Bize Ulaşın
Duyurular
Kampanyalar
Başvuru Formları
Hemen bize ulaş

Bize Ulaşın

Whatsapp’dan
Ulaşın

Mesaj Atın

Sizi Bilgilendirelim

Ön Başvuru Whatsapp
Kişisel Bilgileriniz
Yurtdışı Eğitim Programları hakkında bilgilendirme maili almak istiyorum.
Lütfen Onay Kodunu Giriniz

Bilgilerinizin bize iletilmesi için Kullanıcı Veri Koruma Kanunu gereği numaralı telefonunuza SMS olarak gönderilen onay kodunu lütfen aşağıdaki kutucuğa giriniz:

Size En Yakın Zamanda Döneceğiz.

Global Visions ön bilgi formunu doldurduğunuz için çok teşekkür ederiz. Yurtdışı eğitim, çalışma ve vize programlarına son aylarda büyük talep olduğu için sizlere dönüş yapmakta bazen gecikmeler yaşanabiliyor. O nedenle sizden ricamız uygun bir zamanda mutlaka ofislerimize doğrudan ziyaret etmeniz olacaktır. Yüz yüze görüşmelere daha fazla zaman ayırabilmekteyiz. Yurtdışı eğitim ve çalışma vizeleri zaman alabilmekte ve özellikle maddi durumla ilgili belgeler konsolosluklar tarafından sorulmaktadır. Bu nedenle görüşmelere gelirken eğitim durumunuz, kariyer durumunuz ve bankada bulunan para miktarını gösteren belgeleri de sunarsanız, çok daha hızlı çözümler üretebiliriz.

Anasayfa
Global Visions International Education

Global Visions International Education tüm gün boyunca online ve ofis görüşmeleri ile sizlere hizmet vermektedir.


Yapmanız gereken tek şey online yada yüz yüze görüşmenizin randevusunu önceden oluşturmanız. Lütfen ofis görüşmeleriniz ya da online görüşmeleriniz için randevu oluşturunuz.


Ocak, Mayıs ve Eylül 2024 dönemi için ÇOK ÖZEL FİYATLARLA DIL OKULLARI, ÇALIŞMA İZİNLİ DİPLOMA PROGRAMLARI, WORK AND STUDY, WORK AND TRAVEL, MAAŞLI STAJ kayıtlarımız ve YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERİNİN ÖZEL TÜRKİYE BURSLARIYLA GÜZ 2024 AKADEMIK KAYITLARI devam etmektedir.


Uzman danışmanlarımız sizlere aşağıdaki numaralardan telefon veya WhatsApp yoluyla destek vermekte, hem ofiste yüz yüze görüşme hem de çevrimiçi video kanalları ile görüşme yapmaktadır.


Work and Study ve Akademik Programlar hakkında detaylı bilgi almak için yapmanız gereken tek şey ofis yada online randevusu oluşturmak yada aşağıdaki numaralardan uzman danışmanlarımıza telefon yada WhatsApp ile ulaşmak.


Danışmanlarımızın uzmanlık alanlarını ve GSM/Whatsapp numaralarını aşağıda bulabilirsiniz . Dilerseniz yüz yüze yada online görüşme yapmak için kendileri ile direk iletişime geçebilirsiniz.


Türkiye'nin Her Yerinden Ulaşabileceğiniz Santral : 0212 244 25 72
Merkez Santral Hattı: +90 212 249 1981
Merkez Santral CEP Hattı (Sadece Aramalar için): +90 533 747 64 21
Merkez Whatsapp Hattı (Sadece Whatsapp Yazışmaları için):
+90 535 643 31 81 


Çalışma İzinli Programlar – Work and Study – Akademik Programlar- Dil Okulları- Yaz Okuları- Work and Travel – Maaşlı Staj Tüm Departmanlar için Randevu oluşturabileceğiniz Direk Santral Numaralarımız


GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


(İngiltere, Kanada, İrlanda, Malta, Amerika, Dubai, Avustralya Çalışmalı Diploma Programları, Work and Study , Dil Okulları , Yaz Okulları- İngiltere Childcare Programları)


GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


Akademik Üniversite Departmanı

 

GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


Yurtdışı Lise Departmanı

Güler Taylan Akar : +90 533 276 58 82


Work and Travel Work and Study Departmanı

Merkez Santral: 0212 244 25 72

Evrak Hatti(Sadece WhatsApp) : +90 507 388 4405


Global Vize Departmanı

Merkez Santral: 0212 244 25 72


ŞUBELERİMİZ

Ankara Şube – +90 541 571 03 90

Izmir Şube – +90 530 774 46 01

Antalya Şube – +90 242 316 48 87

Bodrum İrtibat - +90 535 643 31 81
İngiltere İrtibat - +44 7908 577897

Toronto - +1 437 830 07 28


TURSAB A grubu seyahat acentemiz uçak biletleri için:

Erkut Sahin - erkutsahin@globalvizyon.com


Muhasebe Departmani

Erkut Sahin - erkutsahin@globalvizyon.com


Ayrica mail adresimizden ya da web sitemizde yer alan başvuru formumuzdan da bizlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


E-mail : info@globalvizyon.com


Ön Başvuru Formu :globalvizyon.com/yurtdisi-egitim-ve-kariyer-programlari/




Hemen Bize Ulaş
  • yurtdışı eğitim

Amerika'da Eğitim ve Yaşam

Amerika'da Eğitim ve Yaşam

Amerika’da Eğitim
Amerika’da Üniversite
Amerika’da Yüksek Lisans
Amerika’da Diploma

Niçin Amerika’da Eğitim?

Amerika’da yaklaşık 15 milyon öğrenci 3,600 üniversite veya kolejde öğrenim görmektedir. Amerikan gençlerinin (18-24 yaş arası) %50 ‘ye yakını yüksek öğrenim yapmaktadır. Amerika’ya dünyanın pek çok farklı ülkesinden artan sayıda yabancı öğrenci yüksek öğrenim için gelmektedir. Şu anda yaklaşık 500,000 yabancı öğrenci Amerika’da eğitim yapmaktadır. Dil, sertifika ve üniversite eğitimi yapan Türk öğrenci sayısı yaklaşık olarak 40,000 olduğu tahmin edilmektedir.

Amerika’da Eğitimi tercih eden Türk öğrencilerin tercih nedenleri;

- Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip olması ve iş olanaklarının fazla olması

- Üniversitelerin bilimsel araştırmalara destek vermesi

- Üniversitelerin başarılı öğrencileri burslarla ödüllendirmesi

- Amerikanın Devlet Üniversite sisteminin ekonomik olması

- Eğitim sonrası öğrencilere sağlanan staj ve iş olanakları

- New York, Kaliforniya, Boston ve Florida gibi bölgeler öğrenciler cazip gelmektedir

- Hollywood kültürünün bazı öğrencileri etkilemesi

3600’in üzerinde Üniversite ve kolejin bulunduğu Amerika’da üniversite, bölge ve program seçimi yapmak bir hayli zordur. Her bir kolej ve üniversitenin programı birbirine benzemektedir. Amerika üniversiteleri her ne kadarda birbirlerine benzerlik gösterseler de dikkatlice incelendiğinde aralarında belirgin farklılıklar ortaya çıkacaktır ve her bir üniversitenin kendine özgü bir özelliği ve programı olduğu görülecektir. Amerikan kolej ve üniversitelerinde seçim yaparken birçok konuya dikkat etmek gerekir. Örneğin: okulun onaylı yani akredite olup olmadığı, büyüklüğü, giriş koşulları, fiyatı, burs olanakları, konaklama seçenekleri, yeri ve toplam öğrenci sayısı v.s gibi..

Amerika’ya dünyanın pek çok farklı ülkesinden artan sayıda uluslararası öğrenci yüksek öğrenim için gelmektedir. 2019 istatistiklerine göre yaklaşık 800,000 civarında yabancı öğrenci Amerika’da üniversite lisans ve yüksek lisans eğitimi yapmaktadır. Ayrıca her yıl binlerce yabancı öğrenci İngilizce dil, sertifika ve diploma programlarına katılmaktadır.

2019 yılında Amerika’da eğitim yapmakta olan yabancı öğrencilerin ülkelere göre dağılımı aşağıda verilmiştir.

Japonya 60,000

Çin 150,000

Tayvan 50,000

Güney Kore 50,000

Hindistan 100,000

Kanada 40,000

Malezya 17,000

Endonezya 16,000

Tayland 16,000

Meksika 15,000

Almanya 11,000

İngiltere 11,000

Pakistan 11,000

Türkiye 10,000

Fransa 9,000

Amerika’da Eğitim Sistemi

Amerika Birleşik Devletleri’nde ülke çapında geçerli ve uygulanan zorunlu bir Ulusal Eğitim sistemi yoktur.  Federal Eğitim Bakanlığı olmasına rağmen Bakanlığın etkisi oldukça sınırlıdır. Federal Devlet eğitime önemli oranlarda kaynak aktarmasına rağmen eğitimin düzenlenmesi Eyaletlere bırakılmıştır. Her eyaletin yönetimi ve meclisi o eyaletin eğitim sistemi ve programını ve bütçesini belirler. Okullara mali destek sağlar.

Yerel yönetimler ile okul – aile birlikleri ve üyelerinin bir kısmı atamayla bir kısmı da o yörenin halkı tarafından seçilerek belirlenen eğitim komiteleri, yapım ve onarımı için kaynak sağlanması, okulların yönetimi ve öğretiminde kullanılacak kitap, araç ve gereçlerin seçimi; öğretmen ve idarecilerin işe alınması veya işlerine son verilmesi gibi konularda birinci derecede sorumludur. Ayrıca yerel yönetimler, yeni bina ve tesislerin yapımındaki masrafların bir kısmının karşılanması için mahalli vergiler çıkarma yetkisine sahiptir.

