ucuzdur. Ortalama olarak eğitim ve diğer giderler için harcanan miktar bu ülkelerde harcananın yarısıdır.

3. Kanada’da Güvenlidir

Temiz ve güvenli bir ülkede, ucuz ve kaliteli bir üniversite eğitimi görmek isteyenler için Kanada ideal bir ülkedir. Kanada şehirlerinden üçü, Dünya Bankası tarafından yaşamak, çalışmak ve okumak için en iyi on şehir klasmanına dahil edilmiştir.

4. Kanada’da İki resmi dil vardır

Kanada'da İngilizce ve Fransızca resmi dillerdir. Eğitiminizi bu dillerden herhangi birinden görebileceğiniz gibi, bazı üniversitelerde her ikisini de kullanabilirsiniz.

5. Kanada çok kültürlüdür

Kanada değişik ülkelerden birçok insanın ve farklı ırkların bir arada yaşadığı "multicultural" denilen çok kültürlü bir ülkedir. Dolayısıyla, Kanada'da kendinizi hiçbir zaman yabancı hissetmesiniz.


Kanada Eğitim Sistemi

10 ayrı eyalette 10 ayrı eğitim sistemi bulunan Kanada'da,  

Kanadalılar ülkelerindeki eğtim sistem farklılıklarını ayrılıktan ziyade bir zenginlik olarak kabul ederler. Kanada da temel eğitim 10 yıl olarak belirlenmiştir ve merkezi bir sistem yerine eyaletler kendi eğitim sistemlerini oluşturmuşlardır. Bu özerk yapı on ayrı eyalette 10 ayrı eğitim sistemi ortaya çıkarmıştır. Kanadalılar bunu bir ayrılıktan ziyade bir zenginlik olarak kabul etmektedirler. Her eyaletin ilk okul, orta okul ve lise eğitiminden sorumlu kendi Milli Eğitim Bakanı olup bölge insanının istek ve ihtiyaçlarına göre eğitim programları belirlenir. Eyalet yasalarına göre oluşturulmuş Mahalli Okullar İdare Heyeti, devlet okullarını yönetir. Özel okullarda da ilk, orta ve lise eğitimi alınabiliyor. Bazı özel okullar ise sadece yabancı öğrenci kabul ederler. Okullar Eylül’de açılıyor, Haziran’da sona eriyor.

Devlet okulları Kanada vatandaşlarına ücretsizdir, ancak yabancı öğrenci kabulleri eyaletten eyalete değişiyor ve genellikle ücretlidirler. Özel okulların yabancı öğrenci için en büyük avantajı konaklama olanağı sağlamasıdır. Bir Türk öğrenci olarak özel bir liseye devam etmek isterseniz; mutlaka okulun eyalet Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı olduğuna dikkat edin. Yıllık okul ücretleri 3 bin ile 11 bin dolar arasında değişiyor.

10 farklı eyalette 10 farklı eğitim sistemi bulunan Kanada’da temel eğitim 10 yıl sürer. Merkezi bir eğitim sistemi yoktur. Her eyalet kendi eğitim sistemini oluşturur. Her eyaletin bir eğitim bakanlığı bulunur. Devlet okulların yanı sıra özel okullarda bulunan Kanada’da okullar Eylül ayında açılır ve mayıs ayında da eğitim tamamlanır.

Kanada’da yaklaşık 90 tane üniversite bulunur. Bu üniversitelerin yanısıra lisans ve sertifika eğitimi veren üniversite’ye bağlı kolejlerde bulunur. Kanada üniversitelerine müracaat (Ontorio eyaleti dışında) doğrudan üniversiteler’e yapılır. Her üniversite kendi kriterlerine göre öğrenci yerleştirir. Kanada üniversitelerinin kendi aralarında oluşturmuş olduğu bir birlik vardır. “Association of Universities and colleges of Canada” olarak bilinen bu kuruluş üyesi tüm okullar Türkiyede YÖK tarafından tanınmıştır. Kanada’da iki resmi dil bulunmaktadır. İngilizce ve Fransızca. Quebec eyaletindeki üniversitelerin büyük çoğunluğu Fransızca eğitim vermektedir. Diğer eyaletlerdeki eğitim dili ise İngilizcedir. Öğrenime kabul için en az 213/ 550 TOEFL veya 6.5 IELTS dil puanı gereklidir. Kanada üniversitelerinde ücretler eyalete göre değişmesine rağmen ortalama bir eğitimi yılı için (usd olarak )2100 ile 13.000 USD arasında değişmektedir.

