Bize Ulaşın
Duyurular
Kampanyalar
Başvuru Formları
Hemen bize ulaş

Bize Ulaşın

Whatsapp’dan
Ulaşın

Mesaj Atın

Sizi Bilgilendirelim

Ön Başvuru Whatsapp
Kişisel Bilgileriniz
Yurtdışı Eğitim Programları hakkında bilgilendirme maili almak istiyorum.
Lütfen Onay Kodunu Giriniz

Bilgilerinizin bize iletilmesi için Kullanıcı Veri Koruma Kanunu gereği numaralı telefonunuza SMS olarak gönderilen onay kodunu lütfen aşağıdaki kutucuğa giriniz:

Size En Yakın Zamanda Döneceğiz.

Global Visions ön bilgi formunu doldurduğunuz için çok teşekkür ederiz. Yurtdışı eğitim, çalışma ve vize programlarına son aylarda büyük talep olduğu için sizlere dönüş yapmakta bazen gecikmeler yaşanabiliyor. O nedenle sizden ricamız uygun bir zamanda mutlaka ofislerimize doğrudan ziyaret etmeniz olacaktır. Yüz yüze görüşmelere daha fazla zaman ayırabilmekteyiz. Yurtdışı eğitim ve çalışma vizeleri zaman alabilmekte ve özellikle maddi durumla ilgili belgeler konsolosluklar tarafından sorulmaktadır. Bu nedenle görüşmelere gelirken eğitim durumunuz, kariyer durumunuz ve bankada bulunan para miktarını gösteren belgeleri de sunarsanız, çok daha hızlı çözümler üretebiliriz.

Anasayfa
Global Visions International Education

Global Visions International Education tüm gün boyunca online ve ofis görüşmeleri ile sizlere hizmet vermektedir.


Yapmanız gereken tek şey online yada yüz yüze görüşmenizin randevusunu önceden oluşturmanız. Lütfen ofis görüşmeleriniz ya da online görüşmeleriniz için randevu oluşturunuz.


Ocak, Mayıs ve Eylül 2024 dönemi için ÇOK ÖZEL FİYATLARLA DIL OKULLARI, ÇALIŞMA İZİNLİ DİPLOMA PROGRAMLARI, WORK AND STUDY, WORK AND TRAVEL, MAAŞLI STAJ kayıtlarımız ve YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERİNİN ÖZEL TÜRKİYE BURSLARIYLA GÜZ 2024 AKADEMIK KAYITLARI devam etmektedir.


Uzman danışmanlarımız sizlere aşağıdaki numaralardan telefon veya WhatsApp yoluyla destek vermekte, hem ofiste yüz yüze görüşme hem de çevrimiçi video kanalları ile görüşme yapmaktadır.


Work and Study ve Akademik Programlar hakkında detaylı bilgi almak için yapmanız gereken tek şey ofis yada online randevusu oluşturmak yada aşağıdaki numaralardan uzman danışmanlarımıza telefon yada WhatsApp ile ulaşmak.


Danışmanlarımızın uzmanlık alanlarını ve GSM/Whatsapp numaralarını aşağıda bulabilirsiniz . Dilerseniz yüz yüze yada online görüşme yapmak için kendileri ile direk iletişime geçebilirsiniz.


Türkiye'nin Her Yerinden Ulaşabileceğiniz Santral : 0212 244 25 72
Merkez Santral Hattı: +90 212 249 1981
Merkez Santral CEP Hattı (Sadece Aramalar için): +90 533 747 64 21
Merkez Whatsapp Hattı (Sadece Whatsapp Yazışmaları için):
+90 535 643 31 81 


Çalışma İzinli Programlar – Work and Study – Akademik Programlar- Dil Okulları- Yaz Okuları- Work and Travel – Maaşlı Staj Tüm Departmanlar için Randevu oluşturabileceğiniz Direk Santral Numaralarımız


GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


(İngiltere, Kanada, İrlanda, Malta, Amerika, Dubai, Avustralya Çalışmalı Diploma Programları, Work and Study , Dil Okulları , Yaz Okulları- İngiltere Childcare Programları)


GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


Akademik Üniversite Departmanı

 

GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


Yurtdışı Lise Departmanı

Güler Taylan Akar : +90 533 276 58 82


Work and Travel Work and Study Departmanı

Merkez Santral: 0212 244 25 72

Evrak Hatti(Sadece WhatsApp) : +90 507 388 4405


Global Vize Departmanı

Merkez Santral: 0212 244 25 72


ŞUBELERİMİZ

Ankara Şube – +90 541 571 03 90

Izmir Şube – +90 530 774 46 01

Antalya Şube – +90 242 316 48 87

Bodrum İrtibat - +90 535 643 31 81
İngiltere İrtibat - +44 7908 577897

Toronto - +1 437 830 07 28


TURSAB A grubu seyahat acentemiz uçak biletleri için:

Erkut Sahin - erkutsahin@globalvizyon.com


Muhasebe Departmani

Erkut Sahin - erkutsahin@globalvizyon.com


Ayrica mail adresimizden ya da web sitemizde yer alan başvuru formumuzdan da bizlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


E-mail : info@globalvizyon.com


Ön Başvuru Formu :globalvizyon.com/yurtdisi-egitim-ve-kariyer-programlari/




Hemen Bize Ulaş

Work and Travel Programları

Work and Travel Nedir?

Work and Travel (WAT); ABD Devlet Bakanlığı tarafından üniversite öğrencileri için düzenlenen, güvenilir bir kültürel değişim programdır. Bu program kapsamında ülkeye giden gençler, 4 ay süresince ülkede çalışabilir ve gezebilirler. Türkçe’ye “Çalış ve Gez” olarak çevirebileceğimiz program kapsamında öğrenci; yaz boyunca ABD’de 3 ay çalışıp ve 1 ay gezebilmektedir.Öncelikle belirtmek isteriz ki; Work and Travel bir tatil veya dil eğitimi programı değildir. Bu program; lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin kendi finansmanlarını sağlayarak, yeni kültürler keşfetmelerini, ufuklarını açmalarını ve yabancı dillerini geliştirmelerine olanak tanıyan, yeni farkındalıklara açılan bir penceredir.

Work and Travel’da Öğrencinin Motivasyonu ve Beklentilerinin Önemi:
Programdan maksimum fayda sağlamak için akıllardan çıkarılmaması gereken konular vardır. Bunları katılımcıya düşen ve acenteye düşen görevler olarak 2’ye ayırabiliriz. Programa katılacak öğrencilere düşen en önemli görev;  program hakkında detaylı bir araştırma yapmaları ve programı en iyi şekilde anlamalarıdır. Work and Travel’ın sadece seyahat, tatil ya da eğitim programı olmadığını aklına kazıyan öğrenci programdan maksimum fayda sağlar. Katılımcı; haftanın 5 günü, günde 8 saat çalışacağını ve iş hayatında yaşanan sorunlarla karşılaşabileceğini unutmamalı ve motivasyonunu buna göre yapmalıdır. Yanlış beklentilerle yola çıkan öğrenci aradığını bulamadan geri dönebilir. Kendini programa hazırlayan, araştıran, bu tecrübeyi yaşayanlardan bilgi alan, çalışma ve kendini geliştirme motivasyonuna sahip, sosyalleşebilen öğrenci ise hayatı boyunca unutamayacağı bir tecrübe ve gelişimle ülkesine döner.

Work and Travel’da Sponsor ve Acente Seçimi:
Öğrenciler programı en iyi şekilde kavradıktan ve gitme kararı aldıktan sonra en önemli konu ise doğru yetkili sponsorun seçilmesidir. Work and Travel ile ilgili olumlu olduğu kadar olumsuz da pek çok hikaye dinlemiş olabilirsiniz. Bu olumsuz hikayelerin büyük bir çoğunluğu öğrencilerin yanlış aracılarla Amerika macerasına atılmalarından kaynaklıdır. Doğru kişilerle diyalog içerisinde olmak Work and Travel maceranızı en sorunsuz şekilde atlatmanız için kilit noktadır. 

Global Vizyon olarak uzun yıllara dayanan tecrübe ve bağlantılarımızla katılımcı öğrencilerin Amerika’da herhangi bir sıkıntı yaşamaması adına yoğun bi çaba gösteriyoruz. Work and Travel’da kötü tecrübelere sahip olanların pek çoğunun; çalışacakları işyeri ile önceden iletişime geçirilmemesi, yapacakları işi ve kimlerle çalışacakları hakkında bilgilendirilmemeleri, konaklama yapacakları alanların belirlenmemiş olmasından kaynaklı olduğu tespit edilmektedir. Bu da bu kişilerin yanlış aracılarla çalıştıklarının göstergesidir.

Global Vizyon; öğrenciler için Work and Travel programı kapsamında iş fuarları düzenleyerek, öğrenci ve işverenleri bir araya getirir. Öğrenci ABD’ye gitmeden önce iş listesini inceler, çalışabileceği alanları belirler, işverenleriyle birebir ya da Skype üzerinden görüşür ve işini seçip çalışmaya hazır bir şekilde yolculuğuna başlar. Çalışacağı şirketin konaklamasını karşılayıp karşılamayacağını bilir. Buna göre öğrenciye konaklama önerileri sunulur. En önemlisi ABD’ye giderken ellerinde bulunan kontratlarda iş ve konaklama yapılacak yer sözleşmede yer alır. Bu da sorunsuz bir Work and Travel deneyimi yaşanmasını sağlar. 

Neden Work and Travel Programına Katılmalısınız?
Work and Travel düşük maliyetlerle yeni deneyimler kazanmanızı sağlar.
Katılımcılara iş ve konaklama garantisi verilir.
Amerika’da macera dolu, unutulmaz bir yaz geçirirsiniz.
İngilizcenizi geliştirirsiniz ve bu konuda güveniniz artar.
Özgeçmişinizi zenginleştirir, uluslararası bir iş deneyimi ve referans katarsınız.
İş deneyimi ve çalışma disiplini kazanırsınız.
Uluslararası firmaların çalışma biçimlerini öğrenirsiniz.
Çok kültürlü bir ortamda yaşayarak yen kültürler tanır, kendi kültürünüzü tanıtırsınız.
Çalışma ve kazancını yönetme becerileriniz gelişir.
Tutumlu bir gençseniz ülkenize para biriktirerek dönerseniz.
Mezun olduktan sonra yurt dışında yüksek lisans ve doktora yapmak istiyorsanız, bu araştırmaları yerinde
yapabilirsiniz.

Devamını Oku

Eğitim Programlarımız

Tüm Ülkeler
Tüm ülkeler
İngiltere
Amerika
Kanada
İrlanda
Malta
Japonya
Rusya
Çek Cumhuriyeti
Estonya
Malezya
Dubai
Finlandiya
İsviçre
İsveç
Çin
Avusturya
Yeni Zelanda
İspanya
Fransa
İtalya
Polonya
Avustralya
Almanya
Litvanya
Romanya
Macaristan
Danimarka
Kore
İskoçya
Singapur
Hollanda
Work & Travel

Amerika'ya Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler

Work and Travel (WAT) başvurunuzu yapıp, işinizi seçtikten, vize prosedürlerini tamamladıktan sonra ABD’ye gitmeye ve maceranızı başlatmaya hazırsınız demektir. Peki ABD’ye gitmeden önce neler yapmanız, nelere dikkat etmeniz gerekiyor merak ediyorsanız anlatacaklarımızı detaylıca dinlemenizi öneriyoruz. Work and Travel her aşaması detaylıca planlanması ve ayrıntılara dikkat edilmesi gereken bir programdır. Bu program kapsamında öğrenciye de acenteye de düşen önemli görevler vardır. Bir öğrenci ABD’ye gitmeden önce WAT programının mantığını kavramalı, acente ise öğrencinin bu mantığı kavramasına yardımcı olmalıdır. 

Global Vizyon uzun yıllara dayanan tecrübesi ile öğrencilerin WAT macerasını en sorunsuz şekilde yaşamaları için detaylara önem vermektedir. Global Vizyon, öğrencilerin; başvuru, iş seçme ve vize süreçlerini en sorunsuz şekilde atlamalarını sağladıktan sonra ABD’ye gidişlerinden önce oryantasyon sürecini başlatır. Öğrenciler oryantasyon süreçlerinin sonunda işleri, ABD’de yaşam ve diğer pek çok detaya dair bilgi sahibi olur ve ülkeye hazırlıklı bir şekilde gider.

Türkiye Oryantasyonu:
Öğrenciler, ABD'ye gitmeden yaklaşık bir ay önce Oxford House ve Global Vizyon ekibi ile AAG temsilcilerinin İstanbul’da düzenledikleri oryantasyona davet edilir. Oryantasyonun amacı, öğrencinin program ve işleyiş hakkında kapsamlı bilgi edinmesini sağlamaktır. Oryantasyon kapsamında öğrenciye; ABD’ye ayak basmasından Türkiye’ye dönene kadar neler yapması gerektiği konusunda detaylı bilgi verilir. Öğrenci ABD’de karşılaşacağı her türlü sorun ve konu hakkında önceden bilgi sahibi olur. Öğrencilerin Amerika'ya gitmeden önce yapmaları gereken birkaç işlem vardır. Bunların başında yapacakları online oryantasyon gelir. Vize onayını ve uçak biletini alan öğrenci ABD'ye gitmeden önce zorunlu AAG Oryantasyonunu yapmalıdır. Online oryantasyon şu şekilde yapılır:

Öğrenci; AAG ve Global Vizyon WAT’ın kendine göndereceği linkten AAG ID ve DS-2019 Numarası ile profiline girer. Açılan siteden ABD’ye ineceği uçağın numarası, tarihi, saati, hava alanını ve vize tarihini girer. Bunları dışında istenen bilgiler varsa öğrenci bu alanları da doldurmalıdır. AAG'nin e-posta adresine gönderdiği linki açar (http://www.allianceabroad.com/summer-work-travel-participant-orientation/) Öğrenci; bilgileri okur, videoyu izler ve gerekli belgeleri indirir. Adı soyadı, AAG ID, DS-2019 numarası, e-mail ve tarih kısımlarını doldurur. Pre-Orientation Quizini çözer.  Pre-Orientetaion testi öğrenci vize onayını aldıktan sonra yapılması gereken, amacı öğrencilere program süresince bilgi sahibi olmaları gereken konuları öğretmektir. Bu sebeple tüm okumaları ve testi öğrenme motivasyonuyla yapmanız gerekmektedir. Testeki sorulara doğru cevapları vermeden bir sonraki soruya geçememeniz bu yüzdendir. Doğru cevapladığınız her soruda bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. 