Amerika’da ülkenin idari ve iktisadi yapısından, coğrafik özelliklerinden ve tarihi gelişiminden kaynaklanan âdem-i merkeziyetçi bir sistem vardır. Buna göre, tek merkezden düzenlenip idare edilen ve yukarıdan aşağıya işleyen otoriter bir sistem değil, yerel örgütlerin, vatandaşların, öğretmenlerin ve öğrencilerin velilerinin de her kademede sorumluluk ve söz sahibi olduğu çok merkezli bir mekanizma yürürlüktedir. Bu çok merkezli ve değişik etkilere açık mekanizmaya karşın bütün birimler yakın iş birliği ve koordinasyon haklindedir.  Bu sayede Amerika’nın herhangi bir yerindeki eğitim sistemi ve okullardaki uygulama, diğer bir yerine göre, ayrıntılar dışında çok az farklılık gösterir.

Amerika’da Devlet Üniversiteleri ve Kolejleri

Devlet yada Eyalet üniversiteleri Merkezi Eyalet tarafından desteklenmektedir ve her bir Eyalette en az bir Devlet Üniversitesi ve/ya Koleji bulunur. Üniversitelerin Eyaletin farklı şehirlerinde kampüsleri bulunur. Amerika’da Devlet Üniversitesi fiyatların düşük olması kalitenin düşük olması anlamına gelmez. Ücretin düşük olmasının nedeni üniversitelerin eyalet bütçesinden daha fazla mali kaynak aldıkları içindir. Ancak Amerika devlet üniversiteleri öğrenci kabul ederken önceliği kendi eyalet sınırlarında yaşayan öğrenciler verirler. Fakat son yıllarda birçok devlet üniversitesi yabancı öğrencilere sıcak bakmaktadır.

Amerika’da Özel Üniversiteler ve Kolejler

Amerika’da özel üniversite sayıları oldukça fazladır. Her bir Eyalette en az 4-5 özel kolej veya üniversite vardır. ABD Özel Üniversiteleri ücretleri devlet okullarına oranla bir hayli yüksektir. Pek çok özel üniversite program çeşitliliği açısından çok zengin olmamasına rağmen belirli alanlarda uzmanlaşmaya giderler. Çok sayıda özel üniversitenin bulunduğu ABD’de bu tür okulların seçiminde çok dikkatli olmak gerekir. Bazı özel üniversitelerin programları Türkiye’de YÖK tarafından tanınmadığı için bu okullardan alacağınız diploma Türkiye’de geçerli olmaz. Her ne kadar bazı Amerikan özel üniversiteleri kredite sorunu yaşasa da özel üniversitelerin bazıları dünyanın en gözde okullarıdır. Örneğin: Harvard, Yale ve MIT.

2 Yıllık Devlet Okulları -Community Colleges
Amerika’da 2 yıllık okullara Community College denir ve öğrenci 2 yılın sonunda Üniversitelere 3. Sınıftan devam ederler. Ön lisans (Associates Diploma) verirler. Bazıları devlet- eyalet tarafından desteklenir. Bir kısmı özel okullardır. İki yılın sonunda 4 yıllık kolej ve üniversitelere transfer yapılır.

Community College adı verilen bu 2 yıllık olan okullar Yerel Yönetimlere bağlı Devlet okullardır. Bu okulların kuruluş amacı bulundukları Eyaletteki insanların eğitim ve işverenlerin eleman ihtiyaçlarını gidermektir. Son yıllarda çok sayıda Amerikalı ve yabancı öğrenci “Community College’leri seçmektedirler. Bu kolejlerin en büyük avantajlarından birisi okul ücretinin çok ekonomik olmasıdır.

2 yılı tamamlayan öğrenciler 4 yıllık okullara geçiş yapabilirler. Bu okullar öğrenciyi 4 yıllık üniversite ve kolejlere en iyi şekilde hazırlamaya çalışır. İlk iki yolda öğrenci güçlü bir hazırlık ve genel kültür dersleri aldıktan sonra asıl uzmanlık alanı (majors) için 4 yıllık okullara geçerler. Kredilerin 4 yıllık okullara transferi kolaydır. Bazı “Community Colleges” 4 yıllık okullara transfer yanısıra staj olanakları yaratır. Staj olanakları; iş idaresi, bilgisayar, sağlık, moda tasarım, otelcilik ve turizm, IT, mühendislik ve reklamcılık olabilir. 

Amerika’da “Community Kolejlerin” avantajları:

- Community College Kabul şartları kolaydır

- Toefl IBT’de en az 70 istenmesi

- Lise not ortalaması 4 üzerinden 2,0 ve üzeri 

- Okul ücretlerinin çok ekonomik olması yıllık 9000 dolardan başlaması

- Community College’ler Üniversitelere oranla küçük olması ve öğrencinin ilk iki yıllık döneminde yakın ilgi görebilmesi

- Amerikan Eğitim sistemi öğrenciler arası rekabeti geliştirir, ancak bu rekabet yabancı öğrenciler için güç olabilir, bu nedenle ilk iki yılını “Community Kolejlerde” geçiren öğrenci bu olumsuzluklardan etkilenmez ve üniversitedeki rekabet ortamına daha hazırlıklı olabilir.  

- Öğretmenler öğrenciler daha sıcak ve yakındır

- “Community Kolejleri”in büyük bir kısmı yabancı öğrenciler ekstra İngilizce dersi verir.

Amerika’da Profesyonel Okullar

Bu üniversiteler ve kolejler öğrenciye belirli bir alanda uzmanlık kazandırırlar. Örneğin; Müzik, mühendislik veya işletme gibi. Bazıları üniversitelere bağlıdır. Diğer bir kısmı ise bağımsız kuruluşlardır. Yüksek lisans eğitimi verenler de vardır.

Amerika’da Teknoloji Enstitüleri
4 yıllık teknoloji ve bilim okullarıdır. Yüksek lisans eğitimi de verirler. ABD'de birçok ünlü teknoloji enstitüsü bulunur. Örneğin; MIT, Rochester Institute of Technology ve New York Institute of Technology, Stevens Institute of Technology

Amerikan Üniversitelerine Türk Öğrencileri Nasıl Kabul Eder ?

Amerika Üniversitelerine Şartlı kabul- Conditional acceptance

Genel akademik durumu, Amerika üniversitelerine girmek için yeterli olup, ancak İngilizce dil testlerine henüz girmemiş öğrenciler için bazı üniversiteler tarafından şartlı kabul verilir. Şartlı kabul edilen öğrenci, eğitim yılı başlamadan İngilizce sınavlarına hazırlanmalı ve eğitim yılı başlamadan kabul edildiği üniversiteye Toefl IBT 80 sonucunu vermelidir. Öğrenci, şartlı kabul için öne sürülen İngilizce yeterlilik sınavlarına Türkiye’de veya Amerika’da hazırlanabilir.

Lisans veya Yüksek lisans programlarına şartlı kabul edilmek isteyen öğrenci İngilizce yeterlilik belgesi haricinde gereken belgeleri (not dökümü, referans, essay ve iş deneyimi) temin ederek lisans ve yüksek lisans eğitimi için doğrudan üniversitelere başvurmalıdırlar.

Amerika Üniversitelerine Doğrudan Yerleştirme-Direct Placement: Gerek akademik ve gerekse İngilizce dili açısından yeterli düzeye sahip olan Türk öğrenciler eğitime başlamak istedikleri dönemden en az 6-8 ay öncesi tüm evraklarıyla birlikte lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi için doğrudan üniversitelere başvuru yapmalıdır. Öğrencinin tüm belgeleri eksiksiz ve yeterli ise istemiş olduğu Amerikan üniversitelerinden en az birkaçından kabul alabilir.

Amerika’da İngilizce, University Foundation, Pre Master kursu yaparken yerleştirme: Amerika’da pek çok özel okulda yada üniversitede İngilizce dil, Pre-Master ve üniversiteye hazırlık kursları verilmektedir. Türk öğrenciler kurslarını izlerken kendilerinin de ziyaret edip tasvip ettikleri Amerikan üniversite ve kolejlerine kurs yaptıkları okul tarafından yerleştirilirler. Akademik veya İngilizce açısından yetersiz olan Türk öğrencilere tavsiye edilen bu yerleştirme biçiminde; öğrenci gitmek istediği bölümün görevlileriyle mülakat yapabilecek ve üniversite seçme aşamasında bizzat kendisine uygun bir okulu daha kolay bulabilecektir.

Amerikan Community College’lerde 2 yıllık eğitim sonrası 4 yıllık Üniversitelere Transfer
Amerika’da özellikle Kaliforniya’da iki yıllık “Community College”leri yüksek öğretimde büyük rol oynamaktadır. Direk üniversitelerde eğitime başlamak yerine çok sayıda Amerikalı ve yabancı öğrenci üniversitenin ilk iki yılını bir “Community College” de tamamlamakta ve 3. yıldan itibaren “California State University”, “ University of California” veya başka  bir Amerikan üniversitesine geçiş yapmaktadır. “Community College” lerde eğitim yapmanın pekçok avantajı vardır. Bunlardan en önemlileri; bu okullara giriş kriterlerinin kolay olması, eğitim ücretlerinin yıllık 9000-14000 dolar arasında değişmesi (üniversitelerde 10000-35000 dolar arasıdır), sınıfların kalabalık olmaması nedeniyle öğrenciye yakın ilgi gösterilmesi ve öğrencinin 2 yılın sonunda mutlaka bir üniversiteye geçiş yapmasıdır.

Kaliforniya Eyaletinin, hatta Amerika’nın en başarılı “Community College” i ise Santa Monica Community College’dir. Öğrencilerinin büyük kısmı 2. yılın sonunda “University of California” ve  “ California State Univesity” lerine yerleştirilmektedir. 

Amerikan Üniversitelerinin YÖK Tanınırlığı Akreditasyonu
Akreditasyon kısaca üniversitelerin eşdeğerliği demektir. Amerika’da çok sayıda üniversite bulunmaktadır. Bunların hangisinin öğrenci için en uygun olduğunu bulabilmek bir hayli güçtür. Bu konuda en güvenilir yollardan birisi üniversitenin Türkiye’de YÖK tarafından denkliğinin verilip verilmediğidir. YÖK tarafından sadece Amerika’da akredite (geçerli) üniversitelerden mezun olanların diplomaları kabul edilir. Amerika’da Akredite olmayan okullara gidildiği takdirde diplomaların herhangi bir geçerliliği olmayacaktır.