Kanada’da yabancı öğrenciler eğitim süresince haftada 10 saat, tatillerde ise full-time çalışmaları mümkündür ancak resmî kurumlardan izin almaları gerekir. Yüksek lisans öğrencilerinin okul bittikten sonra da 1 yıl süre ile çalışmalarına izin verilir.

Kanada üniversiteler açısından son derece zengindir. 90 üniversitenin yanı sıra lisans ve sertifika veren bağımsız ya da üniversiteye bağlı kolejler bulunuyor. Kanada'nın üniversite kurumları yüksek eğitim kalitesi ve araştırma için ayırdığı kaynaklarla tanınır. Kanada'dan alınan bir yüksek okul diploması Amerika'da ve diğer Commonwealth ülkelerince tanınmaktadır. Kanada'da yüksek eğitim kurumları; lisans, yüksek lisans, mastır ve doktora programları veren üniversiteler ile sertifika ve lisans eğitimi veren kolejlerden müteşekkildir. Eylülden mayıs ayına kadar süren öğretim yılı genellikle iki bazen de üç dönem şeklindedir. Kanada'da öğrenci başvurularını değerlendiren merkezi bir yapı yoktur. Her eğitim kuruluşu kendi kriterlerini belirleyip ona göre öğrenci kabul eder. Eğitim programlarından sonra alınan diplomalar, Amerikan üniversitelerinden alınan diplomalarla denk kabul edilir. Kanada'da ulusal düzeyde denklik veren bir akreditasyon kuruluşu bulunmuyor. Ancak Kanada'daki üniversitelerin kendi aralarında oluşturduğu bir birlik olan "Association of Universities and Colleges of Canada" üyesi bütün okullar akredit sayılıyor.

Lise sonrası eğitimde Quebec eyaleti dışında diğer eyaletlerde üniversiteye doğrudan gidilebiliyor. Quebec'te ise CEGEP denen devlet okullarında iki yıl eğitim görmek zorunlu. Üniversiteye sonra gidecekler veya iş sahibi olmak isteyenler için College seçeneği var. College'lerden üniversiteye transfer mümkün.

Kanada Üniversitelerine Kabul Koşulları

Kanada'da her üniversite kendi kabul koşullarını belirleyip, başvuruları bireysel olarak değerlendirirler. Genel şart olarak liseyi bitirmiş olmak veya üniversite hazırlık yılı geçirmiş olmak Quebec içinse CEGEP'e gitmek gereklidir. Ontario dışında başvurular okulun kendisine yapılırken Ontario'da Ontario Universities Application Centre kanalıyla yapılıyor. Birçok üniversite İngilizce veya Fransızca yeterlilik belgesi isterler. TOEFL  kabul gören bir sınav sonucudur, ancak genel olarak üniversiteler ya kendi testlerini uygularlar veya IELTS sonuçlarını kabul eder.

Kanada Üniversitelerine Türk Öğrenciler Nasıl Girebilir?

Kanada üniversitelerine giriş şartları içinde en önemlileri, öğrencinin İngilizce dil seviyesi, akademik yeterliliği, bilgi ve yetenek testlerinde aldığı sonuçlar, referans mektupları ve Kanada’da öğrenim ve geçim masraflarını karşılayabilmektir.