 Amerika'ya Gitmeden Önce Kontrol Etmeniz Gerekenler:
- Vize ve çalışma izninizdeki tüm bilgilerin pasaportunuzla aynı olması,
- AAG Oryantasyonunuzu tamamlamanız,
- Konaklama yapacağınız yer ile iletişime geçip, geliş tarihiniz hakkında bilgilendirmeniz,
- Tüm önemli evrakların 3 fotokopisini çekip, bir kopyayı Türkiye’de bırakıp, iki kopyayı yanınıza almanız,
- ABD’de size gerekecek tüm telefonları, e-posta adreslerini not etmeniz,
- Gitmeden 24 saat önce I-94 formunu https://i94.cbp.dhs.gov/I94/request.html sitesinden doldurmanız ve çıktısını almanız,
- Hava alanında size gerekecek tüm belgeleri yanınıza almanız gerekmektedir.
 I-94 formu bazı hava yollarında ya da ABD gümrük kontrolünden önce de yolculara verilir. Formu dolduramazsanız bu şekilde temin edebilirsiniz. Fakat önerimiz işi şansa bırakmadan 24 saat önceden formu internetten doldurmanız yönündedir.

Hava Alanında Yapmanız Gerekenler:
ABD’ye giriş yaparken yanınızda olması gereken belgeler:
- İçinde J-1 vizesinin olduğu pasaportunuz
- Çalışma İzni | DS-2019
- SEVIS ödendi belgesi
- İş Sözleşmesi (Job Offer)
- Sigorta Kartı
- Sponsor Mektubu

Bunların dışında yanınızda olması gereken belgeler:

- Konaklama yapacağınız yerin adresi, konaklayacağınız yerin sorumlusunun iletişim bilgileri ve nasıl gideceğine dair bilgi.
- AAG’ye 24 saat ulaşılabileceğiniz telefon numarası: 1-866-622-7623
- İş yerinizin bilgisi ve adresi

Hava Alanı ve Gümrük Kontrolü:

Uçuş saatinizden yaklaşık 3 saat önce havaalanında olmalısınız.
Havalimanına gittiğinizde güvenlik ve bagaj kontrolünün ardından, check-in ve pasaport/gümrük kontrolünden geçeceksiniz.
Bu noktalardan geçişler uzun sürebilir bu yüzden havalimanına erken gitmeniz önem taşımaktadır. Güvenlik ve pasaport geçişleri sırasında evrak ve belgelerinizi memurlara göstermeniz gerekmektedir. Bu geçişlerde evraklarınızı bir yerde unutmamaya dikkat ediniz.
Yurtdışına çıkarken her vatandaş yurtdışı çıkış harcı yatırmalıdır. Gümrük kontrolüne girmeden önce 15 TL’lik yurtdışı çıkış harcınızı havalimanı içerisinden yada 1-2 gün önce bankalardan yapabilirsiniz.
Türkiye’de Başlayıp, ABD’ye Gidildiğinde Tamamlanması Gereken İşlemler

SEVIS Check-in İşlemi
“Student and Exchange Visitor Information System” öğrenci ve değişim programları ile ABD’ye gelen ziyaretçilerin doğru ve güncel bilgilerinin kaydedildiği bir internet sistemidir. ABD'ye Work and Travel Programı ile gelmek isteyen herkes bu sisteme kayıt olmak zorundadır.
SEVIS kaydı Global Vizyon danışmanız tarafınan yapılır fakat öğrenci ABD’ye giriş yaptığında SEVIS Check-in işlemi yaparak bu sistemi aktif hale getirmelidir. Bu işlem DS-2019 Çalışma İzninde yazan iş başlangış tarihinden sonraki 1 hafta içerisinde tamamlanmalıdır. Konu hakkında detaylı bilgiye Program Maliyetleri – SEVIS Nedir? Asla unutulmaması gereken nokta SEVIS Check-in işlemi ABD’de bulunulan süre boyunca her ay tekrarlanmalıdır.

Sosyal Güvenlik Numarası | Social Security Number Alınması:

Social Security Number (SSN) sosyal güvenlik numarası  demektir. SSN numarası Türkiye’deki TC kimlik numarası gibi düşünülebilir. Tüm SSN’ler kişiye özeldir. Amerika’da SSN alındığında bu numara ömür boyu kullanılacak, bir daha Amerika’ya gidilmeyecek olsa bile bu numara kişiye ait olarak kalacaktır.

WAT programına katılan her öğrenci Amerika’da çalışacağı için sigortalı olmak zorundadır. SSN’ sahip olmayan öğrenci ABD’de yasal olarak çalışamaz. 

Social Security Card nasıl alınır? 

ABD’ye ayak basar basmaz SEVIS Check in işlemi yapılmak zorundadır. SEVIS Check-in işlemi yapılmadan SSN başvurusu yapılamaz.

SEVIS Check-in işlemi yapıldıktan yaklaşık 10 gün sonra öğrencinin ABD’deki durumu aktif olur. Durumu aktife geçen öğrenci; Durumu aktif olan öğrenci; pasaportu, çalışma izni, SSN formu, sponsor mektubu, I-94 formu ve kimliğiyle en yakın Social Security ofisine giderek başvurusunu yapar. 

SSN kartı hemen verilmez fakat başvuru yapıldığına dair konfirmasyon bilgileri bulunan bir kağıt verilir. Bu kağıtla birlikte ABD’de yasal olarak çalışılabilmektedir. 

SSN kartının aslı da 1 ile 4 hafta içerisinde öğrencinin ikamet ettiği adrese gönderilir.

Devamını Oku

Yararlı Bilgiler

Farklı Bir Ülke Farklı Bir Kültür
Farklı bir ülke ziyaret edildiğinde, farklı milletten insanlarla etkileşime geçildiğinde onların kültürlerine özen göstermek, saygı duymak ve belirli toplumsal kurallara uyma gereklidir. Work & Travel programının kısa süreli bir tatil programı olmaması, ABD’de 4 ay boyunca yaşanacak, çalışılacak ve insanlarla etkileşime girilecek olunması dikkate alındığında gidilen ülkeye ve o ülkenin kültürüne uyum sağlanmasının ne kadar önemli olduğu anlayacaksınız. Amerika’ya gitmeden önce bu ülkenin kültürünü ne kadar inceler, ne kadar iyi anlar ve sindirirseniz ülkede yaşadığınız süre boyunca o kadar az sıkıntı çeker ve ortama hızlı bir şekilde uyum sağlarsınız. Amerika’da yaşayan kişiler hakkında kısa bilgilere sahip olmanız önemlidir. Her kültürün kendine özgü jestleri, mimikleri, hitap tarzları ve davranış biçimleri vardır. Ülkenizde çok doğal karşılanan bir davranış ABD’de oldukça garip algılanabilir.

Amerika'da yaşayan insanlar ve hayat tarzlarıyla ilgili bilmeniz gereken birkaç şey şu şekildedir:
- Mesafe Önemli, El Şakası Asla: Amerika'da insanlarla konuşurken her zaman aranızda bir mesafe bırakın. Ne kadar samimi olursanız olun karşınızdakine yaklaşmak ya da dokunmak Amerikalılar için tehdit anlamına gelir. El şakası, omza dokunma gibi temaslar kurmayın.
- Selamlaşma ve Hitap: Selamlaşma çok samimi olmadığınız sürece her zaman tokalaşma şeklinde olmalıdır. Teşekkür ederim, pardon ve lütfen gibi sözcükleri her fırsatta kullanılır ve sizden de kullanmanız beklenir.
- İş ve Özel Hayat Birbirinden Ayrılır: Sosyal hayatta ne kadar samimi olursanız olun iş hayatında herkes her zaman disiplinle çalışır ve bundan asla taviz verilmez. Size çok yakın davranan bir kişinin iş yerinde size uzak davranmasını kişisel algılamayın.
- Hiyerarşi Yaşa Bağlı Değildir: İş yerlerinde yaşa bağlı bir hiyerarşi olmaz, bu sebeple 16 -17 yaşlarında bir müdürünüz olabilir. Müdürünüzün küçük yaşta olması sizden disiplinli bir çalışma beklemesini engellemez.
- Temizlik ve Kişisel Hijyen: Çevre temizliğine ve kişisel hijyen çok hassas konulardır, bu konulara dikkat etmenizi tavsiye ederiz. WAT kapsamında çalışacağınız işler hizmet sektörüyle ilgili olduğundan kişiler arası iletişiminiz yüksek olacaktır. Bu da çevre ve kişisel hijyeninize daha fazla önem göstermenizi gerektirmektedir.
- Bahşiş Vermek Zorunluluktur: Maaşlarını bahşiş ile kazanan insanlara bahşiş vermek zorunluluktur. Bu çalışacağınız işlerde size bahşiş verilmesini gerektirir. Aynı zamanda iş dışında gideceğiniz mekanlarda siz de bahşiş bırakmak zorundasınız.
- Fazla Samimiyet Hoş Karşılanmaz: Küçük çocuklara aşırı sevgi gösterilerinde bulunmak da tehdit olarak algılanabilir. Türkiye’de sokakta gördüğünüz, yan masanızda oturan bir çocuğa sevgi gösterisinde bulunmak normal karşılanırken ABD’de durum böyle değildir. Çocuklara ailesinin izni olmadan dokunulamaz.
- Kimlik ve Pasaport Zorunluluğu: Yanınızda her zaman kimlik ya da pasaport bulundurmalısınız. Bar ve restoranlara girerken her zaman kimliğiniz sorulur.

Rahat Bir WAT Geçirmeniz İçin Küçük Tüyolar:
- Detaylı bir araştırma yapın. WAT programıyla ABD’ye gitmeden önce detaylı bir araştırma yapın. Danışmanlarınızın size verdiği bilgiler haricine internetten ve yakın çevrenizden WAT deneyimi olan kişilerle irtibata geçin. Gideceğiniz şehir, çalışacağınız iş yeri, konakladığınız mekanda bulunan ve burada WAT deneyimini yaşayan kişilere internetten ulaşabilir, onlardan bilgi alabilirsiniz. Bazen küçük bir detay bile maddi-manevi büyük kazanımlar sağlamanız için gerekli kapıları aralayabilir.
- ABD’deki ilk günlerinizde WAT programı için ABD’de bulunan arkadaşlarınızla görüşmeniz olumlu olacaktır. WAT süreciniz boyunca sürekli olarak  Türk grup içinde bulunmanızı; İngilizcenizin gelişmesini engelleyeceği ve farklı kişilerle iletişime geçmenizi engelleyeceğinden pek önermiyoruz. Fakat maceranızın ilk günlerinde karşılacağınız zorluklarla ilgili aynı dili konuştuğunuz insanlarla dertleşmeniz iyi gelecektir. Bu yüzden WAT kapsamında ABD’ye giden birkaç arkadaşınızla ortak bir whatsapp grubu kurabilir, deneyimlerinizi birbirinizle paylaşabilirsiniz.
 - ABD’ye gitmeden önce işvereninizle ve konaklama yapacağınız yerle iletişime geçin. ABD’ye gitmeden önce işyerinizi aramanız, işinizi kontrol etmeniz, geliş tarihiniz hakkında bilgilendirmeniz hem kötü bir sürprizle karşılaşmanızı engeller hem de işvereninize çalışma konusunda duyduğunuz motivasyonu göstermenize olanak sağlar.
- Güleyüzlü, canlı, hareketli ve pozitif olun. Çalışacağınız işleriniz himet sektöründe olduğundan dolayı güleryüzlü ve pozitif olmanız büyük önem taşır. Kendinizden pay biçin… Bir mekana gittiğinizde omuzları çökmüş, asık suratlı, motivasyonsuz ve yavaş birinden mi hizmet almak istersiniz yoksa tam tersi mi? Unutmayın güleryüzlü ve pozitif tutumunuz Amerika’da çevrenizi geliştirmenizde, kendinizi yaşadığını yere ait hissetmenizde ve ek maddi kazanç sağlamanızda yardımcı olacaktır.
- Kendinizi geliştirin… Amerika’da yaptığınız tek şey işyerinizden konaklama yapacağınız mekana gidip gelmek olmasın. Sosyalleşin… İş arkadaşlarınızla, oda arkadaşlarınızla iletişime girin. Her yeni insan hayata bakış açınızın bir parça daha gelişmesine olanak sağlayacaktır. Dışarı çıkın, işinizden arta kalan zamanlarda yakın mekanlara geziler yapın, yeni kültürden insanlar tanıyın, yeni hobiler edinin, spor yapmaya en azında yürüyüşlere vakit ayırın. Unutulmaz bir deneyim yaşamak için sadece 4 ayınız var, ertelemeyin, üşenmeyin, motivasyonunuzu yüksek tutun.
- Danışmanlarınızın size verdiği bilgileri, asla unutmayın diye altını çizdiği konuları, yanınızdan ayırmamanız gerken evrakları bir yere not edin. Aylık olarak yapmanız gereken işlemleri telefonunuzun hatırlatma kısmına kaydedin. Pasaport, çalışma izni… vb gibi evraklarınızı asla ve asla yanınızdan ayırmayın. Danışmanlarınızın size verdiği her bilgi hayati önem taşımaktadır. Önemseyin!
- ABD’deki işinizde bir öğrenci için oldukça iyi meblağlarda para kazanacaksınız. Özellikle TL bazından bakıldığında Türkiye’de gireceğiniz ilk işte alamayacağınız paraları kazanabilirsiniz. Dikkatli olun! Paranızı dikkatli ve tutumlu harcayın. Seyahat sürecinizde istenmeyen kazalar, hastalıklar gibi durumlarla karşılaştığınızda paranıza ihtiyacınız olacaktır. 3 aylık çalışma sürecinde paranızı tutumlu harcayın ki seyahat sürecine geçtiğinizde size rahat rahat yetecek paranız olsun.

Devamını Oku
  • Work and Travel Seçenekleri

    Work & Travel (WAT) Programında ihtiyaç ve isteklerine en uygun programı bulabilirsin… Tek tip bir programa bağlı kalmak zorunda değilsin… İstersen eğitim destekli, istersen staj destekli program seçeneklerine dahil olabilirsin… İşte alternatifler…

    Standart WAT

    Standart WAT dünya üzerinden en çok tercih edilen programdır. Bu program kapsamında öğrenciye iş ve konaklama garantisi verilir. Öğrenci Aralıkk, Ocak ve Şubat aylarında tarafımızca düzenlenen ‘İş Fuarları’nda Amerikalı işverenleriyle yüz yüze görüşme imkanı bulurlar. İşverenlerin fuara katılamaması durumunda mülakatlar online şekilde gerçekleştirilir. İşvereniyle görüşen, işini detaylıca öğrenen, kaç para kazanacağını bilen öğrenci işe kabulünün ardından ABD’ye gittiğinde nerede konaklayacağını da öğrenir. Sonuç olarak standart programı tercih eden öğrenciler iş ve konaklama garantisiyle ülkeye giriş yaparlar.