Amerika’da ülke çapında bir Milli Eğitim Yasası yoktur. Amerika’da eğitim ve üniversiteler eyaletlerin yasalarına bağlıdır. Amerikan Eyaletlerinin eğitim yasaları eyaletlere göre önemli farklılıklar gösterir. Bu nedenle üniversitelerin eğitim kalitesini kontrol önemli bir sorundur. Bu sorunu gidermek için ve üniversiteler arası bir standardizasyonu temin etmek için meslek örgütleri ve en başta da üniversitelerin kendileri akreditasyon teşkilatları oluşturmuşlardır.

Akreditasyon Hakkında Bilgi için:
Accredited Insititutions of Postsecondary Education
American Council on Education
acenet.edu

Türkiye’de ise YÖK tarafından bilgi verilir:
Yüksek Öğretim Kurulu
yok.gov.tr

Amerikan Üniversitelerinde Ders Yılı
Ders yılı ağustos ayı sonlarında veya Eylül ayının ilk yarısında başlar. Mayıs veya en geç haziran ayı başlarında biter.

Amerikan Üniversitelerinde Semester
Amerikan Üniversitelerin çoğunluğunda ders yılı semester adı verilen herbiri genellikle 16-17 hafta süren iki devreye ayrılmıştır. Ayrıca yaz aylarında 4-8 haftalık yaz devresi- Summer Session- vardır.  ‘Summer Session’lara katılmak öğrencinin isteğine bağlıdır. Yabancı öğrencilerin pek çoğu eğitimlerini daha kısa sürede tamamlamak için Summer Session’lara katılırlar. 

Amerikan Üniversitelerinde Quarter:
Bütün bir akademik yıl herbiri 11-12 hafta uzunluğunda dört quarter’a bölünmüştür

Amerikan Üniversitelerinde Trimester
Ders yılı 15-16 haftalık üç eşit devreye bölünür.

Amerikan Üniversitelerine istenilen devreden başlamak mümkündür. Ancak normalde Sonbahar döneminde başlar. Öğrencilerin çoğunluğu bu dönemi tercih eder. Ancak Ocak döneminde de yoğun katılım olmaktadır. 

Amerikan Üniversitelerinde Not Değerlendirme Sistemi
Amerika Üniversitelerinin büyük çoğunluğunda kredi sistemi uygulanır. Buna göre bir dersin kredisi, genel olarak o dersin haftalık saatine eşittir. Sözgelimi, bir öğrencinin 3 kredilik bir ders alması o dersi bir dönem boyunca haftada 3 saat alıyor olması demektir. Mezun olabilmek için öğrencinn belirli bir kredi miktarını tamamlaması gerekir. Amerikan üniversielerinde tam zamanlı bir öğrenci bir akademik dönemde 15-18 kredi yani 5 veya 6 ders alır.  Bir dersten kredi alabilmek için doğal olarak o dersin gerektirdiği bütün ödev, araştırma ve diğer çalışmaları tamamlamak, sene içi ve sene sonu sınavlarında başarılı olmak gerekir.

Amerikan Üniversitelerin tamamında not verme harflerle olur.
Buna Göre A (Pekiyi); B (İyi) C (orta), D(Geçer), F(Geçmez), Asgari geçer not olan D, 100 üzerinden bir değerlendirme yapılırsa genellikle 60-65 puana tekabül eder.

Amerika Üniversitelerinde Çalışma Olanakları

ABD’de yabancı öğrencilerin para getirici işlerde çalışmaları Amerikan yasalarına göre sınırlandırılmış. Bununla birlikte  çoğunlukla birinci yılla birlikte, üniversite kampüsü içerisinde, yurtlarda, bilgisayar merkezinde, kütüphanede, kayıt kabul bürolarında veya üniversitelerin diğer tesislerinde genellikle haftada 20 saati geçmeyecek kadar çalışma olanağı tanınır. Bunun için öğrenciler Üniversitelerin Yabancı Öğrenci Danışma Ofisine başvurmalıdır. Ayrıca, Amerika’da lisans veya yüksek lisans programlarını STEM programlı seçen öğrenciler mezuniyet sonrası 2*3 yıl oturum ve çalışma izni hakkı elde ederler. 

Amerikan Üniversitelerine Türk Öğrenciler Giriş Şartları

Amerikan Üniversitelerine giriş için parasal yeterlilik
Amerika’da yüksek öğretim paralıdır. Amerika’da lisans yada yüksek lisans için herşeyden önce okul ve geçim masraflarını karşılayabilmek gerekir. Amerikan üniversiteleri öğrenciye kabul mektubu göndermeden önce, okul masraflarını karşılayabilecek durumda olup olmadığınızı kanıtlayan mali durum belgelerini isterler. Bu belge ailenizin banka hesaplarını gösteren bir yazı olabilir. 

Amerikan Üniversitelerine giriş için İngilizce Dil Bilgisi
Lisans yada Yüksek Lisans eğitimine Amerika’da devam etmek isteyen öğrenci Amerikan üniversitelerine girebilmek için bir Amerikalı öğrenci kadar anlayabilecek ve takip edebilecek ölçüde İngilizce bilmek zorundadırlar. İngilizcesi yeterli olmayanlar Amerika’da dil okuluna gitmek durumundadırlar. Bazı durumlarda akademik olarak çok başarılı olan öğrencileri- İngilizce yeterli olmasa bile- şartlı kabul edilebilirler. Bu durumda bile öğrenci kendisine verilen süre içerisinde İngilizcesini yeterli duruma getirmek zorundadır. Amerika Üniversitelerinde lisans yada yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin İngilizce yeterliliği TOEFL IBT , PTE, IELTS İngilizce sınavları ile ölçülür. 

Toefl IBT sınavından pek çok üniversite en az 80 puan isterken çok iyi üniversiteler 100-110 isteyebilirler. Community College’lerde ise Toelf IBT 70 sonucu ile girilebilir.

ABD’de Üniversite Eğitimi Yapmak isteyenler şu soruları cevaplamalıdırlar

- Amerika’da hangi alanda eğitim yapmak istiyorsunuz?

- Geleceğinizi nerde ve hangi meslekte görüyorsunuz?

- Amerika’da ne tür bir okulda ve hangi Eyalette eğitim yapmak istiyorsunuz?

- Amerika’da küçük veya büyük bir okul mu istiyorsunuz?

- Amerika’da kampüs üniversitesi mi? Yoksa şehir merkezinde bir üniversite mi?

- Amerika’da seçeceğiniz üniversite YÖK tarafından tanınıyor mu? 

- Amerika’da Lise diplomanız, not ortalamanız, İngilizce dil düzeyiniz ve referanslarınız sizi hangi üniversitelerin kabul etmesini sağlar?

- Amerika’da Üniversite eğitimi için yıllık ne kadar bütçe ayırmalıyım?


Amerika’da Lisans Eğitimi

ABD’de lisans eğitimi 3 veya 4 yıl sürer. Öğrenci Amerika’daki üniversite eğitimi boyunca ortalama 120 kredi tamamlamak zorundadır. Her bir dersin 4 kredi olarak izlendiği varsayılarsa 4 yıllık eğitimde toplam 30 farklı ders izlenir. Yaz aylarında ek ders takip eden bir öğrenci eğitimini 3 yılda tamamlayabilir. Amerikan sisteminde öğrenci ilk iki yılında genel konuları kapsayan bilgi ve kültür dersleri alır (Liberal Art System) uzmanlık dersleri üç ve dördüncü senelerde izlenir. Amerikan üniversitelerine girişte merkezi bir seçme ve yerleştirme sistemi yoktur. Öğrenciler, üniversitelere ve bölümlere tek tek başvurur. Amerika’da giriş koşulları üniversiteden üniversiteye, bölümden bölüme değişir. Her bir okul ve bölüm öğrencinin akademik yeterliliğini ve özelliklerini dikkatlice değerlendirir.

Amerika’da Üniversite Lisans Eğitimi Kabul Kriterleri

- Öğrencinin lise ders notları * Genelde 4 üzerinden en az 2.5 olmalıdır

- İngilizce dil düzeyi Toefl: 2 yıllık okullar icin 173 4 yıllık okullar icin en az 213 

- Bilgi ve yetenek test sonuçları (SAT 1 ve/ya 2)

- Referans mektupları

- Ayrıca öğrencinin akademik ve ders dışı etkinlikleri, özel ilgi alanı ve hobilerinin özeti “essay”

- Masraflarının karşılanacağına dair yazı


Amerika'da Yüksek Lisans Eğitimi

ABD kolej ve üniversitelerinin büyük bir kısmı birçok alanda master-yüksek lisans programları sunar. ABD'nin en gözde master programları MBA (Master of Business Administration), MSc Business, Engineering ‘dir. Amerika’da yüksek lisans programları part-time veya full-time olarak izlenebilir. Full-time genelde iki yıl, part-time ise 3-4 sene sürer. Amerika’da Türk öğrenciler part-time master-yüksek programlarına katılamazlar, çünkü bu programlara okullar I-20 formu vermezler ve öğrenci F1 vizesi alamaz. Yüksek lisans programları bu bitirme tezi yazılarak tamamlanır. 

Amerika’da Yüksek Lisans ve MBA kabul koşulları

Lisans diploması ve not dökümü en az 2.5 ile mezuniyet gerekebilir

İngilizce dil düzeyi Toefl IBT en az 80

İş deneyimi (tercih nedeni)  

GRE veya GMAT sınav sonucu (her okul tarafından istenmez)  

İki adet referans mektubu  

Essay


Amerika’da Yüksek Eğitim- Üniversite Masrafları

Eğitimin, özellikle Amerika’da değerini parayla ölçmek bir hayli güçtür, yurtdışı eğitim uzun vadeli bir yatırımdır. Amerika’da yüksek öğrenim paralı ve üniversiteler öğrencilerden öğrenim masrafları için tuition- eğitim ücreti; kayıt, sağlık hizmetleri ve öğrenci faaliyetleri vs. için yapılan idari hizmetlere karşılık fee adı altında ücret alırlar. Amerika’da öğrenim masrafları okuldan okula değişiklik gösterir 9,000-60,000 dolar arası değişir. Amerika’da özel üniversiteler genelde devlet üniversitelerinden pahalıdır. Amerikan üniversitelerinde yaşam ve konaklama masrafları ise yıllık 10,000-25,000 USD arası değişir. 