İngilizce Dil Düzeyi:

Kanada üniversitelerinde okumanın temel şartlarından bir tanesi, İngilizce dilini, dersleri bir Kanadalı öğrenci kadar anlayabilecek ve takip edebilecek ölçüde bilmektir. Çok iyi İngilizce bilmeyen öğrencinin, Kanada’da herhangi bir lisans, yüksek lisans ya da doktora programına katılabilmesi mümkün değildir. İngilizcesi yeterli olmayan öğrenci dilini geliştirmek için Kanada’daki dil okullarına da gidebilir.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language); Kanada üniversitelerinin hemen hepsi, anadili İngilizce olmayan öğrencilerden, kabul şartı olarak Toefl sınavından yeterli bir puan istenir.  Bilgisayarlı sistemle yapılan Toefl sınavında iyi bir üniversiteye girmek için en az 80 Toefl IBT gerekir. Kanada’ ki dil okulları ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Global Vizyon Eğitim Danışmanlarından edinebilirsiniz.

Öğrencinin Akademik Durumu: Öğrencinin herhangi bir üniversiteye kabul edilebilmesi için daha önceki öğrenimi süresince başarılı olması gerekir. Yüksek lisans için başvuran öğrenciden üniversite derslerini ve notlarını gösteren transkriptler istenir. Birçok üniversite, kabul şartı olarak en az B (10 üzerinden 7.5 ya da 4 üzerinden 3) genel not ortalaması ister. Daha düşük not ortalaması ile öğrenci kabul eden pek çok üniversite bulunur. En son okunulan okulda dereceye girmek kabulde önemli bir etki yapar.

Bilgi ve Yetenek Testleri: Kanada üniversitelerinde eğitim yapmak isteyen öğrencilerden, öğrenim durumlarına ve başvurdukları programlara göre, aşağıda belirtilen sınavlardan bazılarına girmeleri gerekebilir. Bu testlerde başarılı olabilmek için çok iyi İngilizce dil bilgisine sahip olmak gerekir...

GRE (Graduate Record Examinations); Kanada üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrencilerin girmeleri gereken bir testtir. Mesleki ve genel yetenek olmak üzere iki kısımdan oluşur. 

Üniversitelerin büyük çoğunluğu yüksek lisans ya da doktora programlarına giriş şartlarından biri olarak GRE genel yetenek testini isterler. Genel yetenek testi üç bölümden oluşur. Bunlar sözel, sayısal ve analitik bölümlerdir.  Bazı üniversiteler GRE meslek testini de ayrıca isteyebilirler. Meslek testi şu bölümleri içerir; bilgisayar bilimleri, biyokimya ve moleküler biyoloji, genel biyoloji, eğitim, ekonomi, fizik, İngiliz ve Amerikan edebiyatı, kimya, jeoloji, matematik, müzik, mühendislik, psikoloji, siyasal bilimler, tarih ve sosyoloji.

GRE sınavında puanlar 200-800 arasında değişir. Öğrencilerden istenen puan üniversitelere ve bölümlere göre farklılık arz eder. GRE Kanadalı öğrencilerden de istenir. Bu nedenle sözel kısmı İngilizce dili bakımından TOEFL sınavından çok daha ağırdır.

GMAT (Graduate Management Admission Test); Kanada’da işletme sahası ve bunun alt dallarında yüksek lisans veya doktora yapmak isteyen öğrencilerden istenen test şeklindeki bir sınav olup, puanları 200-800 arasında değişir. GMAT Kanadalı öğrencilerden de istenir. Bu nedenle sözel kısmı İngilizce bakımından TOEFL sınavından çok daha zordur.

Kanada’daki Masrafları Karşılayabilmek: Öğrenci yeterli maddi imkânı olduğunu bir banka mektubu ile ya da bir burs belgesi ile kanıtlamalıdır. Banka mektubu, bankadan alınan ve öğrencinin veya ailesinin o bankada belirli miktarda parası olduğunu belirten bir yazıdan ibarettir. Bu yazı İngilizce olmalıdır.