    Premier WAT

    Bu program donanımlı öğrencilerin en popüler işlerde çalışmasına olanak sağlayan bir seçenektir. Okul  kapanış tarihleri 15-31 Mayıs aralığında olan ve İngilizce seviyesi ileri düzeyde olan gençler ABD’deki en popüler işleri seçebilirler. Amerikalı işveren için çalışmaya başlama tarihleri ve yabancı dilin iyi olması önemli bir konu olduğundan bu kriterleri karşılayan öğrenciler daha popüler işlere alınırlar.

    Edu WAT

    Work and Travel üniversite öğrencilerine yönelik bir program olduğundan dolayı kimi öğrenciler eğitimlerine de devam edebilecekleri alternatifler aramaktadır. Bu öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayan program kapsamında öğrenciler Amerika yada başka ülkelerdeki yüksek lisans, sertifika, dil eğitimi ve staj gibi seöenekler konusunda bilgilendirilirler. Öğrenci Work&Travel öncesi ve sonrasından yurtdışı eğitim danışmanından danışmanlık almaya devam eder. Öğrenci programın ‘work’ kısmını tamamlayıp ‘travel’ seyahat kısmına geçtiğinde ABD’Nin büyük şehirlerinde yarı zamanlar dil kursuna katılabilir.

  • Work and Travel Seçenekleri

    Cultural WAT
    3 ayı çalışma 1 ayı seyahat şeklinde planlanan Work & Travel’ın seyahat kısmında iyi bir gezi planı yapılması gerekmektedir. Pek çok öğrenci çalıştığı süre zarfında program yapmaya özel zaman ayıramaz bu sebeple öğrencilere ekonomik geziler düzenleyen kurumlar vardır. Global Vizyon öğrencileri bu gezi planlar hakkında bilgilendirir. Bu seçenek sadece ABD’yi kapsamaz. Dileyen öğrenci Work&Travel sonrası tatilini Avrupa’da değerlendirerek 2-4 hafta arası ekonomik bir tur yapabilir.

    Professional WAT
    Work and Travel öğrencilere uluslararası bir iş deneyimi kazandıran ve CV’lerine artı bir özellik katmalarına olanak sağlayan bir programdır. Üniversitelerin Turizm – Otelcilik, İşletme ve İktisat gibi bölümlerde okuyan öğrenciler için staj yapmak zorunludur. Zorunllu stajını yurtdışında değerlendirmek isteyen öğrenci ABD’de yada farklı bir ülkede staj da yapmak isterse Global Vizyon bu programda onlara alternatifleri sunar. 

    Self – Placement WAT
    Öğrenciler Amerika’daki işini ve konaklamasını ayarlama imkânına sahipse programa Self-Placement WAT seçeneğiyle katılabilir. Program ücreti %40 oranında düşer.

  • Alışveriş

    Amerika için alışveriş cenneti diyebiliriz. Elektronikten tekstile, kozmetikten ayakkabıya kadar pek çok ürüne cazip fiyatlarla ulaşabilirsiniz. Ülkemizde oldukça yüksek fiyatlara satılan pek çok marka ABD’de oldukça uygun fiyatlara bulunmaktadır. WAT maceranızın seyahat kısmında kazandığınız parayla oldukça ekonomik alışveriş yapabilirsiniz.

    WAT programının çalışma süresine evinizde kendi yemeğiniz yapmak isteyebilir yada günlük market alışveriş ihtiyacınız olabilir. Bu ihtiyaçlarınız için Walmart, Kmart, Target, Lowes, Sears gibi büyük süpermarketlere gidebilirsiniz. Bu marketler oldukça kapsamlıdır, Türk yemeklerinde kullanılacak spesifik malzemelere bile ulaşabilirsiniz. Bu yüzden yiyecek alışverişinde herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Kozmetik ve medikal ihtiyaçlarınızı CVS, Ride Aid mağazalarından karşılayabilirsiniz. Bu mağazalar hemen hemen her mahallede bulunmaktadır.

    Elektronik, kıyafet, kozmetik alışverişleriniz için gidebileceğiniz pek çok büyük mağaza bulunmaktadır. Dünyaca ünlü markaları ekonomik fiyatlara almak isteyenlerin tercihi şehirdışlarından bulunan outlet mağazalardır. Önerimiz gittiğiniz şehirlerde bulunan outlet mağazalara göz atmanızdır.

    TJ Maxx, Marshalls, Ross, Century 21, Macy’s gibi mağazaların web sitelerinden ve gideceğiniz şehirlerin yakınlarında bulunan outlet mağazalardan alışveriş yapabilirsiniz. www.bestbuy.com, www.target.com, www.rossstores.com www.circuitcity.com, www.walmart.com 

  • Vergi Kesintisi ve İade

    WAT programına başvurduğunuzda ülkede çalışma iznine sahip olduğunuzu ve adınıza bir Sosyal Güvenlik Numarası (SSN) çıkartıldığını daha önceki başlıklardan biliyorsunuz. Aldığınız bu çalışma izni ve sosyal güvenlik numarası; ABD’nin kanunları ve güvencesi altında yasal olarak çalışmanızı sağlar. Ülke çatısı altında çalışan her birey, maaşından devlete vergi ödemek zorunda olduğundan WAT katılımcıları da bu kurala uymak zorundadır.WAT katılımcılarının maaşlarından yaklaşık yüzde 10’luk bir kesinti yapılır. Bu kesintiler Federal Income Tax, State Income Tax (her eyalette yoktur) ve City Income Tax (her eyalette yoktur) vergileridir. Bu vergiler haricinde kesinti yapılamaz. Eğer Social Security&Medicare Tax (FICA) ve Federal Unemployment Tax (FUTA) kesintilerinin yapıldığını görürseniz işvereninize konuyu bildirmeniz gerekmektedir. Vergi kesintileri için işvereniniz sizden W4 formu doldurmanızı isteyecektir. Bu formu nasıl dolduracağınıza dair bilgileri danışmanınızdan edinebilirsiniz.ABD’de çalıştığınız süre boyunca maaşınıza yüzde 10’luk bir vergi kesintisi yapılır. Fakat ABD vatandaşı olmadığınızdan dolayı Türkiye’ye geri döndüğünüzde bu vergi kesintisinin yüzde 80’ini geri alabilirsiniz.

    Vergi kesintinizi geri almak için yanınızda belgeleriniz olmalıdır. O belgeler;

    Pasaport
    Pasaportun J1 vize sayfası
    Social Security Card (SSN)
    DS 2019 Belgesi
    Son maaş çeki (İş yeri son maaş çekini alamayan öğrenciler birkaç ay sonra gerekli W2 formunu işverenden ister ya da işveren yollar) Bu evrakların kaybolma olasılığına karşı her birinin fotokopisini ya da fotoğrafını çekip saklarsanız vergi iadesi alımında herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

  • Aylık Kazançlar

    Work & Travel programına katılan öğrenciler çalıştıkları şirketlerde asgari ücret üzerinden maaş alırlar. Kazançlar saatlik olarak hesaplanır ve maaşlar haftalık yada iki haftada bir olarak pay-check’lerle ödenir. Asgari ücret eyaletler arasında değişiklik gösterir. Saaatlik ücretler 7 – 10  USD arasında değişir. Garson olarak çalışıldığı takdirde saatlik ücret 2.15 USD’a düşer fakat ABD’de bahşiş kültürü olduğundan dolayı bahşişler hesaba dahil edildiğinde saatlik ücret asgari ücretin üzerine çıkar. Katılımcı günde ortalama 8 saat, haftada ise ortalama 35 - 40 saat çalışabilir. 40 saat üzeri çalışıldığında yani mesaiye kalındığında saatlik ücretin 1.5 katı maaşlara yansıtılır. Aylık kazanç çalışma saatine göre ortalama 1000 - 3000 Dolar arasında değişmektedir. Kazançlar hakkında en doğru bilgi Global Vizyon danışmanlarından öğrenilebilir.

  • Lokal Koordinatör

    Work and Travel programıyla ABD’ye giden öğrenci, herhangi bir sorun yaşadığında bunu tek başına halletmek zorunda değildir. ABD Devlet Bakanlığı tarafından yetkilendirilen AAG; ABD’ye giriş yapan her öğrenciye 7 gün 24 saat ulaşabilen bir danışman atar. Bu danışman öğrenci Amerika'ya gitmeden önce iletişim bilgilerini mail yoluyla ulaştırır. İş ve konaklama konusunda herhangi bir sorun yaşayan öğrenci danışmanına ulaşarak nasıl bir yol izlemesi gerektiğini öğrenir. AAG’nin atadığı danışmanın yanı sıra Global Vizyon’un Türkiye ofisinden Türkçe konuşan bir danışman öğrencilere sorunlarında yardımcı olmak adına ABD’de bulunur. Bu hizmet Global Vizyon’a özel bir hizmettir. Öğrencilerin kendi ana dillerini konuşabildikleri bir danışmana sahip olmaları WAT süreçlerini çok daha rahat bir şekilde geçirmelerine olanak sağlar.

  • Vize İşlemleri

    Work and Travel (WAT) programıyla ABD’ye giden öğrenciler J1 vize kategorisinde yer alırlar. Bu kategori ABD’de değişim programlarına katılmaya uygun görülen adaylara özel hazırlanan bir vize türüdür. J1 vizesi 15 Mayıs-1 Ekim tarihleri arasında WAT programıyla ABD’de çalışmak isteyen gençlere 3 ay çalışma, 1 ay da seyahat izni tanıyan bir vizedir. Wat programına katılmaya karar verip, ön kaydınızı yaptırdıktan ve işinizi seçtikten sonra vize başvurunuz için hazır duruma gelirsiniz. Global Vizyon’un deneyimli danışmanları WAT programının her aşamasında olduğu gibi vize aşamasında da en büyük yardımcınız olacaktır. Vize sürecinde yaşayacaklarınızı adım adım aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz; WAT programına kayıt olan öğrenci işe kabulünden sonra vize başvurularını başlar. Global Vizyon’un vize departmanından temin edilebilen vize başvuru formu öğrenci tarafından doldurulur. Form kolaylıkla doldurulabilir, eğer anlaşılmayan bir nokta varsa Global Vizyon danışmanları yardımcı olacaktır. Vize için 5x5 ölçülerinde biyometrik fotoğraf çektirilir. Fotoğrafın boyutları başvuru esnasında büyük önem taşır. Kriterlere uymayan fotoğrafla başvuru yapıldığı takdirde süreç uzar. Bu sebeple danışmanın iyice dinlenmesi ve fotoğrafın özelliklerinin ne olacağı konusunda net olunması gerekir. Fotoğrafın kesinlikle son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Fotoğrafçıdan çekilen biyometrik fotoğrafların dijital kopyası da istenmelidir. Form ve fotoğraf işlemleri tamamlandıktan sonra bu belgelerin dijital formatları Global Vizyon ofisine gönderilir. Vize danışmanı, öğrencinin online başvuru formunu olan DS-160’ı doldurur. Vize görüşmesi için gerekli evrakları tamamlar. Öğrenci ya kredi kartı bilgileriyle vize ücretini öder ya da vize danışmanından alacağı özel bir numara (MRV Kodu) ile Akbank’a vize ücretini yatırır. Vize danışmanı konsolosluktan öğrencinin vize randevusunu alır. ABD vizesi alırken konsolosluğa gitmek ve yüzyüze görüşme yapmak mecburidir.  Öğrenci Global Vizyon’un vize departmanından sıraya konmuş evraklarını alır ve  vize danışmanı vize  görüşmesi  ile ilgili öğrenciye ayrıntılı bilgi verir.

  • Vize Evrakları:

    ABD Konsolosluğu’nda vize görüşmesine giderken yanınızda bulundurmanız gereken evraklar;

      • Pasaport
      • Biyometrik fotoğraf
      • DS-160 Formu
      • DS-2019 belgesi | Çalışma İzni
      • Sponsor mektubu
      • SEVIS I-901 ücreti ödeme belgesi
      • Ağzı mühürlü kapalı zarfta transkript
      • Öğrenci Belgesi
      • Vize ücreti ödeme makbuzu

    Yukarıda bahsedilen tüm evraklar Global Vizyon danışmanınız ile birlikte hazırlayacaksınız. Bu yüzden bilmediğiniz evraklar varsa bu konuda sıkıntı yaşamayın çünkü ön kaydınızın ardından danışmanınız tüm gerekli ve önemli bilgileri paylaşacak, her birini detaylıca anlatacaktır.
    Vize görüşmenizden önce en önemli evraklarınız olan Çalışma izni, SEVIS ve DS-160 Formunuzu Global Vizyon ofisinden almanız gerektiğini unutmayın.
    Yukarı da istenen belgelerin dışında çalışma süreciniz sona erip seyahat sürecinize başladığınızda ne gibi planlar yaptığınıza, finansmanınızı nasıl sağlayacağınıza, ailenizden destek alıp almayacağınıza dair destekleyici evrakları yanınızda götürebilirsiniz. Örneğin ailenizden destek alacaksanız masraflarınızı karşılayacak kişinin banka hesap bilgileri, maaş bordrosu, emeklilik evrakları, finansal evrakları götürülebilir. Bu belgeler isteğe göre verilecektir o yüzden eğer bu evrakları temin edemeyecek durumdaysanız bu vize sürecinizde bir sıkıntı yaratmakaycaktır. Ayrıca daha önce ABD vizesi aldıysanız, vizenizin yer aldığı eski pasaportunuzu da evraklar arasına dahil edebilirsiniz.