Amerika’da tahmini üniveriste ve kolej masrafları (Fall 2022- 2024) öğretim yılı- USD) 

  Özel üniversiteler Devlet üniversiteleri

       En yüksek      En düşük

Okul ücreti          49,000     22,000            13,000 9,000

Konaklama ve yemekler 9,500 14,000 8,500 8,000

Kitaplar ve diğer materyaller 2,000 1,000 1,000 1,000

Kişisel harcamalar 18,000 16,000         8,000 7,000

Amerika’da Öğrenci Sağlık Sigortası
Amerika’da sağlık hizmetleri genelde özel sektörün kontrolündedir ve çok pahalıdır. Bu nedenle tüm Amerikan üniversiteleri öğrencilerinin sağlık sigortası yaptırmayı şart koşar. Bir yıllık sağlık sigortası 500 dolardan başlar. Eğer Türkiye’de bir sağlık poliçeniz varsa, sigorta şirketinden bu poliçenin ABD’de geçerli olup olmadığını öğrenin. Sağlık sigortası okullar başvuru esnasında yapılır. Sigorta; doktor ziyaretleri, ilaç masrafları, hastane masrafları, ameliyatlar, röntgen ve laboratuvar test masraflarını karşılar. Diş ve göz bakımı dahil değildir. 

Amerikan Yüksek Eğitim Sisteminde Ne Nedir?

Amerika Üniversiteleri Associate’s  Degree: Ön Lisans diploması, 2 yıllık okulları tamamlayan öğrennilerin almaya hak kazandığı diploma

Amerika Üniversiteleri Bachelor’s Degree: Lisans Diploması- 4 yıllık üniversite ve kolejleri tamamlayanların almaya hak kazandığı diploma

Amerika Üniversiteleri Graduate or Postgraduat Degree: Master ve doktora diplomaları

Amerika Üniversiteleri Liberal Arts Schools: Birçok okulda öğrenci ilk iki yılını tamamlayıncaya kadar uzmanlık alanını “major” seçmez. Buı süre zarfında öğrenci genel kültür konularında dersler alır ve ikinci senesine ilgi ve yeteneklerine yönelik bir major seçebilirler. Bu sisteme “Liberal Art” sistemi denir.

Amerika Üniversiteleri Grade: Derece- iki anlamda kullanılır. Bir yıl süren eğitimi tanımlar. Örneğin: first grade. Diğer anlamı ise dersten veya sınavdan elde edilen notu tanımlar. Örneğin grade A.

Amerika Üniversiteleri Freshman: Okulun ilk yılındaki öğrenciyi tanımlar

Amerika Üniversiteleri Underclassmen: Freshman ve Sophomore öğrencilerinin ortak adıdır. 

Amerika Üniversiteleri Junior: Okulun üçüncü yılındaki öğrencidir.

Amerika Üniversiteleri Senior: Okulun son yılındaki öğrencidir.

Amerika Üniversiteleri Uppperclasses: Senior ve Junior öğrencilerinin ortak ismidir.

Amerika Üniversiteleri Major: Öğrencinin üçüncü yılında seçmek zorunda kaldığı uzmanlık dersleridir. 

Amerika Üniversiteleri Minor: Major’la birlkikte izlenen seçimlik dersler

Amerika Üniversiteleri Faculty Advisor: Her bir öğrencin rehber hocası vardır. Bu hocalar öğrencinin “major” ve “minor” seçmelerinde yardımcı olur.

Amerika Üniversiteleri International Student Advisor: Yabancı öğrencilere danışmanlık veren ve her okulda bulunan kişilerdir. Bu görevliler öğrencinin genel uyum problemlerinde, vize ve konaklama gibi problemlerinde yarımcı olur.

Amerika Üniversiteleri Advanced Placement: Öğrenciler orta öğrenimde aldıkları bazı dersleri üniversitenin ilk yılında kredi olarak kullanabilirler. Böylece öğrenci doğrudan ikinci yıldan başlar. Okullar bu geçişi bir sınav sonucu yaparlar. Yabancı öğrencilerin bu testi geçmesi biraz güçtür. 

Amerikan Üniversitelerine Giriş Sınavları

SAT I Sınavı: 3 saatlik bir sınav olan SAT, ABD üniversitelerinde lisans eğitimi yapmak isteyenlerden istenir. Birçok okul bu sınav sonucu ister, ancak bazı okullar SAT’a gerek kalmadan öğrenci kabul ederler. Sınav öğrencinin sayısal ve sözel yeteneğini ölçer. En düşük 200, en yüksek 800 puan elde ederler. 

SAT II Sınavı: 1 saatlik bir sınavdır. Öğrencinin daha spesifik bir konuda bilgisini ölçmeyi amaçlar. Kabul kriterleri çok yüksek olan okullarca istenir. 

TOEFL IBT Sınavı: Test of English as a Foreign Language) Standart bri İngilizce düzey saptama testidir. Amerika üniversitelerinin birçoğu tarafından istenir. Amerikan üniversitelerinin birçoğu tarafından istenir. Toefl IBT 80 ve üzerindeki bir puan bir kolej veya üniversiteye girmek için yeterli olabilir. Ortalama rakam 80 ‘dir. 

GRE (Graduate management Test) Sınavı: Amerika’da master eğitimi yapmak isteyenlerden bazı kolej ve üniversiteler tarafından istenilen bir sınavdır. Sınav öğrencinn sözel ve sayısal yeteneğini ölçmeyi amaçlar. GRE ayrıca spesifik konularda da yapılabilir. Örneğin ekonomi, bilgisayar, tarih, edebiyat ve politika bilimleri. GRE sınavında en düşük 200 en yüksek 800 puan elde edilir.

GMAT(Graduate Management Admissions Test) Sınavı: ABD veya diğer ülkelerde işletme masteri (MBA) yapmak isteyenlerden bazı okullarınca istenir. Sınav öğrencinin sayısal ve sözel yeteneklerini ölçer. En düşük 200, en yüksek 800 puan alınabilir. Ortalama 500 GMAT sonucu sizin bir MBA programına katılmanızı sağlayabilir.

Amerika’da İngilizce Dil Eğitimi

Amerika’ da İngilizce Dil Kursları

Amerika’da çok sayıda İngilizce kursu veren özel veya devlet okulu vardır. Özel dil okulları genelde şehir merkezlerinde eğitim verirken, özel veya devlet üniversiteleri şehir merkezlerinde veya şehir dışında büyük kampüslerde eğitim verirler. Amerika’da dil eğitiminde en çok tercih edilen bölge ve şehirler; New York, San Francisco, Miami, Boston, Los Angeles, Chicago ve San Diego gibi büyük ve önemli şehirlerdir. Ancak, pek çok öğrenci ana Eyaletlerin sakin şehir ve kasabalarında dil kurslarına veya iç Eyaletlerdeki dil kurslarını tercih ederler.

Büyük şehirlerde dil kursları maliyetleri daha yüksek olmasına rağmen, öğrenciler hem sosyal yaşam hemde part-time çalışma olanakları açısından büyük şehirleri tercih ederler. Sakin bölge ve şehirlerde ise yaşam maliyeti düşüktür ve daha az Türk öğrenci bulunur. Ayrıca, Amerikalılar yabancı öğrencilere daha fazla ilgi gösterirler.

Amerika’da Dil Eğitimi Yapılabilecek Kurumlar;

Amerika Üniversite ve Kolejlere Bağlı Yoğun İngilizce Enstitüleri (Intensive English Institutes)
Amerikan Üniversiteleri Yoğun İngilizce dil kursları üniversite ve kolejler tarafından haftada 25 saat olarak düzenlenir. Öğrenci Genel İngilizce, TOEFL Hazırlığı, Üniversiteye Hazırlık İngilizcesi, Yaz Kursları ve Özel Amaçlı İngilizce Kursları izleyebilir. Üniversite ve Kolejlerde İngilizce Eğitimi yapmanın avantajları; Öğrenciler üniversite ve kampüslerinde kalabilir ve Amerikalı öğrencilerle kaynaşabilir. Öğrenciler Üniversite kampüsünde bulunan kütüphane, sosyal ve sportif tesisler ve bilgisayar merkezlerini kullanabilirler. Öğrenci İngilizce eğitiminde başarılı olursa üniversiteye geçiş yapabilir.

Amerika’da Özel İngilizce Dil Okulları

Bu tür özel İngilizce dil kursları genelde üniversite ve kolejlerin yakınlarında bulunur ve öğrencilerini yüksek öğretime yerleştirebilirler. Bazı özel dil okulları üniversite kampüs olanaklarını kullanırlar. Bir kısmı ise büyük şehirlerin (New York, San Fransisco, Los Angeles ve Boston) merkezinde bulunur ve dolayısıyla öğrencilerin büyük şehirleri tanımasına fırsat verirler. Amerika’da özel dil okullarının çoğunluğuna her hafta başlanabilir. Amerika’da birçok özel dil okulunun üniversite ve kolej anlaşması vardır ve dolayısıyla öğrencilerini üniversitelere transfer yapabilirler.

Amerika’da Hangi Şehirlerde Eğitim?

San Francisco’da Eğitim ve Dil Kursu
San Francisco Kaliforniya eyaletinin en önemli ticaret, kültür ve bilgi şehirlerinden birisidir. Yaklaşık 1,000,000 insanın yaşadığı San Francisco’da dünyaca ünlü bilgisayar ve internet şirketleri bulunur. Bilgisayar ve internet sektörünün kalbi olan “Silicon Valley” şehir merkezine 50 dakika uzaklıktadır. ABD’nin en iyi üniversitelerinden University of California-Berkeley ve Stanford üniversitesi San Francisco Bay bölgesinde bulunur. Şehir merkezi ve çevresinde pek çok restoran, kafe, alışveriş merkezi bulunur.