Referans Mektupları: Kanada üniversitelerine başvuran öğrencilerden istenen, genellikle öğrencinin aktif ders aldığı hocaları tarafından yazılan, öğrencinin derslerdeki başarısını, sınıftaki tutumunu, kültürel ve sosyal faaliyetlerini, arkadaşları ile uyumunu vb. belirten ve öğrenciyi üniversiteye tavsiye eden belgelerdir. En az 2 adet referans gerekir.  Referans yazısı İngilizce olmalıdır.

Yukarıda söz edilen bütün maddeler bir Kanada üniversitesine kabul için birinci derecede önemli kriterlerdir. Ancak bunları yanı sıra ikinci derecede önemli olan bazı unsurlar da göz ardı edilmemeli. Bunların arasında, öğrencinin özel meraklarının, hobilerinin ve uğraşlarının çeşitliliği, öğrencinin idealleri, hayattaki hedefleri, yaşına göre tutarlı dünya görüşü, iş tecrübesi ve başarısı (İş tecrübesi MBA başvurusu yapanlar için birinci derecede önemli faktörler arasına girebilir), öğrenim görmek istediği sahaya duyduğu ilgi ve motivasyonu, istenilen bütün belgeleri eksiksiz olarak zamanında iletmek ve özenli, temiz bir başvuru sayılabilir.

Bunların yanı sıra öğrencinin, eğer sosyal, sportif ya da kültürel aktiviteleri varsa (Örneğin basketbol takımında oynamak, halk oyunları ekibinde bulunmak, okulun tiyatro veya müzik kulübü üyesi olmak, hayvanları koruma derneklerinde görev almak gibi) bunlar da kabulde önemli rol oynayabilir. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin kabulünde yukarıdaki gibi ders dışı etkinliklerden çok araştırma projeleri önemli rol oynar.


Kanada’da MBA (Master Of Busıness Administration)

Günümüzde dünyanın en büyük şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin yaklaşık %21 ‘i MBA sahibidir. Bu oran her geçen gün artmaktadır. Kanada’da en popüler mastır programı MBA’dir. (Master of Business Administration- İşletme Yüksek Lisansı). İlk kez ABD’de geliştirilen bu programa herhangi bir disiplinden lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, akademik durumlarına, İngilizce seviyelerine, GMAT notuna, iş deneyimine ve referanslarına göre kabul edilirler. Günümüzde, çalışma alanı ne olursa olsun, büyük ve orta ölçekli şirketler MBA derecesine büyük önem verirler.

Her bir MBA programında genelde finans, finansal muhasebe, pazarlama, organizasyon davranışları, enformasyon yönetimi, quantative analiz ve insan kaynakları dersleri alınır. Bu dersler zorunludur. Ancak bazı derslerde seçimlik olarak alınır.

MBA programları genel işletme eğitimi olarak başladı ancak son zamanlarda uzmanlık alanlarına ağırlık verilmeye başlandı. Örneğin Finans, Pazarlama, İnsan kaynakları veya E-ticaret gibi.

Kanada’da MBA programı yaklaşık 24 civarında üniversite tarafından verilir. Full-time genelde 2 yıl devam eden programların yanı sıra bir yıl devam eden MBA programları da mevcuttur. Program sonrası öğrenciler staj yapabilir. Son zamanlarda MBA programlarında yeni yaklaşımlar söz konusu olmaktadır. Örneğin; internetin   yaşamı büyük oranda değiştirmesi sonucu pek çok MBA programına e-ticaret konuları eklenmiştir.

MBA mezunlarının önemli bir bölümü internet şirketlerinde veya şirketlerin e-ticaret alanlarında çalışmaya başlamışlardır. Ayrıca, internet üzerinden MBA programları verilmeye başlanmıştır. Ancak bu programlar henüz Türkiye’de YÖK tarafından tanınmamaktadır.

Genellikle iki akademik yıl süren MBA programlarının maliyetleri yıllık 6,000 ile 25,000 CAD arasında değişir. Bazı okullar sundukları ders kredisi üzerinden fiyatları belirlerler. Mesela 36 kredi almak sureti ile MBA derecesine ulaşılan bir okulun kredi başına 500 CAD fiyat uygulaması halinde, bu MBA programının maliyetini 18,000 CAD olarak ortaya çıkaracaktır.