    Vize Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler:
    Her vize görüşmesi farklı şekilde gelişir. Fakat mülakat yapacağınız yetkilinin vize vereceği kişilerden beklentileri hemen hemen birbiriyle aynıdır. Bu sebeple vize görüşmesi sırasında temel olarak dikkat etmeniz gereken konuları size sıralayabiliriz,

  • Vize Evrakları:

    Mülakat Öncesi:
    - Her öğrenci vize görüşmesine gitmeden önce "İnsan Kaçakcılığıyla Mücadele Broşürünü" okumalıdır. Global Vizyon vize danışmanınız bu broşürü, görüşmeden önce size gönderecektir. Bu broşür ABD’nin yasadışı yollarla ülkede kalmaya çalışanlarla ilgili ne kadar katı kurallara sahip olduğunu göstermektedir. Bu broşürdeki kurallar ve uyarılarla ilgli bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
    - Vize görüşmenize size verilen saatten yarım saat önce, şık ve bakımlı bir şekilde gitmeniz olumlu olacaktır.
    - Konsolosluktan içeri girerek yüksek güvenlikli bir aramadan geçeceğinizden dolayı zorluk çıkarmaması adına çok fazla elektronik eşyayı yanınızda götürmemenizi öneririz.
    - Vize görüşmesi sırasında bekleme süreniz uzayabilir. Bu sebeple görüşmeye gideceğiniz gün için başka bir plan yapmamanızı öneririz.
    - Vize sıranızı beklerken saygılı bir şekilde beklemeli, uygunsuz hareketlerde bulunmamalısınız.
    - Konsolos güvenliği tarafından görüşme saaatiniz geldiğinde, adınız okunacak ve sizinle aynı saatte randevusu olanlarla birlikte sıraya girerek içeri davet alınacaksınız. Bu esanada görevlileri dinlemeli ve yönlendirmelerini dikkate almalısınız.
    - İçeriye alındıktan sonra camlı bir bölmeye evraklarınız teslim edecek ve sıra numarası alacaksınız. Banka sisteminde olduğu gibi küçük ekranlarda numaranız yandığı zaman yetkililerin yanına gideceksiniz. Ekranda numaranız 2 kere yanacak. İlkinde ABD’li bir memur kibar bir şekilde parmak izinizi alacak. Numaranız ikinci kez yandığında ise vize memuruyla görüşmeye gireceksiniz. 

    Mülakat Sırasında:
    - Vize yetkilileriyle yapılacak mülakat genellikle 1- 5 dakika arası sürer. Mülakat boyunca sadece İngilizce konuşulur. Bu sebeple görüşme öncesi pratik yapmanız önerilmektedir.
    - Mülakat esnasında güleryüzlü olmanız, tutarlı cevaplar vermeniz, pozitif tutumunuzu kaybetmemeniz gerkemektedir. Vize memuru size ABD’de çalışacağınız iş hakkında sorular soracaktır. Öğrencinin çalışacağı işi, gideceği eyalati ve konaklama yapacağı yeri çok iyi bilmesi gerekmektedir. Work&Travel’ın amacını bilmeyen, çalışacağı işten, gideceği eyaletten haberi olmayan bir öğrencinin vizesinin red cevabıyla geri dönmesi büyük bir ihtimaldir.
    - Mülakat sırasında yöneltilecek sorular arasında öğrencinin Türkiye’de okuduğu okul, bölümü, bölümün içeriği gibi sorular da sorulabilir. Bu tip sorulara hazırlıklı olmalısınız.
    - Mülakatın amaçlarından biri de temel İngilizce seviyenizi gözlemlemektir. Bu sebeple kişisel sorularla karşılaşabilirsiniz. Konsolos; yaşadığınız şehir, aileniz, hobileriniz, haftasonu planlarınız ve en sevdiğiniz renge kadar pek çok konuda sorular yöneltebilir. Unutmayın ki vize memuru görüşme sırasında sizden mükemmel İngilizce konuşmanızı beklemeyecektir. Hızlı, akıcı, mükkemel İngilizce konuşamıyorum, aksamalar yaşıyorum diye üzülmenize ve paniğe kapılmayın. Size sorulanları anlayabiliyor ve kısa da olsa cevap verebiliyor olmanız yeterli olacaktır. Mülakat esanasında istenilen tüm evraklar tam olmalı, gergin olmamalı, sorulan sorulara tutarlı cevaplar vermeli, güleryüzlü, pozitif ve güvenilir gözükmelisiniz. Bu şartlar altında vizenizin red edilmesi için herhangi bir neden yoktur. 

    Vize Reddi Ne Şekillerde Olur
    Global Vizyon danışmanları tarafından hazırlıklarınız yapılarak gideceğiniz görüşmede red cevabı almanız düşük bir olasılıktır. Tabi ki mülakat esnasında bireysel tutumunuz da önemlidir. Vize reddi 2 şekilde olur;
    - Direkt red (Kesin Red): Vize memurunun evraklarınız ve beyanlarınızdan tatmin olmaması durumunda ortaya çıkar. Şartlar ve evraklarda değişiklik yapabiliyorsanız, tekrar başvuru yapılabilirsiniz. Biraz zorlu bir sürece girildiğinin işaretidir.
    - Teknik red (Geçici red): Başvurunuz esnasında eksik evrak verdiyseniz, evraklarınız tamamlanana kadar vizeniz verilmez. Aslında bu durum red değilde evrakların tamamlanması için verilen bir süredir. Evraklarınızı tamamladığınız zaman vizeniz basılacaktır

  • Öğrencilere Tavsiyeler

    Work and Travel (WAT) programıyla ilgili tüm yazılarımızda vurguladığımız üzere bu program tatil, eğitim yada para kazanma odaklı bir program değildir. 

    Öncelikle programdan maksimum fayda sağlamak için:
    - Work&Travel Programı hakkında iyi bir araştırma yapılmalı ve program anlaşılmalı.
    - Work&Travel’ın seyahat yada eğitim programı olmadığı unutulmamalı.
    - Work&Travel’ın süresinin önceden belirlenmiş bir program olduğu ve sürenin uzatılamayacağı bilinmeli.
    - Program kapsamında günde 8 saatin çalışarak geçirileceği akıldan çıkarılmamalı.
    - İş hayatında ve kültürel oryantasyon sürecinde yaşanılacak problemlere hazırlıklı olunmalı.
     Paylaşımlı odalarda kalınabileceği unutulmamalıdır.

    Programın Sorunsuz Geçmesi İçin Tüyolar

    1) İş hayatı: Work and Travel (WAT)  programı kolay bir program değildir. Öğrenci çalışmak, İngilizcesini geliştirmek ve kültürel olarak zengileşmek için ABD’ye gider. Öğrenci yüksek tempoda, fiziksel olarak yorucu işlerde günde 8 saat çalışılmaktadır. İş yoğunluğuna göre mesaiye de kalma ihtimali vardır.
    Bu çalışma koşullarına dayanabilecek, çalışmayı seven ve çalışma sürecini göze alan öğrenciler bu programa başvurmalıdırlar. Öğrenci WAT programına katıldığında hem kültürel çevresi değişir hem de 3 aylık süre boyunca Türkiye’deki öğrencilik hayatından uzaklaşarak çalışma hayatını geçiş yapar.
    WAT programının ilk haftalarında çalışma hayatına alışma, işveren ve çalışma arkadaşlarıyla iletişim kurma gibi konular nedeniyle stres altına girilebilir fakat unutulmaması gerekir ki kısa bir süre sonra bu şartlara alışılacak ve ömür boyu unutulması mümkün olmayan bir macera yaşanacaktır. 

    2) Kültürel Çevre: Amerika’ya gidilen ilk haftalarda kısa süreli kültür şoku yaşanması büyük bir olasılıktır. Bugüne kadar doğup büyüdüğünüz topraklardan, ailenizin yanından ayrılıp, iş hayatına atılığınız bir sürece giriş yapacaksınız. Bu sürece uyum sağlamak için belirli bir sürenin geçmesini beklemelisiniz. En başlarda zor gelen süreç, aradan biraz zaman geçtikten sonra ‘iyi ki’ diyeceğiniz deneyimler yaşadığınız bir maceraya dönüşecektir. Yaşadığınız şehre, konakladığınız yere, iş yerinize ve iletişime geçtiğiniz kişilere alışmak vakit alacaktır. Bu süreç sadece size özel değildir. WAT programına katılan hemen her öğrenci bu süreçlerden  geçmektedir.

    Tüm yazılarımızda vurguladığımız gibi bu süreci en az hasarla atlamanız için görev size düşmektedir. Global Vizyon danışmanları tarafından size anlatılan her detay, her küçük ayrıntı, oryantasyon programlarında verilen bilgileri iyice sindirmeniz, WAT sürecine hazırlıklı olmanız kültür şoku yaşadığını süreci o kadar kısaltacaktır. 

    Asla unutmamanız gerekir ki ABD’de yalnız olmayaksınız. AAG’nin size atayacağı danışman her zaman yanınızda olacaktır. Danışmanınıza göndereceğiniz bir e-posta veya gün her saati açacağınız bir telefon ABD’de yalnız olmadığınızı size ispat edecektir.

    En önemli nokta; Global Vizyon diğer acentelerden farklı olarak öğrencilerin kendi anadillerinde konuşacakları ve daha önceden tanıdıkları bir danışmanı da ABD’ye göndermektedir. Danışman ABD’ye Work and Travel programına giden tüm öğrencilerle iletişim halindedir. Öğrenciler yaşadıkları zorluklarda hem AAG hem de Global Vizyon danışmanlarına başvurabilirler. Küçük bir detay gibi gözüken bu hizmet ABD’de yaşayacağınız günlerde sizin için büyük bir kolaylık olacaktır.

    3) Konaklama: WAT sürecinizde 5 yıldızlı otel konforunda bir konaklama beklentisi hayal kırıklıklarına yol açacaktır. Amerika’da konaklama yapacağınız yerler temiz,işlevsel, güvenilir, paylaşımlı mekanlardır. Lüks bir mekan beklentisi yanlıştır. Kimi öğrenciler yüksek beklentilerle geldiklerinden dolayı beklentilerin altında bir yerde konakladıkları zaman evlerine dönmek isteyebilirler. Bu noktada kendinizi telkin edip, gerçekçi bir açıdan olaya bakmanız gerekmektedir. ABD’ye gittiğiniz ilk günlerde yaşacağınız bu tip sıkıntılar geçicidir. 1-2 haftalık alışma sürecinden sonra ilk zamanlarda olaylara verdiğiniz tepkilere siz de şaşıracaksınız... 

  • Çalışma Koşulları

    Cafe, Restoran ve Fast Food Zincirleri
    İngilizce seviyesi iyi olan öğrencilerin en çok tercih ettiği işlerden biri de café ve restoranlardır. Sıcak yaz aylarında klimalı cafe ve restoranlarda çalışan öğrenciler müşterilerle çoğu zaman iletişim halinde olurlar. Ayrıca Amerika'da bahşiş kültürü olduğu için garson olarak çalışan öğrenciler aylık gelirleri diğer katılımcılara göre daha fazla olur. Ancak işverenler garsonluk için öğrenci alırken çok titiz davranır, çok iyi bir İngilizce seviyesinin yanında öğrenciler farklı konularda da değerlendirilir. Garson olamayan öğrenciler cafe ve restoranların diğer bölümlerinde komi, aşçı yardımcısı, temizlik görevlisi, servis elemanı, depo görevlisi ya da karşılama elemanı olarak çalışabilir. Fast Food zincirleri çok tercih edilen bir iş olmasa da daha düşük İngilizce seviyesi olan öğrencilerin tercih ettiği bir iştir. Öğrenciler, bu tür işlerde diğer işlere nazaran biraz daha düşük ücret alırlar. Ayda ortalama 1000-2000 USD kazanırlar fakat işyerinin sağladığı indirimler sayesinde yemek masrafları daha az olacağından tasarruf yapmaları mümkündür. 

    Süpermarket ve Mağaza Zincirleri
    Katılımcıların en çok tercih ettiği diğer bir iş de market zincirleridir. Öğrenciler yazın klimalı iç mekanda çalışma imkanı bulurlar ve gelen müşterilerle iletişim halinde oldukları için rahatça İngilizce pratiği yapabilirler. İletişim becerisi yüksek, satış ve pazarlam kabiliyeti olanların rahatça çalışabileceği bir alandır. Katılımcılar marketlerde kasiyer, yiyecek servis, satış, dağıtım, reyon, depo veya temizli görevlisi olarak çalışabilirler. Sürekli farklı insanlarla iletişimde olunduğundan katılımcıların İngilizceleri hızlı bir şekilde gelişir. Unutulmaması gereken nokta bu alanda çalışanların uzun süreler boyunca ayakta görev yapacak olmalarıdır.

    Hemen hemen her maddede belirttiğimiz gibi Work and Travel programı tatil yada eğitim programı değildir. Öğrenci Amerika’ya çalışmaya gider ve genel olarak yapacağı işin koşulları çok da kolay değildir. Bu nedenle çalışmayı seven, fiziksel olarak yorucu olan iş temposunu kaldırabilecek ve stres altında çalışabilecek kişiler bu programa katılmalıdır ya da öğrenci bu tempoya kendini hazırlamalıdır.  Work and Travel programında çalıştığınız süre zarfında emeğinizin karşılığını tatmin edici bir ücret olarak alırsınız. Haftalık 40 saati geçmemek kaydıyla çalışma planlarınız yapılır. Fazla çalışmanız yani mesai yapmak durumunda kaldığınızda saatlik ücretinizin 1.5 katı maaşınıza yansır. İşverenler çalışanlarından güler yüzlü, saygılı, dakik ve çalışkan olmalarını beklerler. Bu konularda öğrenci kendine düşen görevleri yerine getirdiği takdirde işverenlerinden olumlu geri dönüşler alır. Bu özelliklerin iletişime geçtiğiniz kişiler için de geçerli olduğunu ve bu tip olumlu davranışların daha fazla bahşiş alınmasını sağladığını da dip not olarak belirtmek isteriz.

  • Sağlık Sigortası ve Kapsamı

    Work and Travel (WAT) programına katılan öğrenci; Global Vizyon’un Amerika'da çalıştığı partner şirket tarafından, 3 aylık çalışma süreci boyunca sigortalıdır. Sigorta; genel sağlık problemlerinde ve özellikle acil durumlarda öğrenciye yardımcı olur. Sigorta, doktor ziyaretlerini kapsar, testleri ve acil durumlarda hastane yatışlarını da karşılamaktadır. Sigorta; acil durumlar dışındaki diş rahatsızlıkları,  göz rahatsızlıklarını, fizik tedavi, kronik hastalıkları, risk taşıyan herhangi bir etkinlik sonucu olabilecek kazaları, suç teşkil eden durumlarda olabilecek kazaları, AIDS, HIV, alkol ve uyuşturucu altında yapılan araç ve motor kazalarını kapsamaz.