Okullar tarafında şehrin ve California eyaletinin turistik merkezlerine geziler düzenlenir. Örneğin; Angel Island feribot gezisi, Coit Towers, Japanese town, Chinatown, North Beach, The Exploratorium, Cartoon Art Museum, Museum of Modern Art gezileri gibi. Ayrıca basketbol, Amerikan futbol ve basebol maçlarına gidilir. 

Gezilebilecek diğer yerler: Yosemite park, Monterey Park, Napa Valley Wine County, Pacific Coast Beaches, Lake Tahoe, Santa Cruz, Golden Gate Bridge, Candkestick park, Alcatraz Island.

San Diego’da Eğitim ve Dil Kursu
Amerika’nın en büyük 8. Şehri ve tatil beldesi olan SAN DIEGO pek çok sanayi tesisi yanı sıra bilgisayar, turizm, film sektörü gibi. Ayrıca dünyaca ünlü üniversiteleri; University of California San Diego, San Diego State University, the Salk Institute gibi. San Diego, doğal güzellikleri, kültür ve sanat merkezleri, sıcak insanları ve entellektüel ortamı ile eğitim için ideal bir şehirdir. San Diego, çok ılıman iklimi, plajları, su sporları merkezleri, theme parkları çok popülerdir.

Gezilecek yerler: San Diego Zoo, Wild Animal Park, Legoland, Balboa Park

New York’da Eğitim ve Dil Kursu

“Big Apple” olarak adlandırılan Ne York, dünyanın en heyecanlı ve macera dolu şehirlerinden birisidir. “Big Apple” in en çok ilgi çeken semti Manhattındır. Manhattan’da sınırsız kültür ve eğlence ve gezi fırsatları vardır. Broadway müzikholleri ve oyunları, Lincoln merkezinde opera, Metropolitan Müzesi, Modern Art Müzesi, Central Park, Great Adventure, Theme Park, Chinatown, Little Italy, World Trade Centre, Empire State Building, Radio City Music Hall,

New York 9 milyon nüfusu ile Amerika’nın ve dünyanın en ilginç şehridir. New York’ta günün her saati  yapacak bir şeyler bulunur. 5. Caddede alışveriş, Central Park’da piknik, soho gezintisi, özgürlük Heykeli, Wall Street Finans Merkezi...

Seattle ‘de Eğitim ve Dil Kursu

Kuzey batı bölgesinin en önemli ve en hızlı gelişen şehri olan Seatle özellikle Microsoft ve Boing bibi şirketlerinin merkezidir. Pek çok küçük büyük bilgisayar şirketinin bulunduğu Seatle ayrıca Amerika’nın en önemli eğitim merkezlerindendir. Space Needle, Apcific Ocean, Cascade Dağlarında su sporları yapılabilir. 

Boston’da Eğitim ve Dil Kursu

Amerika’nın entelektüel ve Akademik başkenti olarak bilinen Boston ve çevresinde 70 civarında kolej ve üniversite vardır. Boston gençlerinin ve öğrencilerin aradıkları her şey vardır. Bazı gezilecek yerler: konserler, sergiler, sporlar ve tarihi yerler, Freedom Trial, Boston Celtics Basketbol, Harvard University ve çevre kitapçıları, kafeleri, MIT, Boston Universitesi, Boston College, Tufts University, Harvard Square, Museum Wharf, Boston Tea Party, New York’a 4 saat.

Chicago’da Eğitim ve Dil Kursu

Chicago öğrenciler için çok ideal bir ortam sunar. Chicago Bulls Basketbol takımı, lake Michigan gölü, Sears Tower ile ün yapmıştır. Chicago mimarisi, kültürel etkinlikleri, sanayisi ve ticaret merkezidir. “Mignificent Mile’dan restoranları, gece yaşamı, müzeleri, galerileri, moda merkezlerine sahiptir. “The Art Institute of Chicago” müzesinde dünya çapında bir koleksiyona sahiptir. 

Los Angeles ‘de Eğitim ve Dil Kursu

Los Angeles nüfusu 8 milyon olan ve ABD’nin ikinci büyük şehridir. “City of Angles” “Melekler Şehri” olarak bilinen LA, Amerikan rüyasının tipik bir örneğidir. Aynı potada erimiş farklı kültürler, kendine özgü mimarî ve kumsallarıyla “city od Angels” adını hakketmektedir. Şehre bakan tepelerin üzerine 16mt lik harflerle yazılmış “Hollywood” yazısı şehre giren herkesin dikkatini çeker. “Miracle Mile, Malibu Kumsalları, Sunset Strip, Rodeo Drive, Beverly Hills, Film yıldızlarının malikanesi, LA Lakers basketbol takımı, Disneyland, Universal stüdyoları, Magic Mountains, Raging Waters, Venice Beach gezisi.

Miami’de Eğitim ve Dil Kursu

Miami Amerika’nın en gözde şehirlerinden birisidir. Miami Üniversitesi, Florida International University en gözde üniversiteleridir. Miami dil kursları açısından en popüler şehirlerden birisidir. Gezilecek yerler; Kenedy uzay üssü, Ocean drive, Cape Caneveral, Disney World, Epcot Centre, Everglades Ulusal parkı, Ford Lauderdale

Amerika Kaliforniya'da Eğitim

Kaliforniya’da Üniversite Eğitimi

Kaliforniya’da Work and Travel
Kaliforniya’da İngilizce Dil Eğitimi

Geçmişten gelen “altın eyalet” takma adıyla günümüzde de öğrencilere Kaliforniya bir sürü altın fırsat sunmaktadır. Günümüzde bu yönüyle Kaliforniya kaliteli eğitimin ve çok çeşitli eğitim fırsatlarının sembolü olmaktadır. Kaliforniya’daki yüksek öğrenim, 10 kampüsüyle “University of California” , 22 kampüsüyle “California State University”  ve  106  “Community College- Yüksek Okul” ve diğer bağımsız ve devlet yüksek eğitim kurumları çerçevesinde devam etmektedir. Bu kurumlarda yılda 6000’den fazla program verilmektedir.

University of California Kampüsleri gerek lisans gerekse yüksek lisans, sertifika ve diploma programlarında öğrencilere kaliteli ve çok yönlü eğitim olanakları sunmaktadır. Bu üniversitenin Irvine, Los Angeles, Berkeley, Santa Barbara, San Diego ve Riverside kampüslerinde yılda yaklaşık on binlerce öğrenciye lisans ve yüksek lisansı programı kapsamında eğitim verilmektedir. Bu kampüslerde eğitim alan öğrenciler kampüslerdeki teknoloji, kütüphane, uzman öğretim kadrosu ve benzeri özelliklerde her türlü olanaktan yararlanmaktadırlar.

University of California kampüslerinde, yabancı öğrenciler için İngilizce dil eğitimi ve ayrıca son zamanlarda büyük ilgi gören kısa dönem sertifika ve diploma programları verilmektedir. Genel İşletme, Pazarlama, Finans, Bilgisayar Teknolojileri, Medya, Halkla İlişkiler, Moda, Tasarım ve pek çok farklı alanda kısa dönem diploma programları üniversitenin farklı kampüslerinde sunulmaktadır.

Eyaletin diğer köklü üniversitesi olan Kaliforniya Devlet Üniversitesi’de lisans ve yüksek lisans programları yanı sıra İngilizce dil kursları ve kısa dönem diploma programları sunmaktadır. Eyalet’de bulunan diğer devlet ve özel üniversiteleri de çok farklı alanlarda lisans ve yüksek lisans programı sunmaktadır. Bu kurumlar çok çeşitlidir ki; South California University gibi büyük ve tanınan okullar olduğu gibi Los Angeles’deki Loyola Marymount University gibi daha küçük ve daha az tanınan okullar da vardır.

Kaliforniya Eyaletenin en gözde okullarını ise 2 yıllık “Community College” leri oluşturmaktadır. Eyalette yaklaşık 106 civarında 2 yıllık devlet okulu bulunmaktadır. Gerek Amerikan gerekse yabancı öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği “Community College’lerden 4 yıllık üniversitelere transfer oranı %95’i bulmaktadır. 2 yıllık devlet okulları, 4 yıllık üniversitelere oranla çok ekonomiktir.

Devlet Üniversite ücretleri yıllık 9000 dolar civarında, Özel Üniversiteler ise 20,000 dolar civarında iken, 2 yıllık okulların ücretleri sadece 4500-5000 dolar civarındadır. Ayrıca, bu okullarda sınıflar küçük olduğu için öğrencilere çok daha yakın ilgi gösterilir.  2 yıllık “Community College” leri Kaliforniya’da üniversite lisans eğitimi yapmak isteyenler için ekonomik ve güvenli bir geçiş noktasıdır.

Kaliforniya üniversitelerinde en çok ilgi gören programlardan bir diğeri ise işletme yüksek lisansı- MBA- programlarıdır. MBA programlarında öğrenci okulda aldığı eğitimi pratik hayata çok rahat bir şekilde uygulayabilirler. 33 milyon kişiye ev sahipliği yapan eyalet yüzlerce farklı dilin konuşulduğu ve yüzlerce kültürün birbirine karıştığı ve yeni bir sentezin doğduğu bir yerdir.

Eyalet on binlerce şirketiyle yabancı öğrencilere en fazla iş olanağı sağlayan bölgelerden birisidir. Amerika’nın Pasifik’e açılan kapısı olan Kaliforniya limanlarıyla ihracat ve ithalat için büyük bir ticaret merkezi olarak öğrencilere gerçek bir iş kapısı olmuştur.  Kaliforniya tarım yönünden önde gelen merkezlerdendir. Bunun yanında da Intel ve Sony gibi büyük teknoloji devlerine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyaca ünlü “Silicon Valley” Eyaleti teknoloji merkezi yapmıştır. San Francisco ve Oakland gibi merkezler bankacılık ve finans, teknoloji ve sağlık alanlarına; Los Angeles ve Güney Kaliforniya ise tüm yenilikleriyle ve çeşitliliğiyle sinema ve eğlence alanlarına merkezlik yapmaktadır. Ayrıca bunlardan başka birçok alanda da bu bölge sadece Amerika’ya değil tüm dünyaya öncü olmaktadır.