MBA Başvuru Şartları: İyi bir lisans diploması, Not ortalaması, 2 adet akademik referans, İyi derecede İngilizce (en az 213 Toefl Sonucu), GMAT sonucu (bazı okullar için gerekli değildir), Kendinizi ve projelerinizi tanıtan “essay” ve En az 2 yıllık iş deneyimi (bazı okullar için şart değildir)

MBA programına kabul koşullarından birkaçına çok önem verilir. Not ortalaması, GMAT puanı, dil seviyesi, varsa full-time iş deneyimini gösteren belge gibi. Not ortalaması olarak genellikle 4 üzerinden en az 3,0 istenir ancak çalışma tecrübesinin uzunluğuna göre bunun önemi azalmaya başlar. Ya da düşük bir not ortalaması, yüksek bir GMAT skoru ile dengelenebilir. Birçok MBA programı 1-2 yıllık çalışma tecrübesini bir kabul koşulu olarak öne sürer. Hatta bazı MBA programları yalnızca yöneticilere “executive” lere hitap ettiği için, buna müracaat edenlerden en az 5 yıl yönetici pozisyonunda çalışmış olma koşulu aranır. Bunun yanında arz talep dengesine süratle cevap veren bir çok okul yeni üniversite mezunlarına da programlar vermeye başlamıştır.

Program seçiminde dikkat edilecek hususlar

Pahalı bir yatırım olabilen MBA programlarını seçerken isteklerinizi ve koşullarınızı göz önüne alarak programları çeşitli yönleri ile dikkatli bir şekilde değerlendirmelisiniz. Dikkat edilebilecek hususlar şöyle sıralanabilir; uygulanan eğitim metodu, kapsamı, süresi, full-time olup olmadığı, başlangıç dönemi, öğretim kadrosu, öğrenci profili, sınıf ve bölüm büyüklüğü, yabancı öğrenci oranı, gerektirdiği çalışma yükü, mezunlarının iş bulma şartları ve YÖK tarafından onaylı olup olmadığı ve kampüs yaşantısı gibi.  

Başvuru zamanı

MBA programı yapmak isteyen bir kişi zamanlamasını çok dikkat etmelidir. Programların başlangıç tarihlerinden en az 9-12 ay önce harekete geçmelidir. Bu süre içinde uygun okul ve programları saptamak için araştırma yapılabilir, başvuru için gerekli testleri alabilir, referans mektup, transkripleri hazırlayabilir, hatta TOEFL veya Pre- MBA gibi bazı kurslarla bazı eksikleri giderebilir. Başvurmak istenilen okulun tarihini geçirmek istenmiyorsa erken başvurmakta fayda var, ancak bazen çok erken davranmak da bazı sakıncalar taşıyabilir. Başvuruların en başında değerlendirilen bir dosya, göreceli yerini bulamadığı için şansı azaltan bir unsur olabilir. Bununla birlikte son başvuru tarihine yakın bir zamanda değerlendirmeye alınan bir dosya, çok güçlü bir bir yapısı olmasa da diğer başvurularla daha iyi karşılaştırılabileceğinden avantajlı olabiliyor. Her şeye rağmen başvuru hazırlığına erken başlayan başvuru için stratejik zamanlama avantajını elinde bulundurur.


MBA Öncesi Hazırlık Kursları

Kanada’da iyi bir MBA programına kabul edilmek bundan birkaç yıl öncesi gibi kolay değildir. Bunun en önemli sebebi bu programlara karşı bütün dünyada meydana gelen aşırı taleptir. Birçok üniversite bu talepler karşısında kabul kriterlerini zorlaştırıyorlar. Sadece iyi bir akademik geçmiş değil, bunun yanında iyi bir GMAT ve TOEFL puanı ayrıca iyi referanslar gerekmektedir.  MBA programlarına hazırlık için birçok Pre-MBA (MBA öncesi hazırlık) kursları mevcuttur. Bu kurslara katılmak suretiyle eksiklerinizi giderebilir, asıl MBA programına başlamadan evvel ortama alışır, gitmek istediğiniz okulu bizzat gezip görerek hatta öğrenci ve hocaları ile görüşerek karar verme önceliğine kavuşursunuz.  Pre- MBA programları genelde 2-8 ay arası devam eder.  Bu program esnasında öğrenci Toefl ve GMAT gibi sınavlara hazırlanır ve MBA için gerekli puanları alabilir.