  • Travel Süresi

    Work and Travel (WAT) Programı 3 aylık çalışma ve bir aylık seyahat sürecinden oluşmaktadır. Öğrenciler final dönemlerini atlattıktan sonra Work & Travel maceralarına başlarlar. J1 adı verilen çalışma vizesini alan öğrenci ilk 3 aylık süreçte yerleştirildiği işyerinden çalışır. Çalışma süreci sona erdiğinde ise 1 ay seyahat etme hakkına sahip olurlar. Bu süreler herhangi bir şekilde uzatılamaz. Öğrenci ABD tarafından belirtilen süre zarflarında çalışma ve seyahat sürecini tamamlayarak ülkesine geri döner.

    Program Başlangıç Tarihleri
    WAT programına katılan öğrenciler normal şartlar altında 15 Mayıs tarihinden itibaren çalışma hakkına sahip olur. Fakat Türkiye’de üniversitelerin final tarihleri geç olduğundan bu süre esneyebilmektedir. Genelde 1-20 Haziran tarihleri arası öğrenciler WAT maceralarına başlangıç yaparlar. Her iş yerinin kendi başlangıç ve bitiş tarihi vardır. İş seçimi yapılmadan önce bu tarihlere dikkat edilmelidir. 1-2 günlük gecikmeler işverenler için sorun teşkil etmez. Öğrenci iş kararını verirken Global Vizyon danışmanları yanında olacağından doğru yönlendirmelerle en iyi fırsatın seçilmesi sağlanacaktır. İşyerini ve gidiş tarihlerini belirleyen öğrenci 3 aylık sürecini çalışarak geçirdikten sonra 1 aylık seyahat hakkını kazanır. Öğrenci travel sürecinde ABD’nin istediği eyalatine seyahat edebilir, konaklayabilir, alışveriş yapabilir. 1 aylık travel sürecini tamamlayan öğrenci ülkesine geri döner. Travel süresinin uzatılması söz konusu değildir. Dönüş sürecini uzatan öğrenci yasadışı konuma düşer, ABD’nin ceza ve yaptırımlarıyla karşılaşır.

  • Ulaşım Siteleri

    ABD, Atlantik kıyısından Pasifik kıyısına uzanan dört saat dilimini kapsayan büyük bir ülke olduğundan dolayı eyaletler arasında yolculuklar uzun sürmektedir. Bu sebeple ulaşım konusunda hassas davranılmalı ve üzerine düşünülmelidir. Seyahat sürecinizi en iyi şekilde geçirebilmeniz için programa başlamadan önce ve program süresince araştırma yapılmasını ve bir plan dahilinde yola çıkılmasını öneriyoruz. WAT programının 3 aylık çalışma sürecinde kurulan dostluklar, çevreye/ortama alışılması ve ABD’de yaşayanların tavsiyeleri derken unutulmaz bir tatil planı yapılması zor değildir. Yolculuğunuz için bir rotanızı belirledikten sonra hangi ulaşım yolunu seçeceğinize karar vermeniz gereklidir. Yolculuğun en önemli ayağı ulaşımın planlanması olacaktır. Ülke genelinde ulaşımı sağlamak için yaygın olarak havayolları ve özel araçlar kullanılmaktadır.

    Eyaletler Arası Seyahat:

    Hava Yolu: Doğusu ile batısı arasında 4500 km’lik bir mesafe olan ABD’de en çok tercih edilen ulaşım şekli havayoludur. Work&Travel (WAT) programına katılan öğrenciler çalışma süreçleri boyunca yakın yerleri; araba, otobüs, tren, bisiklet gibi ulaşım araçlarıyla ziyaret etmekte fakat eyaletler arası ulaşım için havayolu kullanmaktadır. ABD vatandaşları havayolunu sıkça tercih ettiklerinden dolayı uçuş sayıları oldukça fazladır. Öğrencilerin bilet fiyat dolayısıyla tercih etmekten çekindiği ulaşım şeklinde belirli siteler takip edildiği takdirde oldukça uygun fiyatlara uçak bileti alınabilmektedir. Seyahat sürecinizi planlarken www.expedia.com, www.traveocity.com, www.orbitz.com gibi siteleri ziyaret etmenizi öneririz.

  • Doktora Gitmeniz Gerektiğinde Aklınızda Bulundurmanız Gerekenler:

    Amerika'nın sağlık sigortası sistemi oldukça farklı ve pahalıdır. Bu sebeple doktora gitmeden önce öğrenci aşağıdaki adımları izlemelidir:
    Doktora gidilmeden önce sigorta kartınızda numarası bulunan sigorta şirketi aranır.
    Sigorta şirketine kimlik bilgilerini ve sigorta kartında yazan "certificate" numarasını söylenir.
    Sigorta şirketi öğrencinin sigortasını kapsayan bir doktor bulur.
    Öğrenci doktora giderken yanında sigorta kartını, pasaportunu ve DS-2019 formunu götürür.
    Öğrencinin doktora gittiğinde 100 USD, hastaneye gittiğinde ise 250 USD ücret ödemesi gereklidir. Bu ücretin geri ödemesi olmadığı için acil durumlar dışında doktora gidilmesi tavsiye edilir.
    Doktora gittikten sonra 10 gün içerisinde sigorta şirketi öğrenci tarafından aranır, alınan sağlık hizmetiyle ilgili bilgi verilir ve şirketin sigorta talebinde bulmasını talep edilir. Buna İngilizce ‘open a claim’ denir.
    Sigorta talebinde bulunur. Bu da İngilizcede ‘file a claim’dir.
    Doktora gitmeden önce bu adımları izlemezseniz ve doktora gittikten sonra 10 gün içerisinde sigorta şirketini arayıp gerekli işlemleri yapmazsanız tüm sağlık masraflarınızı siz karşılarsınız, geri iade alamazsınız.
    Sigorta ile ilgili daha fazla bilgi için http://participants.allianceabroad.com/insurance.html adresini ziyaret edebilirsiniz. Amerika’ya gitmeden 1 ay önce e-posta adresinize gelecek  sigorta kartınızın çıktısını almayı unutmamalısınız.

  • Sosyal Güvenlik

    Sosyal Güvenlik No?
    Social Security Number (SSN) sosyal güvenlik numarası anlamına gelmektedir. SSN numarası Türkiye’deki TC kimlik numarası gibi düşünülebilir. Tüm SSN’ler kişiye özeldir. Amerika’da SSN alındığında bu numara ömür boyu kullanılacak, bir daha Amerika’ya gidilmeyecek olsa bile bu numara kişiye ait olarak kalacaktır.

    SSN Kartı Ne İşe Yarar?
    WAT programına katılan her öğrenci Amerika’da çalışacağı için mutlaka sigortalı olmak zorundadır. Bu nedenle Amerika’da işe başlayacak olan her öğrencinin SSN çıkartması mecburidir. Bu numaraya sahip olmayan öğrenci Amerika’da yasal olarak çalışamaz. Tüm işverenler SSN kartına sahip kişileri işe alırlar; aksi durumda işveren kaçak eleman çalıştırıyor pozisyonuna düşer. Ayrıca bu numara alındıktan sonra öğrenci ev kiralama, faturalı telefon hattı alma, banka hesabı açtırma gibi işlemleri de yapabilemektedir.

    SSN Kartı Nasıl Alınır?
    ABD’ye ayak basar basmaz SEVIS Check in işlemi yapılmak zorundadır. Sevis check-in işlemi yapılmadan SSN başvurusu yapılamaz. Sevis check-in işlemi yapıldıktan sonra Sosyal Güvenlik Ofisi’ne gidilerek SSN başvurusunda bulunulur. SSN kartı hemen verilmez fakat başvuru yapıldığına dair konfirmasyon bilgileri bulunan bir kağıt verilir. Bu kağıtla birlikte ABD’de yasal olarak çalışılabilmektedir. SSN kartının aslı da 1 ile 4 hafta içerisinde öğrencinin ikamet ettiği adrese gönderilir.

  • Work & Travel’a Kimler Katılabilir?

    Bu program lisans ve yüksek lisans öğrencilerini kapsamaktadır. (*)
    Üniversitelerin hazırlık 1,2,3 ve 4. Sınıf öğrencileri, 2 yıllık üniversitelerin hazırlık ve 1. Sınıf öğrencileri katılabilir.
    18-28 yaş arasında olmanız gerekmektedir. 28 yaş ve üzeri lisans eğitimine devam etse de kabul edilmez.
    Genel not ortalaması 4’lük sistemde 2.00 veya daha yüksek, 100’lük sistemde 60 ve üzeri olan öğrenciler
    değerlendirmeye alınır.
    Orta ve üzeri seviyelerde İngilizce bilmeniz gerekmektedir.
    Yapılan görüşmelerde programa uyum sağlayıp sağlanamayacağına dair ek kriterler de aranacaktır.
    (*) Yüksek lisans yapan öğrenciler tez dönemindeyse programa başvuramazlar. Açıköğretimde öğrenim görenler programa katılama hakkında sahip değildir.

  • Ne Tür İşler?

    Work and Travel programı kapsamında tecrübe gerektirmeyen işlerde çalışılmaktadır. Turizm sektörü gibi kişiler arası iletişimin yoğun olduğu hizmet sektörleri arasında seçim yapılabilmektedir. Sunulan işler genellikle kolay öğrenilebilen ve mesleki bilgi gerektirmeyen alanlardadır. Aşağıdaki alanlarda çalışma imkanları bulunabilir.

    Su parkları ve yüzme havuzları
    Eğlence Parkları, Ulusal Parklar
    Cafe, restoran ve fast-food zincirleri
    Oteller ve
    Tatil Köyleri
    Süpermarketler ve mağaza zincirleri

    Su Parkları - Yüzme Havuzları
    Su parkları ve yüzme havuzları, en ideal ve en çok tercih edilen eğlenceli işler arasındadır. İyi İngilizce seviyesine sahip ve yüzme bilen öğrencilerin alındığı bu pozisyonda öğrenciler havuz görevlisi ve cankurtaran olarak çalışır. Bu alanda haftalık çalışma süresi 35-40 saattir. Bu alanda çalışan öğrenciler ortalama 1500-3000 USD kazanabilmektedir. İşveren genellikle konaklama güvencesi sunmaktadır.

    Cankurtaran olarak çalışan öğrenciler kazandıkları bu deneyim sayesinde üniversiteden mezun oldukları yıl ABD'ye gelerek 4 ile 10 ay arası yine su parklarında çalışabilir ve isterlerse daha uzun süre de kalabilirler. (Daha fazla bilgi için danışmanınıza H-2B Programını sorabilirsiniz) 

    Eğlence Parkları ve Ulusal Parklar
    Eğlence parkları ve ulusal parklar özellikle yaz aylarında çok aktiftir. Bu parklarında çalışmak isteyen öğrenciler; park görevlisi, havuz görevlisi, oyun alanları sorumlusu, bilet satışı, yiyecek-içecek satışı, kasiyerlik, fotoğrafçılık, hediyelik eşya mağaza görevlisi gibi işlerde çalışır. Aylık ortalama kazanç 1000 – 2500 USD arasında değişmektedir. Bu alanda çalışmanın en önemli avantajı; müşterilerle sürekli iletişim halinde olmanız dolayısıyla İngilizcenizi hızla geliştirebilmenizdir. Dezavantajı ise bazı departmanlarda çalışanlar güneşin altında çalışmak durumundadır ve hava şartlarından etkilenebilirler. 

    Otel ve Tatil Köyleri
    ABD turizm sektörünün en yoğun yaşandığı ülkeler arasında olduğundan bu sektör oldukça gelişmiştir. Özellikle yaz aylarında oteller ve tatil köyleri en yoğun sezonlarını yaşar ve bu sebepten iş gücüne ihtiyaç vardır. En güvenli, risksiz ve rahat alanlardan olan otel ve tatil köylerinde; oda temizliği, garsonluk, komilik yapabilir; kahvaltı görevlisi ve çamaşırhane sorumlusu olarak çalışılabilir. Haftalık 35-40 saat çalışılan bu işlerde aylık ortalama 1000- 2500 USD kazanılabilir. Otel ve tatil köylerinde çalışan öğrenciler, otelin kendine ait konaklamasında kaldıkları için  daha az kira öderler ve Türkiye'den daha az öğrenci gittiği için daha çok İngilizce pratik yapabilirler. Otel ve tatil köylerini tercih etmenin avantajı yaz aylarında klimalı ortamlarda çalışılmasıdır. Öğrenciler açık alanlarda hava şartlarına bağlı yaşanacak sıkıntılara daha az maruz kalırlar. İngilizce seviyesi çok iyi olmayanlara house-keeping pozisyonunu önerilmektedir. Bu pozisyonda çalışanlar işlerini iyi yaptıkları zaman bahşiş de alabilmektedir. Fakat bu görevde çalışanların oda ve tuvalet temizliği yaptığı unutulmamalıdır. İngilizce seviyesi iyi olanlar ve turizm alanında kariyer yapmak isteyenlerin farklı pozisyonlarda çalışabileceği otel ve tatil köyleri; kişisel beceriler, iletişim becerileri, organizasyon yetenekleri ve insiyatif kullanma gücünü geliştirmeye olanak sağlar.

  • Ulaşım Siteleri

    Araç Satın Alma: WAT programına katılan öğrencilerin 3-4 kişi bir araya gelerek uygun fiyatlı bir araba alması, bu araçla ABD’yi gezmeleri oldukça sık rastlanan bir durumdur. ABD’de araç fiyatları ülkemize oranla oldukça ucuz olduğundan öğrenciler biriktirdikleri para ile araç satın almakta sıkıntı yaşamazlar. ABD’de 800-1000 USD’a araç satın alınabilir. Türkiye’deki ehliyetler ABD’de de geçerlidir, bu ehliyetlerle ABD’de trafiğe çıkabilirsiniz. Araba alındığı takdirde sigortası yapılması gerekmektedir, sigortasız araçlar trafiğe çıkamaz. Sigorta konusunda araba satın alacağınız şirketler yardımcı olacaktır. Öğrenciler aldıkları aracı WAT bitiminde satarak ülkelerine geri dönüş yaparlar.