Tabii ki tüm bu güçlü ekonomik altyapıdan tüm öğrenciler gerek teorik gerekse pratik anlamda en iyi şekilde yararlanmaktadırlar. Ayrıca okullar bu bölgedeki ekonomi, teknoloji ve diğer alanların liderlerini öğretim kadrolarına katarak öğrencilere uzman eğitmenler vasıtasıyla eğitim vermektedirler. Bu sayede iş dünyası ile ilişkiler kuran öğrencilerin teorik ve pratik alanların her ikisinde de gerekli eğitimi almalarını sağlanmaktadır. Kaliforniya Eyaleti okullarında çok sayıda Türk Öğrenci eğitim yapmaktadır. Amerika’da belki de en fazla Türk öğrencinin bulunduğu Eyalet New York ve Massacuttes Eyaletleri ile Kaliforniya’dır.

Türk öğrenciler için en cazip şehirler; San Diego, San Francisco, Los Angeles, Santa Monica, Irvine, Riverside ve Sacremento’dur.

Kaliforniya Eyaleti Amerika’nın en liberal ve demokrat Eyaletlerinden birisidir. Eğitime en çok önem verilen Eyaletlerden birisi olması nedeniyle öğrenciler için çok fazla ve farklılıklara sahip programlar sunan üniversiteler bulunmaktadır. Eyalet sistemine bağlı iki farklı “state” üniversitesi bulunmaktadır. İlki “California State University” diğeri ise “ University of California” sistemidir.

Amerika Boston, Massachusetts’da Eğitim

Boston’da Üniversite Eğitimi

Boston’da Work and Travel
Boston’da İngilizce Dil Eğitimi

Massachusetts Eyaletinin Başkenti olarak Boston, Amerika’nın ilk kuruluşuna öncülük yapan ve şehir 700,000 nüfusa sahip olmasına rağmen hala Amerika’nın öncü kenti olarak kabul edilmektedir. Boston Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği şehirlerden birisidir. Amerika’nın liberal ve demokrat yüzünü temsil eden ve Amerikan kentlerinden çok bir Avrupa şehrini andıran Boston çok sayıda üniversite ve kolej ile öğrenci cennetidir. 

Amerikan tarihinin en önemli şehirlerinden birisidir Boston. 1773 yılında İngiltere’ye karşı verilen Bağımsızlık Savasının öncü şehridir. 19.yy’dan itibaren Amerikan entellektüellerinin merkez haline gelen şehir, bünyesinde çok sayıda yazar, ressam, düşünür, eğitimci ve bilim adamı yetiştirmiştir. Şehir iş yaşamında da Amerika’nın sanayi, hizmet, turizm ve finans merkezlerinden birisi olma özelliğini korumaktadır. Özellikle Harvard University, MIT, Boston College, Northeastern University, Suffolk University, Massachusetts State University gibi üniversitelere sahip şehir, yabancı öğrencilerin en kolay uyum sağladığı şehirlerden birisidir.

Yabancı öğrencilerin Boston’ı tercih etmesinin pek çok sebebi vardır. Bunların başında, şehrin en iyi üniversitelere sahip olması, akademik çevre ve halkın yabancı öğrenciye çok ılımlı ve olumlu yaklaşması, üniversite ve kolejlerde çok farklı seçeneklerin mevcut olması ve öğrenci şehri olması nedeniyle yabancı öğrencilerin rahat iş bulabilmesi gelmektedir. Ayrıca, sosyal ve kültürel açıdan çok farklı olanaklar sunmaktadır Boston.

İngilizce dil eğitimi yapmak isteyenler içinde çok fazla seçenek bulunmaktadır şehirde. Çok sayıda bağımsız dil okulu yanı sıra, üniversite ve kolejlere bağlı okullarda İngilizce dil eğitimi yapılabilmektedir. Dil eğitimini tamamlayan öğrenciler, şehirde bulunan farklı üniversitelere lisans veya yüksek lisans eğitimi için devam edebilmektedirler. Dil okulları ve kolejler şehrin tüm bölgelerine yayılmasına rağmen en çok Harvard Üniversitesinde bulunduğu Cambridge bölgesinde yoğunluk göstermektedir.

Harvard Üniversitesi başarılı yabancı öğrencileri lisans veya yüksek lisans için kabul etmektedir. Lisan eğitimi Üniversiteye bağlı kolejlerde yapılırken, yüksek lisans ve doktora eğitimi doğrudan üniversite tarafından verilmektedir. Harvard Üniversitesinin yabancı öğrencilere en cazip programlarından bir diğer ise de “Harvard Summer School” dur. Dil programları da dahil olmak üzere çok farklı alanlarda eğitim verilen “Summer School” haziran ayında eğitim başlar ve 2 ay devam eder.

Boston bölgesi ayrıca, yaz aylarında dil kursu yapmak isteyen liseli gençler için kaliteli ve zengin yaz okulları sunmaktadır. Yaz okullarında ağırlıklı olarak dil eğitimi verilmekle birlikte, sportif, kültürel ve sanatsal etkinlikler ve hafta sonu gezileri düzenlenmektedir. Boston, şüphesiz Amerika’nın en ideal eğitim şehridir. Bu nedenle Amerika’da ne tür bir eğitim düşünürseniz düşünün, mutlaka Boston seçeneğini araştırın ve Boston okulları hakkında bilgi edinerek Amerika’da eğitim kararınızı verin.

Amerika New York'da Eğitim

New York’da Üniversite Eğitimi

New York’da Work and Travel
New York’da İngilizce Dil Eğitimi

“Avrupa’lılar için o Amerika’dır, Amerikalılar için dünyaya açılan bir kapı, ancak New York’ un gerçek hikayesi dünyanın sosyal tarihini yazmaktan ibarettir. “

“HG Wells”

New York Eyaleti Amerika’nın Kuzey Doğu kısmında, bir ucu Kanada sınırında, bir ucu Boston, Philadelphia ve Washington DC gibi önemli şehirlere uzanmaktadır. New York şehir merkezi ise dünyanın en yoğun şehri ve iş ve finans merkezidir.  Amerika gibi coğrafik olarak büyük bir ülkede küçük bir alanda bulunan New York şehrinin tarihi Kızılderili Kabilelerin bölgeye yerleşmelerine kadar uzanır. Günümüzde yüzlerce farklı kültür ve dile ev sahipliği yapan şehir, “hiç uyumayan şehir” ve “büyük elma”  ünvanlarıyla anılır.

New York Şehri ve Eyaleti, Amerika’nın en çok üniversite ve kolejine ev sahipliği yapan bölgelerden birisidir. Yüzlerce üniversite ve kolejinde dil eğitimi, ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimi verilen New York Eyaletinde çok sayıda Türk öğrenci bulunmaktadır. Özellikle Manhattan şehir merkezindeki dil okulları, kolejler ve üniversitelere büyük ilgi gösteren Türk öğrenciler, bu bölgede çalışma olanakları da bulmaktadırlar. New York şehir merkezine bir saat mesafede bulunan New Jersey Eyaleti ise Amerika’ya çalışma amacıyla yıllardır gelen Türklerin büyük bir unsur oluşturduğu bir Eyalet’dir.

Amerika dışından yaklaşık 25000 öğrenci her yıl New York üniversitelerine ve diğer yüksek öğrenim kurumlarına lisans, yüksek lisans ve diğer mesleki programlar için kayıt yaptırırlar. Ayrıca en az bir o kadarda öğrenci İngilizce dil eğitimi için New York Eyaletini seçer. New York Eyaletinde bulunan üniversiteler ve diğer yüksek öğrenim kurumları öğrencilere rahat bir ortam içinde eğitim vermektedir. Verilen eğitim mükemmel kampüs olanaklarıyla hem akademik hem de sosyal alanlarda en üst düzeydedir.

New York’un herhangi bir bölgesinde kendinize en uygun okulu bulabilirsiniz. Her bir okul eşsiz olanaklar sunar. Bazı okullar şehirde bazıları ise daha sakin ortamlarda bulunur. Bazıları çok geniş bazıları ise çok küçüktür. Okula kayıtlı öğrenciler çok farklı bölgelerden, etnik ve ekonomik gruptan, Amerika ve Amerika dışından gelmektedir. New York’un tarihi rolü eğitim açısından çok yararlı olmaktadır. Öğrenciler merkezi konumu olan ve yaşamın her kesiminden örnekler bulacağı bu kenti eğitimleri için en iyi şekilde kullanmaktadırlar.

New York’da eğitim veren okulların ücretleri de oldukça değişkendir. Örneğin bir akademik yıllık dil eğitimine bazı okullarda 5000 dolar, bazılarında ise 9000 dolar ödemek mümkündür. Dil eğitimi şehrin tam merkezi Manhattan adasında bağımsız dil okullarında olabildiği gibi, şehrin en iyi üniversitelerinin kampüslerinde de bulunmaktadır

Amerika’da Öğrenci Yaşamı

Uluslararası para transferi nasıl yapılır?

Bu konuda size önerebileceğimiz en kolay ve ucuz yöntem Western Union’dur. Bu şirket küçük bir ücretle paranızı dünyanın her yerine transfer etmektedir. 1-800-325- 6000 (Ücretsiz Hat) telefondan westernunion.com adresine girerek veya size en yakın Western Union hizmetini sunan banka ile irtibata geçerek bu hizmetten yararlanabilirsiniz.

Amerika’da banka hesabını nasıl açabilirim?

Amerika’da banka hesabı açtırmak çok kolay bir işlemdir. Bunun için yanınızda pasaportunuz, sosyal güvenlik numaranız ve sizi tanımaya yardımcı olacak bir başka resimli kimliğin bulunması yeterli olacaktır. Bazı bankalar sizden hesap açmak ve bankamatik kartı göndermek için küçük bir ücret de talep edebilirler. Bankaların talep ettikleri bu ücretleri göz önüne alarak tercih yapabilirsiniz.

Amerika’da Kredi Kartlarını nasıl kullanabilirim?