Kanada’da MBA veren Üniversiteler

Uiversity of Canada West Vancouver

Malaspina University MBA programı

Thompson River University MBA Programı

Simon Fraser University MBA Programı

Carleton University MBA programı

Victoria University MBA programı

St Mary’s University MBA programı


Kanada Üniversitelerinde Burs Olanakları

Yabancı öğrencilerin Kanada üniversitelerinden burs temin edebilmeleri çok güçtür. Normal olarak, üniversiteler yabancı öğrencilere ilk sene burs ya da asistanlık vermeme eğilimindedir. Öğrenciler birinci yıldan sonra akademik başarılarına ve ihtiyaçlarına göre burs alabilirler. Burslar çoğunlukla kısmidir. Yani genellikle toplam masrafların yalnızca bir kısmını karşılar. Çok iyi İngilizce bilen, TOEFL, GMAT, GRE sınavlarında üst %1 ‘e girebilen üniversite birinci, ikinci ya da üçüncülerinin, veya not ortalaması 10 üzerinden 8.5-9 veya 4 üzerinden 3.5 ve üzeri olanların , çok iyi referansları ve aynı zamanda kültürel, sportif, ve bilimsel ödülleri veya etkinlikleri olması durumunda bazı Kanada üniversitelerinden burs almaları mümkün olabilir. Ancak sonuçta bu düzeydeki öğrencilerin bile küçük bir bölümünün burs alabileceği unutulmamalıdır. Üstün başarı gösteren öğrencilerin burs için başvurabilecekleri kurumların ve okulların listesi GLOBAL VİZYON danışmanlarından elde edilebilir. 

Diğer taraftan, İngilizce ve akademik başarı yönünden yeterli olan Kanada üniversitelerine öğrenci olarak kabul edilen Türkiye çapındaki başarılı sporcular, kabul edildikten sonra ve başarılarının devamına bağlı olarak bir miktar spor bursu alabilirler.

Yüksek Lisans ve Doktora öğrenimi için başvuran, İngilizce, akademik durum, referanslar ve test sonuçları bakımından çok üstün nitelikli öğrencilerin üniversitelerden öğretim ve araştırma asistanlığı sağlanarak öğrenim ve geçimlerini finanse etmeleri mümkündür.

Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığı, YÖK, TÜBİTAK ve Türk Eğitim vakfı gibi kuruluşlar da yurtdışında lisansüstü öğrenim için burs vermektedirler. Ayrıca yurtdışında üniversite ve dil öğrenimi için bankalardan öğrenim kredisi almak mümkündür.

Kanada’da Eğitim için Yararlı İnternet adresleri:

yok.gov.tr (Yüksek Öğretim Kurumunun resmî sitesi)

studyincanada.com (Kanada eğitim kurumlarının bulunduğu site)

eiworldwide.com (Okulların giriş şartlarını, programlarını tanıtan site) 

toefl.org (Toefl sınavları hakkında bilmek istediğiniz her şey bu sitede)

collegeboard.org) (SAT sınavları hakkında bilgi bu sitede)

gre.org (GRE sınavları hakkında bilgi içeren bir site)

gmat.org (GMAT sınavında bilmeniz gerekenler bu sitede)

yahoo.com/Education/Higher_Education/Colleges_and_Universities/Canada/

studyincanada.com (Kanada’da dil, üniversite ve yüksek lisans)

capls.com (Kanada Dil Okulları Birliği) 


Kanada’da Üniversite Eğitim Öncesi Kendinize Şu Soruları Sorunuz?