    Araç Kiralama: Araba satın almak istemeyenler genellikle araç kiralamayı tercih etmektedir. Araba kiralamak isteyenlerin 25 yaşında olma zorunluluğu vardır. Fakat bazı şirketler 21 yaşındakilere belirli bir ücret karşılığında araba kiralayabilmektedir. Araçlar kredi kartı ile kiralanır bu sebeple gezinizi arabayla yapmak istiyorsanız ABD’ye giderken kredi kartınızı yanınıza bulundurmanız gerekli olacaktır. Günlük 30 USD’a araç kiralayabilirsiniz, üzerine ayrıca sigorta masrafları da çıkacaktır. Araç satın almak yada kiralamak isteyenlerin ABD’de trafik kurallarının çok katı oluğunu unutmaması gerekir. Her eyaletin kendine ait trafik kuralları vardır. Bu kurallara uyulmaması durumunda hem can güvenliğiniz tehlikeye girer hem de cezai yaptırımlar uygulanır. Bu sebeple araba kullanma konusunda kendini yeterli hissedenlerin araba satın alması yada kiralamasını önermekteyiz.

  • Ulaşım Siteleri

    Otobüs: Ekonomik bir seyahat süreci geçirmek isteyenler genellikle otobüsle ulaşımı tercih etmektedir. Eyaletler arasında geniş bir otobüs ağı bulunmaktadır. Uçak biletlerine oranla daha düşük fiyatlara ulaşım sağlanmakta fakat harcanan süre artmaktadır.

    Otobüslerin konforu Türkiye’deki kadar yüksek değildir. Otobüslerde numaralı sistem bulunmamaktadır. Bilet alan istediği koltuğa oturabilmektedir. Amerika’nın en yaygın otobüs ağı olan Greyhound şirketine www.greyhound.com dan ulaşabilirsiniz.

    Tren: Tren ile her gelişmiş ülkede olduğu gibi Amerika'da da oldukça rahat bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz. Tren biletleri kimi zaman uçak bileti fiyatlarıyla yarışır. Tren içerisinde yiyecek ve içecek oldukça yüksek fiyatlardan satılır. Tavsiyemiz tren yerine uçak kullanılması olacaktır. Tren ile yolculuk fiyatlarına bakmak için tek şirket olan www.amtrak.com ziyaret edilebilir.

    Bisiklet: ABD’de şehir içerisinde bisiklet kullanımı oldukça yaygındır. Bisikletler için özel yollar bulunmaktadır. Özellikle çalışma döneminde öğrencilerin büyük bir çoğunluğu işlerine bisikletle gidip gelirler. Seyahat sürecinizde gittiğiniz şehirlerde bisiklet kullanabilirsiniz. Bisiklet kullanırken kask kullanmak ve kurallara uymak zorunludur.

    ABD Dışına Seyahat: Çalıştığınız süre zarfında izin günlerinizde yakın şehirleri gezme imkanı bulduysanız ve bu sizin için yeterli olduysa ABD dışındaki ülkeleri de ziyaret edebilirsiniz.

    En önemli nokta; çalışma vizesi bittikten sonra ABD’den bir kez çıkış yapıldığında tekrar geri dönülemez. ABD dışına çıkılığında Türkiye’ye dönüşleri gidilen ülkelerden gerçekleştirilir. Ayrıca gitmek istediğiniz diğer ülkeleri için de vize almanız gerekmektedir.

    Çalışma vizesi bitmeden, işten arta kalan boş vakitlerinde ABD dışında bir ülkeye gitmek isteyenler ise aşağıdaki adımları izlemelidir.

    - Gitmek istenilen ülke vizesine başvurulmalı

    - WAT’a giderken alınan J1 vizesinin çok girişli (multiple entry) olup olmadığına dikkat edilmeli. J-1 vizesinde " entries"="" yazan="" kısmın="" altında="" "m"="" işareti="" varsa="" abd'ye="" tekrar="" giriş="" yapılabilir• İşveren şirketten çıkışa dair izin yazısı alınmalı 

    - DS-2019 formunun altında yer alan "Travel Validation Section" kısmını AAG danışmanına imzalatılmalı.

    Bu imzayı alabilmek için seyahat planından 3 hafta önce AAG'nin Texas'da bulunan merkezine aşağıdaki belgelerin posta yoluyla gönderilmesi gerekir: 

    - Üzerinde ikametgah adresinizin yazılı olduğu mühürlü adınıza bir zarf (DS formunun geri gönderilmesinde kullanılır) 

    - Yolculuk planı, gidiş ve dönüş tarihleri ve seyahat sebebini anlatan bir yazı 

    - Telefon numarası ve e-posta adresi 

    - Orijinal DS-2019 formu 

    - İşverenden alınan izin yazısı

  • Öğrencilere Tavsiyeler

    Konaklayacağınız odalarda 1-2 kişi yada 3-4 kişi kalabilirsiniz. Bazı odalarda sadece kız öğrenciler konaklarken diğer odalarda erkek öğrenciler konaklayabilir. Konaklama yapacağınız yerlerin iş yerinize yakın olmasına dikkat edilir. İşyeriniz ve konaklayacağını mekana yürüyerek, bisikletle yada toplu taşımayla ulaşabilirsiniz. Bahsettiğimiz konularla ilgili detay bilgileri danışmanınızdan öğrenmeniz süreci daha kolay atlatmanıza olanak sağlayacaktır.

    Konaklama
    4) Irkçılık: Amerika yüz ölçümü Türkiye'nin yüz ölçümünün yaklaşık 12 katıdır. Dünyanın en büyük ülkelerinden biri olan ABD'de birbirinden farklı etnik kökenlerde insanlar yaşar. Özellikle büyük kentlerde bu çeşitlilik daha fazladır. Öğrenci ABD'ye gittiğinde beyaz Amerikalıların yanında özellikle Afrikan Amerikalı, Hispanik (Güney Amerikalı) ve daha birçok etnik kökenden insan yaşadığını unutmamalıdır. 

    Irkçılık suçu ABD anayasasına göre en büyük suçlardan biri sayılır. Bu sebeple öğrenciler; hem kendisine yapılacak bir ırk ayrımının hem de kendisinin başkasına yapacağı ırk ayrımının çok kötü sonuçlar doğurabileceğinin farkında olmalıdır. Günlük hayatınızda kişiler hakkında yapacağınız yorumlara, davranışlarınıza, kullandığınız kelimelere ve hitap şekillerinize dikkat etmenizi öneririz. 

    5) İş Disiplini: ABD’ye çalışmaya gittiğinizi unutmayın.  Çalışacağını işlerde işvereninizin, öğrenci olduğunuzdan dolayı size kolaylık sağlanacağını düşünmeniz hata olur. İşvereniniz sizden disiplinli ve özverili bir çalışma bekler. Öğrenci işyerinde özverili ve disiplinli bir şekilde çalışırsa bu işvereni ve iş arkadaşları tarafından takdir görür. 

    Amerikan kültüründe işvereninizle ve müdürünüzle iş dışında da dostluklar kurabilirsiniz fakat bu işçi-işveren ilişkinizde itimasa sahip olacağınız anlamına gelmez. İşveren ve müdürünüzle ilişkileriniz ne kadar yakın olursa olsun, sizden disiplinli ve özverili çalışmanızı devam ettirmenizi beklerler. 

    WAT programı kapsamında gireceğiniz işyerlerinde misafir olmadığınızı, işvereninizin çalışma şeklinizden memnun olmadığı takdirde sizi işten çıkarma olasılığı olduğunu unutmamalısınız.

  • ipuçları

    Rahat Bir Çalışma Süreci Geçirmeniz İçin Tüyolar:
    • Dakiklik: İşe her zaman 5 – 10 dakika erken gidin.
    • Sıkı Çalışma: İşvereniniz sizden sıkı çalışmanızı ve verilen görevleri hızlı bir şekilde yerine getirilmenizi ister.
    • İstikrar ve Bilgilendirme: İşinize hergün düzenli olarak gitmeniz gerekir. Bir rahatsızlık yada özel bir sebep dolayısıyla işe gidememe durumunuz olursa ya da geç kalacaksanız amirinize geçerli bir sebep ile her zaman bildirin.
    • Kurallara Uyma: Çalıştığınız yerin tüm kurallarına uyun. (Cep telefonu kullanımı, kılık kıyafet, sigara yasağı vb.)
    • Kültür Farkı: Amerikan kültürünü iyi bilmelisiniz, örneğin insanlara el kol şakaları yapmak veya insanların omzuna dokunmak bile kabalık sayılmaktadır. Bunlarla ilgili detay bilgiler oryantasyon sürecinde anlatılacaktır.
    • İngilizce: Her zaman İngilizce konuşun, amirinizin ya da çalışma arkadaşlarınızın yanında Türkçe konuşmanız kabalık sayılır. Bu sayede İngilizcenizi geliştirerek ülkenize dönme şansı da yakalarsınız.
    • Düzgün Görünüm: İş kıyafetleriniz her zaman temiz ve bakımlı olmalıdır. Çünkü işvereniniz sizden hijyenik olmanızı ve iyi görünmenizi beklemektedir. Kişisel hijyeninize her zaman önem verin.
    • İletişim: Karşınızdaki kişiyi anlamadığınızda tekrar etmesini isteyin; müdürünüz, amiriniz ya da birlikte çalıştığınız insanlar ana dilinizin İngilizce olmadığının farkındadırlar ve size yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacaklar.
    • Gülümseme: Her zaman pozitif olun, gülümseyin ve karşınızdakilere kibar davranın. Bu şekilde bir yaklaşım her zaman sizin ve karşınızdakinin yararına olacaktır.

  • Yasal Bilgiler ve Haklar

    Kendi ülkenizden farklı bir ülkeye çalışmak için giderken öğrenmeniz gereken en önemli konulardan biri de yasal haklarınızdır. Aşağıda size belirteceğimiz maddelerden birine maruz kalmanız durumunda yasal haklarınızı korumak için gerekli iletişim bilgilerini sizinle paylaşacağız. Yasal hak ve yükümlülüklerinize dair bilgileri elinizin altına bulundurmanızı öneriyoruz.

    ABD’deki Yasal Haklarınız:
    ABD'ye geçici çalışma izni ya da öğrenci olarak giden herkes aşağıdaki haklara sahiptir:

    • Hak ettiğiniz şekilde muamele görme ve maaşınızı alma;

    • İradeniz dışında bir işte zorla tutulmama;

    • Pasaport ve diğer kişisel belgelerinizi kendi aidiyetinizde tutma;

    • Karşılaştığınız bir istismarı karşılık vermeksizin gerekli yerlere bildirme;

    • Sendika, göçmen ve işçi haklarını savunan gruplar ve diğer gruplardan yardım alma; ve A.B.D. mahkemelerinde hakkınızı arama.

    Haksız muameleye maruz kalam veya haklarınızın ihlal edilmesi durumunda ücretsiz ACİL YARDIM hatlarını arayabilirsiniz.

  • Yasal Bilgiler ve Haklar

    Acil Yardım Hatları:
    • Ulusal İnsan Kaçakçılığı ile Mücadele Merkezi (National Human Trafficking Resource Center) 24 saat açık ücretsiz telefon hattı: 1‐888‐373‐7888
    • İnsan Kaçakçılığı ve İşçi‐İşgücü İstismarı Şikayet Hattı (Trafficking in Persons and Worker Exploitation Task Force Complaint Line) : 1‐888‐428‐7581 Pazartesi‐Cuma, 9:00‐17:00 Doğu Standa
    • ACİL fiziksel tehlike içerisindeyseniz 911’i arayın
    ABD'deki haklarınız ayrıntılı bir şekilde Wiberforce broşüründe yazılıdır. Danışmanınız bu broşürü ABD seyahatiniz öncesinde size verecektir. Broşürü detaylıca incelemenizi öneririz.

    Yasalar ve Kurallar
    ABD’de yasalara sıkı bir şekilde rivayet etmek zorunluluktur. Özgürlükler ülkesi olarak bilinen ABD’de yaşayan her bir bireyin bu özgürlüğü yaşayabilmesi adına tüm hak ve ögürlükler yasalarla koruma altına alınmıştır. ABD özgürlükler ülkesi olduğu kadar, kurallar ülkesidir de… Toplumsal ve hukuksal kurallara uyulmadığı takdirde polis ceazi işlem yapma hakkına sahiptir. 

    Tutuklanma Sebebi Olan Eylemler
    ABD’ye gitmeden önce ülkenin kurallarını ve kanunlarını gözden geçirmenizi öneririz. Toplumsal hayattaki davranışlardan trafikte uymanız gereken kurallara kadar pek çok konuda yasalar hızlı bir şekilde devreye girer. Ülkemizde gözardı edilen bazı kurallara ABD’de asla itimas tanınımaz, bu basit bir trafik kuralı bile olabilir. Öğrenci Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm yasa ve düzenlemelere tabidir. Yasaları bilmiyor olmak hiçbir suç için bahane kabul edilmez. Yasa dışı aktivitelerde yer alıp suçlu bulunan bireyler hapishaneye atılır ya da sınır dışı edilir Bu kişiler daha asla ABD’ye giremez.

  • Kurallar

    Aşağıdaki eylemler tutuklanma sebebidir:
    • 21 yaşını doldurmamışken alkollü içecekler içmek (Yaşınız aya göre hesaplanır yıla göre değil)
    • Umuma açık yerlerde (plaj, cadde, park vb.) alkol almak
    • Yasa dışı madde ve uyuşturucu kullanmak ve barındırmak
    • Huzuru ve düzeni bozan davranışlarda bulunmak (Gece geç saatlerde gürültü yapmak, polisi memurunu tehdit etmek vb.)
    • Başka birini tehdit etmek ya da kişiye herhangi bir şekilde dokunmak, fiziksel şiddet uygulamak
    • Çevreye ve kamu malına zarar vermek
    • Otostop çekmek
    • Ehliyet sahibi olmadan ve sigortası olmadan araç kullanmak
    • Emniyet kemeri olmadan araç kullanmak
    • Alkol ya da uyuşturucu etkisinde araba kullanmak
    • Yaya geçidi olmayan bir yoldan karşıdan karşıya geçmek
    • 18 yaşından küçük biriyle cinsel ilişkide bulunmak
    • Hırsızlık
    • Umuma açık yerlerde sigara içmek, sigara içmeden önce “No Smoking” işareti olup olmadığına dikkat edin.
    • Çalışma vizeniz dolduktan sonra 30 gün içerisinde ülkenize dönüş yapın.