Amerika’ya gitmeden önce mutlaka bir kredi kartı almanızı tavsiye etmekteyiz. Acil durumda para çekebilir, telefon veya internet yoluyla (Uçak Bileti ve Otel Rezervasyonu) sipariş verebilir, telefon kartınıza kontör yükleyebilirsiniz. Visa, Master Card ve American Express Amerika’daki en yaygın olan kredi kartlarıdır. Harcamalarınıza dikkat edin. Parayı geri ödemeniz gerektiğini unutmayın. Tüm bankaların kredi kartları Amerika’da geçerlidir.

Amerika’da Maaş Çeklerini Nasıl Paraya Çevirebilirim?

Eğer çek hesabına sahipseniz bankanızdan ya da çekin üzerinde yazılı bankadan kolaylıkla ödeme çeklerini alabilir, nakite çevirebilirsiniz. Ayrıca bazı mağazalar veya döviz büroları paranızı küçük bir ücretle nakde çevirebilir. Yapacağınız herhangi bir işlemde kimlik belgelerini göstermek yeterli olacaktır.

 ABD’de alışverişlerde vergi ödeyecek miyim?

Amerika Birleşik Devletleri’nde ücret etiketine bakarsanız genellikle satış vergisinden önceki fiyattır. Genellikle de % 5-8 arasındadır. (Örneğin $ 1.00 yazılı bir şeyin gerçek fiyatı $1.08 ) Bir şeyler satın alırken bu duruma hazırlıklı olun.

Hizmetler karşılığı bahşiş vermem gerekir mi?
Bahşiş öğlen yemekleri için faturanın %18’i, akşam yemekleri için %20’sidir. Eğer daha iyi servis yapıldığını hissederseniz daha fazla bahşiş verebilirsiniz ya da daha kötü bir serviste daha az bahşiş verebilirsiniz. Benzer olarak barmenlere, taksi şoförlerine ve kuaförlere bahşiş verilebilir.

Amerika’da Telefon Kullanımını Nasıl Yapabilirim?
İşverenlerinizin telefonlarını izin almadan kullanmayınız; çünkü her görüşmeniz ücretlendirilecektir. Amerika’ya ulaştığınızda öncelikli olarak ailenize haber veriniz. Unutmayın ki evde sizden haber almadıkları zaman endişelenen insanlar vardır. Birçok mağaza ve restaurantta ödemeli telefonlar bulunur. Ayrıca eğer arama kartınız varsa normal telefonlardan da görüşme yapabilirsiniz. 

Farklı Alan Kodu ile Yapılan Görüşmeler
Birkaç mil uzaklıktaki her yer uzun mesafe olarak adlandırıldığı için farklı şekilde ücretlendirilir. Bu şekilde bir arama başlatmak için öncelikle “1”i tuşlayın sonra alan kodunu sonra da aramak istediğiniz yerel numarayı tuşlayın.

1 + Alan Kodu + Yerel Numara 

Bu tür bir arama yapmak için arama kartlarına ihtiyacınız vardır. Uzak mesafe için yapılan aramalar her zaman şehir içi ya da ülke sınırları içinde yapılan aramalardan daha pahalı olduğu için işvereninizin telefonundan izinsiz uzak mesafeli görüşmeler kesinlikle yapmayınız.

Uluslararası Aramalar
Amerika’da uluslararası bir görüşme yapmak için önce 011 tuşlanır sonra ülke kodu ve telefon numarası tuşlanır.

011 + Ülke Kodu + Telefon Numarası

Bu aramaları yapabilmeniz için uluslararası arama kartına ihtiyacınız vardır. Amerika’da bütün faturalar ayrıntılı olduğu için işvereniniz hangi görüşmelerin yapıldığını detaylarıyla öğrenecektir. Türkiye’nin uluslararası telefon kodu 90’dır.

Amerika’da Telefon Arama Kartları
Work and Travel öğrencilerinin en çok tercih ettikleri iletişim yöntemi bir arama kartlarıdır. Size en uygun kartı bulmak için zaptel.com linkini kullanabilirsiniz. Böylelikle farklı ülkelerin arama kartları hakkında bilgi alabilirsiniz. Kartınızın görüşme süresi dolduğunda kredi kartınızı kullanarak ya da hesabınızdaki para ile tekrar bu kartınızı doldurabilirsiniz. Türkiye’den ayrılmadan önce Amerika’da kullanmak üzere arama kartı satın alabilirsiniz. Amerika’da ilk günlerinizde arama kartı bulmakta zorlanabilirsiniz. 

Amerika’da Cep Telefonu Kullanımı
Amerika’nın GSM sistemi farklı olduğu için yanında telefon götürmek isteyen öğrenciler mutlaka 3 bant özelliğine sahip bir cep telefonu götürmelidirler. Cep telefonlarının belki de en önemli dezavantajı arama esnasında iki taraf için de ücretlendirme yapılıyor olmasıdır. Bu da hem siz hem de aileniz için yüksek miktarlarda telefon faturası ödemenize yol açabilir. Bunun için önerimiz cep telefonunuzu acil durumlar için yanınızda bulundurmanız, diğer görüşmelerinizi ise arama kartlarıyla gerçekleştirmenizdir.

Amerika içi ve dışına seyahat edebilir miyim?

Amerika İçi Seyahat
Amerika içinde seyahat ederken seyahat sigortası yaptırmayı unutmayınız. J-1 vizesi ile DS - 2019 formunda yazan son tarih itibari ile 26 gün boyunca seyahat edebilirsiniz. Bu süre zarfında çalışamazsınız. Birçok öğrenci bu 26 günlük süreyi Amerika’nın geri kalan kısmını görebilmek için kullanıyor. Sponsor şirket bu süreyi farklı kültürlerin bir arada buluştuğu Amerika’yı ve kültürleri tanımanız için sizi teşvik eder. Küçük kasabaların, büyük metropollerin, sahillerin, dağların, çöllerin, ormanların tadını çıkarın ve yeni arkadaşlar edinin. Bütün bunları 26 günlük seyahatiniz içinde yapabilirsiniz. Bu süre maksimum 26 gündür. Bu süreyi uzatmanız mümkün değildir.

Amerika’da Arabayla Seyahat
Amerika’da otostop çekmek çok tehlikelidir ve yasal değildir. Arabayla seyahat etmek için kendi ülkenizden almış olduğunuz ehliyetinizi yanınızda bulundurmalısınız. Kendi ülkenizden aldığınız uluslararası geçerliliği olan bu ehliyetle yasal ve güvenli seyahat edebilirsiniz. 

Amerika’da Araba Kiralama
Amerika’da araba kiralama düşünülecek seçeneklerden birisidir. Fakat her eyalettin farklı kural ve yönetmelikleri olduğu için araba kiralama acentesinden kanunlarla ilgili bilgi alınız. Genellikle yaş sınırı 25 olarak görülse de birçok eyalette günlük kira bedeli ödendiği takdirde yaş sorun olmamaktadır. Bunun için bir kredi kartına ihtiyacınız olabilir. Amerika’da çok fazla araba kiralama acentesi vardır ve hepsi farklı fiyatlar uygulamaktadır. Bu yüzden öncelikle fiyatlar hakkında bilgi almalısınız. Unutmayınız ki sponsor şirketin sigorta poliçesi araba kullanırken geçerli olmayacağı için kendi otomobil sigortanızı yaptırmalısınız. Bu konuda da araba kiralama acentesinden bilgi alabilirsiniz. Acemi şoförler, ve Amerika’daki ilk 3 ayınızda araba kiralamayı work and travel ve F1 öğrencilerine kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Amerika’da Havayolu ile seyahat
Uçakla seyahat en çabuk ve çoğunlukla en çok kullanılan seyahat yoludur. Uçakla seyahat etmeden önce havayolu şirketleri, uçuş tarifeleri ve fiyatları konusunda bilgi alınız. İnternet aracılığı ile, seyahat acentelerini arayarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz ya da bulunduğunuz bölgede yaşayan insanlardan bilgi edinebilirsiniz. Amerika’da havayolu çok yoğun kullanılır. Seyahatler önceden planlanır ise biletler çok ekonomik olabilir. Son dakika alınan biletler oldukça pahalıdır. İnternet üzerinden ekonomik iç hat uçak biletleri için www.expedia.com adresini kullanabilirsiniz.

Amerika’da Tren ile Seyahat
Trenle seyahat kolay ve ekonomiktir. Birçok farklı bölgeyi belirlenmiş sabit bir fiyatla seyahat etmenizi sağlayacak demiryolu pasoları alabilirsiniz. Ayrıca amtrak.com sitesinden ücretler, tarifeler ve özel indirimler konusunda bilgi alabilirsiniz.

Amerika’da Otobüs ile Seyahat
Otobüs ile seyahat en ucuz fakat en uzun yöntemdir. Eğer kısa mesafede seyahat edecekseniz otobüs en uygun araçtır. greyhound.com sitesinden tarifeler ve biletler ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Amerika Dışı Seyahat
Programa katılıp Amerika sınırları dışında seyahat edenler tekrar Amerika’ya giriş yapamazlar. Çünkü J- 1vizesi geçerliliğini kaybeder. Kanada ve Meksika'ya seyahat ile ilgilenen katılımcılar ülkelerine son bulundukları ülkeden dönüş yapmak zorundalar ya da ülkelerinin güvenlik bölümlerinden aktarmalı olarak Amerika havaalanının çıkış bölümüne uçabilirler bu da vizesiz geçiş olarak adlandırılır (TROV- Transit without visa). Amerika sınırları dışında bir ülkeye seyahat etmek istiyorsanız öncelikle seyahat etmeyi planladığınız ülkenin elçiliklerinden vize alımı ile ilgili evraklar konusunda bilgi alabilirsiniz.

Amerikan Kültürüne Uyum
Amerikalıların size tuhaf gelebilecek gelenekleri ve alışkanlıkları olabilir; fakat unutmayınız ki belli mimik ve hareketler sizin ülkeniz için de aynı anlamları ifade eder.