1) Kanada’da eğitim için yeterli mali kaynağa sahip misiniz? 

2) Yurtdışında eğitim için gerekli yasal formaliteleri tamamladınız mı? Örneğin askerlik ertelemenizi yaptınız mı? 

3) Hangi alanda ve hangi bölgede ne tür bir okulda eğitim yapmak istediğinizi düşündünüz mü?

4) İstediğiniz üniversitelerin kriterlerine uymak için gerekli koşulları yerine getirdiniz mi? Akademik durumunuz okulun kabul için koştuğu şartlara uygun mu? 

5) Türkiye’den uzakta uzun yıllar yaşayabilecek misiniz? Kültür şokuna hazırlıklı mısınız?

6) Toefl, GRE veya GMAT gibi sınavlara kayıt yaptırdınız veya girdiniz mi?

7) Hocalarınızdan akademik referanslarınızı aldınız mı?

8) Okulunuzdan not dökümünüzü istediniz mi?

9) Kendinizi ve yapmak istediklerinizi özetleyen bir “essay” yazdınız mı


Kanada Üniversite Ücretleri

Kanada'daki üniversitelerin yıllık eğitim bedelleri yaklaşık olarak aşağıda verilmiştir.

EYALET LİSANS EĞİTİMİ MASTER EĞİTİMİ

British Columbia 15,000 CAD 16,000 CAD

Alberta 12,000 CAD 16,000 CAD

Saskatchewan 12,000 CAD 16,000 CAD

Manitoba 12,000 CAD 16,000 CAD

Ontario 15,000 CAD 16,000 CAD

Quebec 12,000 CAD 16,000 CAD

New Brunswick 12,000 CAD 16,000 CAD

Nova Scotia 12,000 CAD 16,000 CAD

Prince Edward Island 12,000 CAD 16,000 CAD

Newfoundland 12,000 CAD 16,000 CAD

Kanada’da Çalışma

Kanada'ya gelen öğrencilerin sıkça sorduğu bir soru vardır: Kanada'da çalışabilir miyim?

Evet, Kanada'da okuduğunuz süre boyunca yalnızca Kampüs içinde olmak koşuluyla çalışmanız mümkündür. Ancak unutmamalısınız ki çalışmanız eğitiminizi aksatmamalıdır. Kazancınız ise eğitim masraflarını karşılamayacaktır.


Kanada'da Dil Eğitimi

Kanada'nın iki resmi dili olmasından dolayı isteyenler ESL (İngilizce Dil Kursu) isteyenler de FSL(Fransızca Dil Kursu) programlarına katılabilir. Bu yüzden Kanada lisan eğitimi açısından dünyanın en cazip ülkelerinden biri olmaya başlamıştır. Dil eğitim kalitesi ve maliyetlerin diğer ülkelere göre daha düşüktür. Pek çok insan Kanada'da İngilizce programlarını seçerler. Çünkü ülke çapında yaygın pek çok kurs bulunur. Kanada yıllar boyunca İngilizce eğitim metotlarını geliştirerek son derece modern ve cazip hale getirmiştir. Fransızca Dil Kursları çoğunlukla Quebec eyaletinde bulunmaktadır.

Çeşitli İngilizce programlarından birkaçı aşağıda sıralanmıştır;

Kanada’da Genel ve Yoğun İngilizce Programları;

Haftada 20 ile 30 ders arası olan, genellikle her iki haftada bir veya ayda bir başlayan ve her seviyeye hitap eden programlardır. Bu kursları temel amacı öğrencinin konuşma, dinleme, yazma, gramer ve sosyal bir konuda yeteneğini geliştirmektir. Bu programlar kolejler, üniversiteler ve özel dil okulları tarafından verilir. Ders programı genellikle sabah 9'da başlayıp öğleden sonraya kadar devam eder. Öğrenciler boş zamanlarında okulların bilgisayar salonlarını, kütüphanelerini ve her türlü sosyal ve sportif imkanlarından genellikle ücretsiz istifade edebilirler.