    Tutuklanmanız Durumunda Yasal Haklarınız
    ABD’nin kanun ve kurallar ülkesi olduğunu unutmayınız. Olası bir tutuklanma durumunda tutuklanan kişinin de hakları koruma altındadır. Yaşanmasını hiç dilediğimiz fakat olması durumunda aklınızdan çıkarmamanız gereken yasal haklarınız;
    • Sessiz kalma hakkına ve istemediğiniz sürece sorulara yanıt vermeme hakkına sahipsiniz.
    • Sizi temsil edecek bir avukat tutma, tutacak paranız yoksa mahkeme size bir avukat atayacaktır.
    • Herhangi bir suçla suçlanmakta olan bir kişi suçunu itiraf etmek için zorlanamaz ya da kendi aleyhine kanıt gösteremez.
    • Mahkeme emri olmadan polis sizi arayamaz.
    • Duruşmanızı beklerken kefalet ile serbest bırakılıp hapishaneden çıkarılmanız mahkeme tarafından belirlenir.
    • Bütün kanıtlar ve mahkeme işlemleri kurallarına göre yönetilen bir açık duruşmalarda değerlendirilir.
    • Yasalar önünde suçu ispatlanana kadar herkes masumdur; masumiyetinizi kanıtlamak zorunda değilsiniz fakat davacı makul bir şüphenin ötesinde suçunuzu kanıtlamak zorundadır.
    Tutuklanmanız durumunda derhal 1-866-622-7623 AAG 24 saat acil yardım hattını arayınız.

  • Türkiye'ye Dönüş

    Türkiye’ye dönüş yolculuğunuzda, Amerika maceranızın başladığı gün dünmüş gibi gelecek… İlk haftalarda yaşadığınız uyum süreciniz, işvereninize, çalışma ve oda arkadaşlarınıza alışma döneminiz hepsi tatlı birer anı olarak hafızlarınızda yer edecek. Edindiğiniz paha biçilmez deneyim, kurduğunuz dostluklar, geliştirdiğiniz İngilizceniz ve genişleyen dünya görüşünüz cebinizdeki en önemli hediyeniz olacak. 

    ABD’ye giriş yaparken dikkat etmeniz gereken konuları nasıl not aldıysanız, dönüş yolculuğunuzda da unutmamanız gereken konuları listelemelisiniz…

    Amerika'dan Türkiye'ye dönerken unutmamanız gereken işlemler ABD’ye giriş yaptığınız zamanki kadar çok ve detaylı değildir. Bu işlemleri özellikle işinizden çıkıp seyahat sürecine başlarken yapmanız gerekir. Amerika'daki son maceranıza başlarken aşağıdakileri yapmayı unutmayın:

    • Türkiye'ye döndüğünüzde vergi iadesi almanız için son maaş çekinizi almayı unutmayın. Son maaş çekinizi alamıyorsanız Global Vizyon ya da kendi adresinizi verebilirsiniz. İşvereneniniz bu adrese maaş çekinizi gönderecektir. İşvereninize hatırlatmada bulunabilmek için kendisinin iletişim bilgilerini almanızı da öneririz.

    • Social Security kartınızı ve DS-2019 formunuzu yanınıza almayı unutmayın.

    • Bazı durumlarda konaklamanızı ve işinizi çok erken bırakıyorsanız konakladığınız mekana verdiğiniz depozitonuzu alamayabilirsiniz. İşyeri ve konakama mekanınızdan erken ayrılma durumunda AAG ile irtibata geçmeyi unutmayın.

    • Yolculuk sürecinizi programlarken Amerika'ya ilk girdiğinizde pasaportunuza basılan çıkış damgasına göre ayarlamayı unutmayın.

    • Amerika'daki uluslararası hava alanları çok büyük olur. Gitmeden biletinizi iyice kontrol ederek hangi terminalden bineceğinize bakmayı unutmayın.

    • Her zaman olduğu gibi güvenlik ve bagaj kontrolleri sebebiyle hava alanına erken gitmenizi öneririz.

  • Gerekli Evraklar

    1. WAT Programı Başvuru Formları
    2. 3 adet vesikalık fotoğraf (5x5 Beyaz Fonlu)
    3. Pasaportun resimli sayfasının fotokopisi
    4. Danışmanınızla yapacağınız İngilizce mülakat değerlendirme formu
    5. Özgeçmiş (CV) - İngilizce olmalıdır.
    6. Sağlık Raporu
    7. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
    8. Üniversiteden alınacak öğrenci belgesi. (İngilizce)