Boşluk: Çevrenizdeki diğer insanları gözlemleyin, sırada beklerken ya da diyalog halindeyken insanlarla aranızda belli bir mesafe bırakın, insanlarla konuşurken çok yakın olmayın. 

Sırada Bekleme: Amerikalılar sırada beklemek konusunda çok hassastırlar. Lütfen siz de kendi sıranızı bekleyin ve başkalarının sırasına saygılı olun.

Sessizlik: Amerikalılar sessizlikleri basit konuşmalarla doldurmaya çalışırlar, bunlar kısa konuşmalar diye adlandırılır. Eğer yabancılar satış reyonunda sizlerle konuşmaya çalışırsa ya da bir konuda fikrini söylemek isterse şaşırmayın bu Amerikalıların insanları daha iyi tanıyabilmek için kullandıkları bir yoldur.

Zaman: Amerikalılar zamanın çok değerli olduğuna inanırlar ve günlük programlarının birinden diğerine yetişmek için acele ederler. Size bazen orada yaşayan bütün insanlar bir koşturma halinde görünebilir. Satıcılar acele etmenizi söylerse, insanlar yolda yürürken size çarpıp geçerse kişisel olarak algılamayın.

Amerikalılarla Dışarıda Yemek: Bir Amerikalı sizi dışarıda yemeğe davet ederse bunun hesabını da ödemek zorunda değildir. Genellikle herkes hesapta kendi payına düşeni öder.

Bahşiş: Restoranlarda ve barlarda her servis sonrası %18 ya da %20 oranında bahşiş bırakılır.

Selamlaşma: Amerika'da kadınlar da erkekler de selamlaşma olarak el sıkışmayı tercih ederler. Birbirlerini çok iyi tanımadıkları sürece öpüşme gereği duymazlar. Kucaklaşmalar daha yaygın ve daha az kişisel olarak kabul edilir ve merhaba demek için daha samimi ifade kullanırlar (How are you? Hey! What’s going on? What’s up?)

Pardon, Lütfen, Teşekkür: Bu ifadeler Amerika’da oldukça sık rastlanan sözlerdir ve kişilerin tanıdık, arkadaş ya da yabancı olması bunların kullanımını değiştirmez.

Hijyen: Amerikalılar ter kokusu konusunda çok hassastırlar. İşyerlerinde yoğun çalışan öğrenciler bu konuda çok hassas olmalıdırlar. 

Arkadaşlık: Amerikalılar size karşı genelde sıcak ve içten davranacaklardır ve sizin ne söylediğinizle ilgileneceklerdir. Bunu iyi değerlendirin. Bazen tanımadığınız insanlarla bile samimi bir gülüşle selamlaşabilir ve konuşabilirsiniz.

İş: Çalışma ortamlarının çoğunda Amerikalılar ilk isimlerinin kullanılmasını tercih ederler. Bu ülkede yaşayan diğer insanlar için farklı olabilir. Ayrıca uzun çalışma saatlerine alışkınlardır ama çok çalışsalar da dinlenmek ve eğlenmek için mutlaka zaman ayırırlar. İşten sonra bir şeyler içmek oldukça sık karşılaşacağınız bir durumdur.

Kimlik Taşıma: Üzerinizde mutlaka kimlik bulundurmalısınız. Özellikle de barlara giriş yaparken. Pasaportunuzun fotokopisini çektirin ve aslını ikamet ettiğiniz yerde bırakın yanınızda sadece fotokopisini taşıyın

Yiyecek ve İçecek: Ayak üzeri kahve içmek Amerika’da oldukça sık rastlanan bir alışkanlıktır. Bazı Amerikan restaurantları 24 saat açıktır. Günün bütün saatlerinde kahvaltı yapabilirsiniz ve geç saatlerde de öğle ve akşam yemeklerinizi yiyebilirsiniz. 

Beden: Birçok öğrenci Amerika’da ölçülerin oldukça büyük olduğunu düşünür. (Giyecekler, arabalar, yemek menüleri, yollar, binalar, insanlar, her şey…). Büyük bir ülkede her şeyin ‘Ekstra Large’ olmasını normal karşılamak gerek!

Ulaşım: Toplu taşıma bazı bölgelerde yaygın olmasına rağmen insanlar genelde kendi özel arabalarıyla seyahat etmeyi tercih ederler. Uçak, otobüs, tren en yaygın taşıma araçlarıdır.  

Yasal olarak dikkat etmem gereken kurallar nelerdir?
Amerika’da herhangi bir polisiye sorun yaşarsanız vakit kaybetmeden sponsor şirketi bilgilendirin. Size yardım etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarından emin olabilirsiniz. Fakat herhangi bir suç işlemişseniz sorumluluğunu taşımak durumundasınız.

Amerika’da Yasal haklarınız ve Uyarılar:

*Sessiz kalma hakkına ve istemediğiniz sürece sorulara yanıt vermeme hakkına sahipsiniz.

*Herhangi bir suçla suçlanmakta olan bir kişi itirafa ya da kendisine karşı kanıt göstermeye zorlanamaz.

*Kişi bir avukat tarafından temsil edilme hakkına sahiptir. Fakat kişinin bunu karşılayacak kadar parası yoksa mahkeme kişiye bir avukat tahsil eder.

*Kişinin kefalet ile serbest bırakılıp hapishaneden çıkarılması mahkeme tarafından belirlenir

*Bütün kanıtlar ve mahkeme işlemleri kurallarına göre yönetilen bir açık duruşmada değerlendirilir. 

*Yasalar önünde suçluluğu ispatlanana kadar herkes masumdur; masumiyetinizi kanıtlamak zorunda değilsiniz fakat davacı makul bir şüphenin ötesinde suçunuzu kanıtlamak zorundadır.

• Otostop çekmek Amerika’da yasadışıdır. Lütfen asla bunu denemeyin.

• Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm yasa ve düzenlemelere tabisiniz. Yasaları bilmiyor olmak hiçbir suç için bahane kabul edilemez. Yasadışı aktivitelerde yer alıp suçlu bulunursanız hapse atılırsınız ya da ülkeden sınır dışı edilirsiniz ki bu bir daha Amerika’ya tekrar girişinizi imkansızlaştırır.

• Amerika’dayken sizi etkileyecek kuralları bilmek sizin için hayati önem taşır

* 21 yaşın altındaysanız alkollü içeceklerden uzak durun

* Alkollü olarak ve sigortasız bir arabayı asla kullanmayın

* İşvereninizden hakkınız olmayan bir şey veya kasadan “ödünç” de olsa para almayın

* Hiçbir yerden küçük de olsa bir şeyi izin verilmeden almayın

* Küçük yaştakilerle ilişkiye girmeyin (18 yaş altı)

* Başkalarının malına zarar vermeyin

* DS- 2019 formunuzda yazan süreden en geç 30 gün sonra ülkenize dönüş yapın

Türkiye’ye dönüşümde dikkat etmem gereken noktalar nelerdir?

Her eşyanı geri getirme!

Programınız sona erdiğinde giderken ki valizinden daha büyük bir valizle dönüyor olacaksınız. Unutmayın ki uçuşunuzda yük limitini aşan bavulların transferi oldukça pahalıya mal olur. Uçuş öncesinde havayollarını arayarak son ağırlık limitini öğrenin (Bu limit havayollarına göre değişim göstermektedir)

*  Bagaja verilecek 2 valiz: Her çanta normal olarak 70 pounda kadar tartılır ayrıca uzunluk, genişlik ve yükseklik dikkate alındığında 25 cm’ye kadar çıkabilir. 

* Kabin içine alabileceğiniz 1 adet taşınabilir çanta: Bu çanta normal olarak 40 pounda kadar tartılır ayrıca uzunluk, genişlik ve yükseklik dikkate alındığında 18 cm’ye kadar çıkabilir.

Ülkenize getirmeniz gereken ekstra bagajınız olursa gönderebilirsiniz. Bunun için yerel posta ofislerinden ücretlendirme ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Havaalanına Erken Gidin!

Sürekli artan güvenlik önlemleri nedeniyle uçuşunuzdan üç saat önce havaalanında olmalısınız. Bagajınızı kontrol etmek, güvenlikten geçmek, uçuş kapınızı bulmak önemli ölçüde zamanınızı alacaktır. Aynı durum programa giderken de geçerlidir. Lütfen en az 3 saat öncesi havalimanında olunuz.  

Uçuşunuzu Onaylatın
Uçuş için bir yeriniz olduğundan emin olmak için uçuşunuzu havayollarına onaylatmanız gerekir. Rezervasyonunuzla ilgili bir sorun olmadığından emin olmak için uçuşunuzdan 3- 4 gün önce havayollarını arayınız.

Uçuş ile İlgili Değişimler
Uçuşunuz ile ilgili değişiklikler yapmak için havayollarını arayabilirsiniz ya da YET TRAVEL ile birebir bağlantıya geçebilirsiniz. Sponsor şirket uçuşunuz ile ilgili yapmak istediğiniz değişimlerden sorumlu değildir. Ancak Global Vizyon aracılığıyla YET TRAVEL’den bilet alanlar değişiklikleri YET TRAVEL üzerinden yapabilir. 

Türkiye’ye Döndüğünüzde Kültür Şoku Yaşamayın
Birçok öğrenci ülkelerine döndüğünde tersine kültür şoku yaşamaktadır. Bu kesinlikle normal bir süreçtir. Yeni deneyimler kazanmış olmak, hayata artık farklı bir yönden bakıyor olmak, yeni olay ve fikirlerden etkilenmiş olmak sizlere bu şoku yaşatıyor olabilir. Aynı zamanda siz yokken aileniz, arkadaşlarınız da kendi hayatlarında yeni şeyler yaşamış olabilirler. Bunun sizi rahatsız etmesine izin vermeyin ve kendinize uyum sureci için birkaç gün verin. Arkadaşlarınız ve aileniz ile Amerika maceralarınız üzerine konuşmak için istekli olun ve siz uzaklardayken neler olduğu ile ilgili bilgi alın; belli bir süre geçtikten sonra alışacaksınız.


Bizimle konuşun

Dilediğiniz lisans projesini birlikte oluşturmaya başlayalım.

Hemen Sizi Arayalım