Kanada’da Özel Amaçlı İngilizce Programları "English for Special Purposes”

Bu programlar iş İngilizcesi, telaffuz, kelime hazinesinin geliştirilmesi, dil bilgisi ve Akademik hazırlık gibi geniş bir yelpazede sunulur. Bu programlara daha çok; mühendisler, hukukçular, turizmciler ve yöneticiler ilgi gösterir. Kanadanın birçok yerinde düzenlenen bu programlara katıla bilmek için en az orta düzeytde İngilizce bilmek gerekir. En fazla ilgi çeken programlar; İş İngilizcesi ve turizm, Uluslararası Ticaret, Uluslararası bankacılık ve Finansman, mühendislik, tıp ve Kanada Kültürüdür.  Ayrıca Uzun dönem kurslara katılmak suretiyle eğitim görülen alanda bir diploma almak mümkündür.


Kanada’da Yöneticiler ve İş adamları için İngilizce Programları

Bu programlara özel ve kamu sektörlerinde orta ve üst düzey yöneticilik yapanlar ve iş adamları katılabilirler. Minimum 2 hafta olarak düzenlenen bu programlar katılımcının Genel İngilizce dil bilgisini geliştirmenin yanısıra, iş yaşamıyla ilgili terminolojiyi öğrenmesini ve pratik olarak da kullanmasını amaçlar. Program müfredatı genellikle katılımcıların istek ve ihtiyaçları düşünülerek belirlenir. 


Kanada’da Yaz Okulları

Kanada'nın birçok eyaletinde her yaz düzenlenmekte olan tatil kurslarına farklı uluslardan öğrenciler 2-10 hafta arası katılabilirler. Programlara 16 yaş ve üzerinde herkes katılabilir. Sabahları İngilizce derslerinin yanısıra öğrenci, tenis, yüzme, golf ve binicilik gibi sporlara katılır, ayrıca çok çeşitli sosyal ve kültürel etkinlik ve gezilere iştirak edebilirler. Kış ve yaz programları bulunur.


Kanada’da Fransızca Kursları

Kanada'da 20 ile 30 ders arasında değişen Başlangıç düzeyinden ileri düzeye kadar eğitim alabilirsiniz. Kanada 'da Fransızca eğitimi yerinde, yani Quebec eyaletinde alınmaktadır. Eğitim içeriği genel olarak gramer ve daha yoğun programlarda akademik hazırlık, İş Fransızcası ve Kanada Kültürü üzerine eğitim alabilirsiniz. Kuzey Quebec'te College de Jonquiere konuşma ağırlıklı Fransızca kursları düzenlemektedir.

Kanada Üniversiteleri

Alberta Eyaleti Üniversiteleri;

Concordia University College of Alberta

University of Calgary

University of Lethbridge

University of Alberta


British Columbia Eyaleti Üniversiteleri;

Simon Fraser University

Technicial University of British Columbia

University of Victoria

Trinity western university


Manitoba Eyaleti Üniversiteleri;

Brandon University

University of Manibota

Concord College


New Brunswick Eyaleti Üniversiteleri;

University of New Brunswick


New Foundland Eyaleti Üniversiteleri;

Memorial University of Newfoundland


Nova Scotia Eyaleti Üniversiteleri;

Acadia university

St Mary Üniversity


Ontario Eyaleti Üniversiteleri;

Brock University

Carleton University

University of Sudbury

Queens University

University of Ottowa

Saint Paul University

University of Toronto

Trinity College

Victoria University

University of Western Ontoria

York University


Prince Edwars Island Eyaleti Üniversiteleri

University of Prince Edward Island


Quebec Eyaleti Ünivesiteleri

Bishop’s  University

Concordia Üniversity

Mc Gill Üniversity


Saskatchewan Eyaleti Üniversiteleri

University of Regina

University of Saskatchewa

Bizimle konuşun

Dilediğiniz lisans projesini birlikte oluşturmaya başlayalım.

Hemen Sizi Arayalım