Sıkça Sorulan Sorular

1. Programa ne zaman başvurmalıyım?
  • Program başvuruları her yıl 1 Ağustosta başlar. İş alma, belge tamamlama ve vize işlemleri öğrenci için uzun bir süreçtir. Bu yüzden programa ne kadar erken başvurursanız hem süreci rahat geçirmek açısından hem de finansal açıdan sizin için o kadar iyi olacaktır. Başvurular Şubat ayı itibariyle biter ve bu süreden sonra kayıt yaptırmak isterseniz programa geç başvurduğunuz için işlemlerinizin aksayabileceğinin kabul ederek kayıt yaptırabilirsiniz.
10. Uçaktan indim, sonra ne olacak?
  • Öğrencilerin -özellikle ilk defa yurt dışına çıkanların- en büyük korkusu uçaktan indikten sonra ne yapacağını bilmemesidir. Bu durumu en iyi şekilde atlatmak için gitmeden önce hava alanından konaklayacağınız yere tam olarak nasıl gideceğinizi öğrenmelisiniz. Öncelikle iş sözleşmenizden ve danışmanınızdan konaklayacağınız yerin adresini öğrenmelisiniz. İş sözleşmesinde uçaktan indikten sonra konaklayacağınız yere nasıl gideceğinize dair bilgi mevcuttur, bunun yanı sıra oryantasyonlarda da anlatılacaktır. Yapacağınız diğer şey ise konaklama yapacağınız yere geleceğiniz tarihi bildirdiğinizde hava alanından nasıl gideceğinizi sorabilirsiniz (E-posta adresi ve telefonu iş sözleşmenizde yazar). Bazı konaklama yerleri belirli bir noktadan sonra sizi alabilir. Bu bilgiler de yine iş sözleşmesinde yazar. Gideceğiniz yerin adresini, nasıl gideceğinizi hangi otobüs, tren ya da servis ile gideceğinizi ve iletişim kuracağınız kişinin iletişim bilgilerini lütfen yanınıza alın. Bunun dışında aynı iş yerine ve konaklamaya sizinle birlikte gidecek birçok öğrenci olacaktır, danışmanınızdan bu kişilerin bilgisini alabilir ve aynı uçakla birlikte gidebilirsiniz. Gitmeden önce Amerika'ya vardıktan sonra yapmanız gereken her şeyin yazdığı "AAG Participant Handbook" kitapçığını almayı unutmayın.
11- ABD'ye varışımı sponsor firmaya bildirmeli miyim?
  • Evet. ABD'ye vardıktan sonra çalışma izninizde yazan iş başlangıç tarihinden itibaren ilk 3 gün içerisinde AAG profilinize girerek SEVIS Check In işlemini yapmalısınız. Bu işlemi yaparken iş yerinin değil, ABD'de konakladığınız yerin adresini girmeniz gereklidir. Otel ya da apartman dairesinde kalıyorsanız lütfen kapı numaranızı yazmayı unutmayın.
12- ABD'ye varışımı işverenime bildirmeli miyim?
  • Evet. İş yerinizde iletişim kuracağınız kişinin bilgileri Job Offer'da yazar. Bu kişiye geldiğinizi e-posta yoluyla bildirin, böylece geldiğinizi bilecekler ve iş yerine ne zaman ve nasıl gitmeniz gerektiğini size söyleyecekler.
13. İş yeri ve bölge ile ilgili bilgileri nereden alabilirim?
  • a. Danışman: Programa gitmeden önce size en detaylı bilgiyi verecek kişi Work and Travel danışmanınızdır. Danışmanınızdan gelecek her e-postaları takip ederek sürece daha rahat uyum sağlayabilir, aklınıza takılan soruları e-posta ve telefon yoluyla danışmanınıza sorabilirsiniz. b. Internet: İnternette sınırsız bilgi mevcuttur. Çalışacağınız iş yeri, konaklayacağınız yer, gideceğiniz şehir ve eyalet hakkında her türlü bilgiyi internetten rahatlıkla bulabilirsiniz. c. AAG: AAG Amerika'ya gittiğinizde sizden sorumlu taraftır. AAG'nin Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarını takip ederek bulunduğunuz bölgedeki etkinliklerden haberdar olabilirsiniz. d. AAG Outreach Coordinator: ABD'de size en çok yardımcı olacak kişi AAG danışmanınızdır. Amerika'ya gitmeden yaklaşık 1 ay önce sizinle iletişime geçecek bu kişi size yapmanız gereken her şeyi anlatır ve karşılaşacağınız sorunlarla kendisiyle irtibata geçmenizi bekler. Haftanın 7 gün 24 saati ulaşabileceğiniz AAG danışmanı acil durumlarda hemen döner, değilse en yakın iş gününde sorularınızı yanıtlar. e. Turist Büroları ve Üniversiteler: Gittiğiniz yerdeki yerel Ticaret ve Turizm Bürolarının internet sitesine giderek bulunduğunuz yerdeki faaliyetlere bakabilirsiniz. Bölgedeki üniversitelerin de birçok etkinliği olur ve birçoğuna katılabilirsiniz.
14. İşverenden beklentilerim ne olmalıdır?
  • Adil Ücret: İşvereniniz size iş sözleşmesinde yazan saatlik ücreti temin etmelidir. Yaptığınız iş için asgari ücret ya da biraz daha fazlasını alırsınız. ABD'de eyaletten eyalete değişen bu miktar en az 7.25 en fazla 9.00 USD'dir. Bazı iş yerleri sezon sonunda tam saatinizi doldurduğunuz için ya da iyi çalıştığınız için size prim ödemesi yapabilirler. İş sözleşmenizde saatlik ücretiniz, priminiz, mesai ücretiniz ve ödeme şeklini yazar. Eğer garson olarak çalışıyorsanız saatlik ücretiniz 2.15 olur; ancak bahşiş sistemi Amerika'da zorunlu olduğu için saatlik ücretiniz 9 - 10 dolara çıkar. Eğer yeterli bahşiş alınmazsa iş yeri maaşınızı asgari ücretten hesaplayarak verir. Ödemeler nakit olmaz. Maaşınız haftada bir ya da iki haftada bir paycheck şeklinde size verilir ve bunu bankada bozdurabilirsiniz. Maaş almak ve bozdurabilmek için Social Security Card'ınızın olması gereklidir. Sağlıklı ve Güvenli bir İş Ortamı: İşveren çalışanına güvenli, temiz ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamalıdır. Eşit Muamele: Bir çalışan olarak iş yerinde cinsiyetiniz, ırkınız, milliyetiniz, renginiz, dininiz ve herhangi bir engelinizden dolayı farklı ve kötü muamele görmeme hakkına sahipsiniz.
15. Çalıştığım yerde işverenimden kaynaklanan bir sorun varsa ne yapmalıyım?
  • Eğer işvereniniz bir önceki sayfadaki haklarınızı ihlal eden bir davranışta bulunduysa durumu derhal AAG danışmanınıza bildirin. Bu konuda hemen destek alacaksınız. Eğer sorununuz daha farklıysa varsa lütfen iş yerini hemen terk etmeyin ya da haklıyken haksız duruma düşebileceğiniz davranışlarda bulunmayın. Sabırlı olun ve danışmanınıza bildirerek size göstereceği adımları takip edin.
16. İş yerimden erken ayrılırsam ne olur?
  • İş yerinizden kimseye bir şey söylemeden ayrılırsanız iş vizenizin iptal olmasına sebep olursunuz. Bu da bir sonraki ABD'ye girişinizi olumsuz etkiler. İş yerinizde iyi bir performans gösterirseniz normal süreden birkaç hafta önce çıkmanız bir genelde sorun yaratmaz. İş yerinen çok erken çıkmanız durumunda işvereninize ve sponsora ayrılma durumunuzun gerçekten ciddi bir durumdan kaynaklandığına dair bir kanıt sunmanız gereklidir.
17. Acil bir durumda Türkiye'ye dönebilir miyim?
  • Evet. Dönüşünüzün acil bir durumdan kaynaklandığını işverene ve AAG danışmanınıza bildirdiğiniz takdirde Türkiye'ye dönebilirsiniz.
18. İkinci bir işte çalışabilir miyim?
  • Evet. Önceki işinizi etkilemediği takdirde ikinci bir işte çalışabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey yapacağınız işi AAG koordinatörünüze danışıp onayını almaktır. Bunun nedeni J1 vizenizin her türlü işi yapmanıza izin vermemesidir. Su parkı, eğlence parkı, restoran, cafe vb. yerlerde bulacağınız bir ikinci iş, vizeniz açısından sorun çıkarmayacaktır.
19. İşimi ya da bulunduğum ortamı beğenmediysem ne yapmalıyım?
  • Work and Travel programı özellikle daha önce iş deneyimi olmayan öğrenciler için kolay bir program değildir. Çalışacağınız işte ilk birkaç hafta size zor gelebilir, bunun nedeni uyum sürecidir. Ülkenizden uzakta olmanız, ana dilinizin konuşamamanız ve iş disiplini size en başlarda çok zor gelecektir. Böyle bir durumda etrafınızdaki her şey size yabancı geleceği için bulunduğunuz yeri ve çalıştığınız iş yerini en başlarda sevmeyebilir ve her şeyi kusurlu bulabilirsiniz. Sizinle birlikte aynı iş yerinde çalışan hem Amerikalı hem de birçok Work and Travel katılımcısı olduğunu unutmayın. Ancak ilk birkaç haftadan sonra işveren ve işten kaynaklanan ciddi sorunlar varsa hemen AAG danışmanınıza durumu bildirin ve sabırlı bir şekilde sizi yönlendirmesini bekleyin. ABD'deki ve Türkiye'deki danışmanınızla iletişim kurmadan fevri bir karar vermeniz programınız açısından sorun olabilir.
2. Başvuru için ne yapmalıyım?
  • Work and Travel'a kayıt olmak için ilk olarak ofisimizle irtibata geçebilirsiniz (444 1 287). Gerekli formları doldurmak ve ön kayıt ücretini (300 USD) yatırarak programa resmen kayıt olursunuz. Bu işlemi ofislerimize gelerek ya da danışmanlarımızla telefon ile irtibata geçerek gerçekleştirebilirsiniz. İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Bursa ofislerimizden kayıt olabilirsiniz.
20. Amerika'dayken ailem bana para gönderebilir mi?
  • Evet. Aileniz Western Union yoluyla siz rahatça para yollayabilir, yollanan parayı 15 dakika içerisinde en yakın Western Union ofisinden alabilirsiniz. Para yollanırken Western Union bir miktar işletim ücreti alır. Size en yakın Western Union ofisini 1-800-325-6000 ücretsiz hattından ya da internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
21. Amerika'da banka hesabı açabilir miyim?
  • Evet. Yanınızda nakit taşımak hırsızlık olayları açısından tehlikeli olabilir. Bu sebeple Social Security Kartınızı aldıktan sonra bir banka hesabı açmanızı öneririz. Size en yakın banka şubesine pasaport, I-94 formu, DS-2019, Sponsor Mektubu, Social Security Card, fotoğraflı kimliğiniz ve adresinizle giderek bir banka hesabı açabilirsiniz. İşvereninize hesap açtırdığınız banka bilgilerini verdiğiniz takdirde maaşınızı doğrudan bu bankaya yatırırlar. Bu yüzden hesap açtırmadan önce işvereninize hangi bankadan hesap açtırmanın onlar için daha iyi olabileceğini sorabilirsiniz.
22. Amerika'da kredi kartı kullanabilir miyim?
  • Evet. Amerika'da neredeyse her yerde kredi kartı kullanılır. Araba kiralama, ev kiralama, seyahat sürecinde otel ve uçak rezervasyonu gibi durumlarda her zaman kredi kartı istenir. Türkiye'de kullandığınız herhangi bir Visa ya da Master kartını Amerika'da kullanabilirsiniz. Hatta ailenizden para istemek yerine ekstra harcamalarınızı bu kredi kartından yapabilir böylece fazla nakit taşıma riskinden de kurtulmuş olursunuz. Programa katılan her öğrenciye giderken yanına bir kredi kartı almasını tavsiye ediyoruz.
23. Banka hesabım yok maaş çekimi yine de bozdurabilir miyim?
  • Evet. Bunun için tek yapmanız gereken maaş çekinizin üzerinde yazan bankaya pasaportunuzla gitmektir. Bu şekilde paranızı çekebilirsiniz. Ancak gerçekleşebilecek herhangi bir hırsızlık durumuna karşı her zaman bir banka hesabı açmanızı öneririz.
24. Satın aldığım ürünlere vergi veriyor muyum?
  • Evet. Amerika'daki herhangi bir ürünün etiket fiyatı vergi eklenmeden gösterilir. Yani aldığınız ürüne kasaya gittiğinizde ortalama %5-9 arası vergi eklenir, vergiler eyaletten eyalete değişiklik gösterir. Örneğin 1 dolara aldığınız bir ürüne kasada 1.08 dolar verirsiniz. Ürünlere eklenen bu vergilerin geri iadesi yoktur.
25. Aldığım hizmetin karşılığında bahşiş vermeli miyim?
  • Amerika'da bahşiş sistemi Türkiye'dekine göre daha katıdır. Garsonlar gibi bazı çalışanlar maaşlarını sadece bahşişler üzerinden alırlar restoran ve cafelerde %15-20 arası bahşiş alınır ve hesaba eklenir. Taksi şoförleri, barmeneler ve kuaförler de yine bahşiş ile çalışırlar ve ortalama %10-20 bahşiş alırlar.
26. Amerika'dayken Türkiye'yi nasıl ararım?
  • Amerika'da neredeyse her yerde Wifi yani kablosuz ağ bağlantısı vardır. Akıllı telefonunuza Whatsapp, Skype gibi uygulamaları yükleyerek uluslararası aramalarınızı rahatlıkla yapabilirsiniz. Bunun dışında AT&T, Verizone gibi telefon operatörlerinden Amerika'dayken kullanabileceğiniz geçici hatlar da alabilirsiniz.
27. Amerika'da önemli evraklarımı kaybedersem ya da çaldırırsam ne yapmalıyım?
  • Pasaportun çalınması veya kaybolması durumunda: Hemen en yakın Türk konsolosluğunu arayın (kitapçığın sonunda bilgileri vardır) ve kayıp çalıntı durumunu bildirin. Gitmenize yakın bir tarihte tekrar bir pasaport çıkarmanız vakit alacağından size sadece Türkiye'ye giriş yapmanızı sağlayan bir belge verirler. Daha önce kaybederseniz yeni bir paasport için başvurabilirsiniz. Türkiye'ye girdiğinizde hava alanı polisine pasaportunuzu nasıl kaybettiğinize dair kısa bir ifade vermeniz istenecektir. Bu gibi durumlar için lütfen kimlik ve pasaportunuzun kopyalarını ayrı yerlerde barındırın. DS-2019 | Çalışma İzninin kaybolması veya çalınması: AAG'ye durumunuzu hemen bildirin, size yeni bir çalışma izni basılacaktır. Yeni form için 100 USD ödeme talep edilecektir. Sosyal Güvenlik Kartı: Bu durumda en yakın Sosyal Güvenlik Ofisine gidip kayıp kart başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu durumda yine diğer gerekli belgeleri ofise götürmeniz gerekir. Tüm belgelerin kayıp çalıntı durumunda Lokal Koordinatörünüzle irtibata geçiniz. Bu tür sorunların çok rahatsızlık verici olduğunu biliyoruz. Böyle bir durumda Lokal Koordinatörünüz size yapmanız gerekenleri anlatacaktır, gerekli işlemleri yapmak sizin sorumluluğunuzdadır.
28. Amerika içi ve dışı seyahat edebilir miyim?
  • Çalışma vizeniz bittikten sonra ABD dışına seyahat edip tekrar ABD'ye geri dönemezsiniz. Eğer ABD dışında bir yere gidecekseniz dönüşünüzü gittiğiniz ülkeden yapmak zorunda kalırsınız. Gideceğiniz birçok ülke için de vize almanız gerektiğini unutmayın. Çalışma vizenizin süresi dolmadan ABD dışında bir yere gitmek isterseniz: • Gitmek istediğiniz ülkenin vizesine başvurmalısınız. • J1 vizenizin çok girişli (multiple entry) olup olmadığına dikkat edin. J-1 vizenizde "Entries" yazan kısmın altında "M" işareti varsa ABD'ye tekrar giriş yapabilirsiniz. • Çalıştığınız yerden çıkışınıza dair izin yazısı almalısınız. • Ds-2019 formunuzun altında yer alan "Travel Validation Section" kısmını AAG görevlisine imzalatmalısınız. İmzalatmak için de seyahat planınızdan 3 hafta önce AAG'nin Texas'da bulunan merkezine aşağıdaki belgeleri posta yoluyla göndermeniz gerekir: - Üzerinde adresinizin yazılı olduğu mühürlü adınıza bir zarf (DS formunun geri gönderilmesinde kullanılır) - Yolculuk planınızı, gideceğiniz ve döneceğiniz tarihleri ve seyahat sebebini anlatan bir yazı. - Telefon numaranız ve e-posta adresiniz. - Orijinal DS-2019 formu - İşvereninizden aldığınız izin yazısı.
29. Amerika'daki seyahat sürecinde danışmanlık yapıyor musunuz?
  • Amerika'ya gitmeden ya da oradayken danışmanınıza seyahat planınızla ilgili danışmanınızla konuşabilirsiniz ama seyahat planını siz yaparsınız. Danışmanınız seyahatiniz ile ilgili tavsiyeler verebilir. Amerika çok büyük olduğu için seyahat planınızı önceden yapmanızı öneririz. Çalışırken tatil günlerinizde bulunduğunuz eyalette günübirlik ya da gece konaklayarak diğer şehirlere gidebilirsiniz. Seyahat sürecinde kendiniz de gezebilirsiniz, Amerika'nın belirli bölgelerine götüren Tours4Fun gibi turlara da katılabilirsiniz. Turlar kişi sayısı arttıkça ucuzlar. Genel olarak kişi başı 300 - 450 dolar arası değişen turlar Batı, Doğu ya da Orta Amerika turlarıdır.
3. Başka bir şehirden kayıt yaptırabilir miyim?
  • Evet. Başvuru için gerekli evrakları e-posta yoluyla danışmanınıza ileterek Türkiye'deki her şehirden başvurunuzu yapabilirsiniz.
30. Amerika'da nasıl yolculuk yapabilirim?
  • Amerika çok büyük bir ülke olduğu için şehir ve eyaletler arası mesafeler oldukça uzaktır. Toplu taşıma büyük şehirlerde bile çok yaygın değildir. Bu sebeple Amerika içinde seyahat etmeden önce ulaşım planınızı önceden yapmanızı öneririz. Araba: Araba ile seyahat etmek için öncelikle Türkiye'deki geçerli ehliyetiniz olmalıdır. Aynı zamanda kullandığınız arabanın sigortası olmalıdır. Birçok öğrenci bir araya gelerek uygun fiyata bir araba alır. Araba Kiralama: Amerika'da araba kiralayabilmek için en az 25 yaşında olunmalıdır. Bazı kiralama şirketleri 21 yaşından büyüklere de belirli bir ücret karşılığı araba kiralar. Kredi kartı olmadan araba kiralayamazsınız. Amerika'da trafik kuralları çok katıdır ve her eyaletin kendi kuralı vardır. Bu kurallara uymamak can güvenliğiniz için tehlike oluşturur. Bu konuda kendinize güvenmiyorsanız araba almanızı ya da kiralamanızı tavsiye etmiyoruz. Bisiklet: Amerika'da bisiklet kullanımı özellikle küçük şehirlerde çok yaygındır. Birçok Work and Travel öğrencisi işe bisikletle gidip gelir. Bisiklet kullanırken kask takmayı ve kurallara uymayı unutmayın. Hava Yolu: En çok kullanılan ulaşım şekli hava yoludur. Ülke içinde uçakla seyahat etmek hem uygun hem de rahattır. Amerika'da uçakla seyahat etmek için www.expedia.com ya da www.travelocity.com sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Otobüs: Kısa mesafe gidecekseniz en uygun yöntem otobüstür. Öğrenciler Amerika'ya ilk vardıklarında varacakları yere genelde otobüsle giderler. Amerika'nın en büyük ve en yaygın otobüs firması Greyhound Şrketidir (www.greyhound.com). Tren: Tren ile her gelişmiş ülkede olduğu gibi Amerika'da da oldukça rahat bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz. Tren ile yolculuk için www.amtrak.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Otostop çekmek hem çok tehlikeli hem de yasa dışıdır.
4. Amerika'da çalışacağım işi ben seçebiliyor muyum?
  • Seçebilirsiniz. Ancak iş fuarlarında ya da online olarak seçtiğiniz işin mülakatına girmeniz gereklidir. Sizi işe alıp almayacağına kara veren kişi işverendir. İşverenle görüşmeden önce AAG yetkilisi İngilizce seviyenizi ölçer ve seviyenize göre yapabileceğiniz işleri size söyler. Siz de danışmanınızla görüşerek istediğiniz işi seçebilirsiniz. Eğer erken kayıt olduysanız iş seçenekleri çok olduğu için işinizi daha rahat seçebileceğinizi de unutmayın.
5. Arkadaşlarımla aynı işte çalışabilir miyim?
  • Programa başvuran arkadaş gruplarının yüzde doksanı aynı işte çalışabiliyor. Eğer arkadaşınızla İngilizce seviyeleriniz yakınsa aynı iş yerinde çalışabilirsiniz. Aranızda seviye farkı varsa aynı iş yerinin farklı departmanlarında görevlendirilirsiniz. Örneğin biriniz cankurtaran biriniz park görevlisi olarak çalışabilir. İşveren ile yaptığınız mülakatta işverene arkadaş olduğunuzu belirtebilirsiniz.
6. Çalışma vizemi Amerika'dayken uzatabilir miyim?
  • Hayır. Work and Travel Programının vizesi özel bir vizedir. Çalışma vizesi sadece DS-2019 formunda yazan süreyi kapsar ve bu tarihler 15 Mayıs - 1 Ekim arasında olmak zorundadır. Bu J1 vizesinin kuralıdır ve çalışma izninizin süresini uzatamazsınız. Sponsor şirketin katılımcısı olarak program tarihi sona erdiğinde ülkeye geri dönüş yapmayı kabul ederek Amerika'ya gidiyorsunuz. Yasal olmayan yollarla Amerika'da kalıp çalışırsanız tutuklanıp sınır dışı edilirsiniz ve bir daha Amerika'ya giriş yapamazsınız.
7. Vizemin bitiş tarihi çalışma iznimin bittiği gün ile aynı, iş bittikten sonra Amerika'da gezemeyecek miyim?
  • Work and Travel Programı ile vize alan her öğrencinin vizesi DS-2019 formundaki çalışma bitiş tarihinde son bulur. Ancak vizenizin geçerlilik süresi Amerika’daki yasal kalış izninizin süresini belirlememektedir. Vizenizin bitiş tarihinden sonraki 30 gün Amerika'da seyahat etme hakkınız vardır. Örneğin vizenizin bitiş tarihi 15 Eylül ise ABD'de 15 Ekim tarihine kadar seyahat etme hakkınız vardır. Bu süreden daha uzun kalma durumunuz gelecekteki Amerika vize başvurularınızı olumsuz olarak etkileyebilir.
8. Giderken nelere dikkat etmeliyim ve yanımda neler götürmeliyim?
  • Öncelikle valizinize çok fazla eşya koymayın. Hem valizinizi seyahatleriniz boyunca yanınızda taşıyacaksınız hem de kazandığınız parayla Amerika'dan çok sayıda şey satın alacaksınız. Bu nedenle yanınıza size en gerekecek eşyaları almanız sizin için daha yararlı olacaktır. Küçük bir ihtimal de olsa bazen valizler aktarma sırasında kaybolabilir. Bu sebeple değerli eşyalarınızı ve ekstra birkaç kıyafetinizi el bagajına koymanız daha iyi olacaktır. Unutmayın ki günlük kullanacağınız ürünleri (Diş macunu, şampuan, sabun vb.) Amerika'dan da alabilirsiniz.
9. I-94 formu nedir?
  • I-94 formu Amerika gümrük ve sınır güvenliğinin (Cumstoms and Border Protection - CBP) ABD'ye giriş yapan yolculardan aldığı bir kayıt formudur. Daha önce el ile doldurulan bu form 2013 yılından sonra elektronik doldurulabilir hale getirilmiştir. ABD'ye girdiğinizde gümrük memuru verdiğiniz bilgilerle bu formu doldurur ve giriş - çıkış tarihinizi pasaportunuza damgalar. ABD'den çıkış tarihiniz bu damgadan önce olmalıdır. Sosyal Güvenlik Kartınızı alırken gerekeceğinden https://i94.cbp.dhs.gov/I94/request.html sitesinden formu doldurarak çıktısını alabilirsiniz.